Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε νέο ρεκόρ στο 5,1%, σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι  τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πληθωρισμός 5,1% σε ετήσια βάση, με την ακρίβεια να σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτιμάται στο 5,1%, σε νέο ιστορικό ρεκορ σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση. Τον Δεκέμβριο η ετήσια μέτρηση ανήλθε 5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση.

Η Ενέργεια αναμένεται να καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6%, έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της κεντρική τράπεζας απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.