Κερδάμε αδέλφια! Μόνο τρίτοι, και όχι πρώτοι… από το τέλος. Άλμα 2,9% στις τιμές παραγωγού, το λεγόμενο πληθωρισμό χονδρικής, κατέγραψε η Ευρωζώνη. 8% η Ελλάδα!

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Πριν από λίγο η Eurostat ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία τιμών παραγωγού (PPI), με την Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγράφουν άλμα 2,9% το Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (+13,3%), Εσθονία (+12,7%) και Ελλάδα (+8,0%). H μοναδική χώρα που σημείωσε μείωση τιμών ήταν μόνο η Τσεχία, και αυτή οριακή(-0,1%).

Να σημειωθεί πως μείωση τιμών σημαίνει το αντίστροφο του πληθωρισμού, δηλαδή αποπληθωρισμός. Γιατί το επισημαίνουμε αυτό; Διότι πριν από ένα χρόνο το επίσημο αφήγημα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών ήταν το αισχρό ψέμα του φόβου για αποπληθωρισμό. Ότι δηλαδή η παγκόσμια οικονομία απειλούνταν με αποπληθωρισμό (μείωση τιμών)!

Στη συνέχεια πήγαμε στο “τελικά πληθωρισμός, αλλά παροδικός”, και φτάσαμε στο αίσχος που ζούμε σήμερα. Αυτά για την ιστορία και να γελάμε και λίγο…

Eurostat: Η Ελλάδα παίρνει χάλκινο μετάλλιο... στον πληθωρισμό

Τρίτοι… από το τέλος

Προχωρόντας, σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν ράλι 26,2%, με ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας.

Ούτε εκεί δε μπορούμε να κερδίσουμε! Βέβαια οι κυβερνώντες μας έιναι βέβαιο πως θα πανηγυρίσουν που έχουμε “μόλις” τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αφού επιτυχία για τη σύγχρονη Ελλάδα παραδοσιακά είναι το να υπάρχουν άλλοι σε χειρότερη μοίρα από εμάς. Κατάντια λέγεται αυτό.

Υπάρχει άλλωστε πάντα και ο Τούρκος, όταν ψάχνουμε παρηγοριά. Με πληθωρισμό που ξεπερνά το 50%, ο γείτονας είναι το τέλειο άλλοθι για την ξεφτίλα της διακυβέρνησης της χώρας μας. Ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον…

“And the 12 points go to…”

Διότι όποιος πιστέυει πως “όλα αυτά έρχονται από έξω, και άρα εμείς δε φταίμε σε τίποτα”, πλανάται πλάνην οικτρά. Η πιπίλα “εξωτερικές επιδράσεις” είναι για εσωτερική κατανάλωση του ποίμνιου. Αποφάσεις όπως οριζόντια λοκντάουν που ήταν βέβαιο πως θα κατέστρεφαν την οικονομία, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου τριπλή κρίση (ενεργειακή/διατροφική/εφοδιαστική), ήταν αποφάσεις που πάρθηκαν υπό την ευχέρεια της κάθε χώρας.

Κανένας δε μας έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο να βγάλουμε τα μάτια μας. Να καταστρέψουμε την οικονομία μας. Για όσα τραβάει και θα τραβήξει η Δύση, φταίει η κάθε χώρα ατομικά, και όλες μαζί συλλογικά.

Η Ελλάδα παίρνει χάλκινο μετάλλιο... στον πληθωρισμό

Για να μη μιλήσουμε για την εσχάτη προδοσία της απολιγνιτοποίησης που έβαλε ταφόπλακα στην όποια ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, τρέφοντας ακόμη περισσότερο το τέρας του πληθωρισμού. Τουλάχιστον να παραδεχτούμε πως ως γερμανική αποικία δεχθήκαμε τις άχρηστες ανεμογγενήτρίες τους, και πως κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Για όλα αυτά φταίμε εμείς, και όχι οι “διεθνείς αγορές” που φωνάζουν κάποιοι ντελάληδες της κυβέρνησης, μπας και τους ακούσουν τα πρόβατα από κάτω. Κι όταν λέω “εμείς”, εννοώ κεντρικές τράπεζες (Fed, ΕΚΤ) και κυβερνήσεις.

Δεν είμαστε όλοι πρόβατα όμως, και γνωρίζουμε ένα δυο πράγματα για το πως προκαλείται ο πληθωρισμός. Τα έχουμε εξηγήσει όλα αναλυτικά σε αμέτρητες αράδες τα τελευταία δύο χρόνια.

Ας πανηγυρίσουμε για το χάλκινο μετάλλιο τώρα…

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται. Αυτό είναι κλασσικό επικοινωνιακό τρικ. Ο λεγόμενος “πληθωρισμός χονδρικής” αποτελεί τον δείκτη για τη γενικότερη αύξηση τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός), αφού οι όποιες επιβαρύνσεις στον παραγωγό νομοτελειακά μετακυλίονται στον καταναλωτή.

Με άλλα λόγια το +5,5% CPI που κατέγραψε η Ελλάδα τον Ιανουάριο θα… μεταμορφωθεί οσονούπω σε κάτι πολύ χειρότερο, όταν το +8% των τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου περάσει στα αγαθά.

Πληθωρισμός 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 5,1% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Μετά τον Τούρκο, σειρά έχουμε εμείς…

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

Το “κονβόι της ελευθερίας” εκτοξεύει πληθωρισμό και… κρέας

Μετοχές και ομόλογα δε θα σας σώσουν από τον πληθωρισμό

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

«Όχι άλλο κάρβουνο!»: Γιατί η ΕΕ βαφτίζει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια