Σα να μην έφτανε η ήδη υπάρχουσα τριπλή κρίση (εφοδιαστική, ενεργειακή, διατροφική), την οποία προκάλεσε ο πληθωρισμός (και ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ!), το λεγόμενο “κονβόι της ελευθερίας” έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Σχεδόν 150 φορτηγά, γεμάτα με βόειο κρέας είναι εγκλωβισμένα στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το "κονβόι της ελευθερίας" εκτοξεύει πληθωρισμό και... κρέας

Σημειωτέον οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής εξαγωγών βοείου κρέατος του Καναδά και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγέων του Καναδά.

Οποιαδήποτε διακοπή του εμπορίου κρέατος μεταξύ των δύο χωρών θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους μεταποιητές στον Καναδά και τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, προειδοποιούν οι αναλυτές, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στις προμήθειες κρέατος στις ΗΠΑ.

Βλέπετε, όταν μιλούσαμε για “σπιράλ θανάτου” που θα πυροδοτήσει ο πληθωρισμός, αυτό ακριβώς εννοούσαμε.

Φταίνε οι Καναδοί φορτηγατζήδες για το ακριβότερο κρέας; Αμ δε φταίνε αυτοί…

Δε φταίνε οι νταλικέρηδες που θα ανέβει η τιμή στο κρέας, κάτι για το οποίο θα τους χρεώσουν οι υποκριτές και ανίκανοι κυβερνώντες και τραπεζίτες, προκειμένου να ρίξουν το φταίξιμο των εγκληματικων πολιτικών τους. (Περισσότερα θα βρείτε στο “Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;“)

ΦΤΑΙΕΙ η Fed η οποία τύπωνε αλόγιστα, οδηγώντας στο χειρότερο στασιμοπληθωρισμό του τελευταιου αιώνα, ο οποίος οδήγησε σε μια δραματική ενεργειακή και διατροφική κρίση, την οποία μόλις που αρχίζουμε να βιώνουμε.

Στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν τις ευθύνες από πάνω τους, τραπεζίτες και κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία επιβάλλοντας πρωτοφανή και καταστροφικά για την κοινωνία και οικονομία λοκντάουν, προκειμένου να έχουν δικαιολογία και αφορμή για περισσότερο τύπωμα χρήματος (που οδήγησε σε περισσότερο πληθωρισμό).

Η φτωχοποίηση, η εξαθλίωση του κόσμου και η πρωτοφανής καταπάτηση ελευθεριών ήταν αυτή που με τη σειρά της οδηγεί σε γεγονότα όπως το “κονβόι της ελευθερίας”. Το οποίο με τη σειρά του φυσικά εντείνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Το "κονβόι της ελευθερίας" εκτοξεύει πληθωρισμό και... κρέας

Κι ο πάντα απρόβλεπτος Έλον Μασκ (για άγνωστους λόγος) στο πλευρό των φορτηγατζήδων του Καναδά

Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα από τα αμέτρητα που τροφοδοτούν αυτό το “σπιράλ θανάτου”. Αυτός είναι ο λόγος που το radar.gr ΕΠΕΜΕΝΕ και ΦΩΝΑΖΕ και ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ με ζήλο, με τόλμη (κόντρα στα επίσημα ψεύτικα αφήγηματα περί παροδικού πληθωρισμού), για τόσο καιρό, πάνω από ένα χρόνο τώρα, ακόμη κι αν γινόμασταν κουραστικοί.

Διότι επρόκειτο για το σοβαρότερο οικονομικό ζήτημα της γενιάς μας. Και είμασταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εγχώριο μέσο που μίλησε ξεκάθαρα και εγκαίρως.

Τώρα να πούμε τι; Να μιλήσουμε για το πανάκριβο ρεύμα; Τι να πούμε τώρα; Τα είπαμε όλα, τότε που είχε νοήμα… Τότε που υπήρχε ακόμη χρόνος να προστατευθούμε… Τώρα αφήνουμε όλους τους υπόλοιπους να μιλήσουν. Αυτούς που σφύραγαν ανέμελα…

Πώς άρχισαν όλα

Το αποκαλούμενο «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως συγκέντρωση στον δυτικό Καναδά οδηγών φορτηγών, που διοργάνωσαν μια αυτοκινητοπομπή από το Vankouver προς την Ottawa για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, κυρίως δε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους οδηγούς που περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Το "κονβόι της ελευθερίας" εκτοξεύει πληθωρισμό και... κρέας

Γρήγορα, ωστόσο, εξελίχθηκε σε αντικυβερνητική διαδήλωση με κύριο χαρακτηριστικό την αντίδραση απέναντι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Πολλοί οδηγοί υποστηρίζουν πως δεν μπορούν πια να δουλέψουν, καθώς δεν τους επιτρέπεται να περνούν τα σύνορα εφόσον δεν εμβολιαστούν.

Πάντως, η κυβέρνηση Τριντό (τον οποίο φυγαδεύουν) δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να μην ανατρέψει τις αποφάσεις της για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με τον υπουργό Μεταφορών, Omar Alghabra να επισημαίνει πως τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας

Φωτιά στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Πάντως τα προβλήματα στα σύνορα Καναδά – ΗΠΑ θα προκαλέσουν σοβαρές ανισορροπίες στην αμερικανική αγορά. Κάθε φορτηγό που βγαίνει από την αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένα φορτηγό λιγότερο που μπορεί να μεταφέρει εμπορεύματα.

Αυτό συμβαίνει καθώς η απουσία εργαζομένων που σχετίζεται με τον ιό και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν παρατείνει τα δεινά της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου ή τουλάχιστον η επιβράδυνσή του θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις κρέατος στις ΗΠΑ.

Καναδάς: Φυγαδεύτηκε σε μυστική τοποθεσία ο Τζάστιν Τριντό

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού

Πως η ενεργειακή κρίση βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

Έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Ευτυχισμένο το νέο… 1984: Επιστροφή στο παρελθόν, κοινωνικά και οικονομικά

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Κύριε Μπάιντεν, εξηγήστε μας αυτό…

Ένας πληθωρισμός καθόλου «παροδικός» και από άλλη εποχή…

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai

Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;