Σε ασκήσεις ισορροπίας καλούνται να επιδοθούν οικονομία και αγορά, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, διανύει τις δύο τελευταίες και πλέον κρίσιμες ως διαφαίνεται εβδομάδες.
Τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει θέσεις μάχης και διασταυρώνουν τα ξίφη τους και αυτό όπως είναι επόμενο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Οι διαφορετικές στοχεύσεις των κομματικών επιτελείων και οι επιδιώξεις που υποκρύπτουν δημιουργούν την αίσθηση ότι σχεδόν τα πάντα βρίσκονται σε κατάσταση κινούμενης άμμου, κάτι που εντείνει τη σύγχυση σε τουλάχιστον εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και της κοινής γνώμης που έχουν συνηθίσει να ερμηνεύουν τις εξελίξεις με το φαίνεσθαι και όχι με το είναι.
Στην κατεύθυνση αυτή συντείνει και η εντυπωσιολογία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ευτυχώς όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως, την ημέρα των εκλογών.
Όταν κλείσουν οι κάλπες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να «κάνουν ταμείο» και να απαντήσουν στο ένα και μοναδικό ερώτημα.
Πως θα κυβερνηθεί από την επομένη ημέρα η χώρα, εφόσον βέβαια το άθροισμα των βουλευτών θα μπορέσει να προσφέρει κυβερνητική λύση;
Τότε οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να αποδείξουν ότι βάζουν το μέλλον της χώρας, υπεράνω κάθε στενής προσωπικής , παραταξιακής ή άλλης ιδιοτέλειας.
Καθένας με τον …πόνο του
Προς το παρόν οι πιθανότητες να υπάρξει κυβερνητική λύση, την επομένη των εκλογών δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι και τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα έχει τους λόγους του, να καλοβλέπουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές της μεταπροσεχούς Κυριακής.
Με βάση την προεκλογική επιχειρηματολογία η ΝΔ επιδιώκει μονοκομματική κυβέρνηση.
Πρόκειται για επιλογή στην οποία οδηγήθηκε το κυβερνών κόμμα εξαιτίας μιας δύσκολα ερμηνεύσιμης πολιτικής τακτικής, που το στερούν – πρόσκαιρα; – από την αξιοποίηση φίλιων δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.
Το ερώτημα που τίθεται πόσο θα αντέξει μια μονοκομματική κυβέρνηση , τους επόμενους μήνες ενώπιον πλήθους προβλημάτων που απαιτούν γενναίες συναινέσεις.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος σε μια τακτική πρόταξης αναχωμάτων προκειμένου να αποκλείσει «διολίσθηση» ψηφοφόρων προς διαφορετικές κατευθύνσεις έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει εσωτερικές αντιθέσεις , που μπορεί προεκλογικά να μην γίνονται αισθητές ή και σκοπίμως να αποκρύπτονται, όμως θα εμφανιστούν την επαύριο των εκλογών και θα θελήσουν να έχουν διακριτή θέση επί των εξελίξεων.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ.
Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών η ηγεσία του μοιάζει να μην μπορεί να εκφράσει το όλον της παράταξης επιδιδόμενη για αυτό το λόγο σε κινήσεις ισορροπιών μεταξύ διαφορετικών αντιλήψεων, γεγονός που θολώνει την τελική πολιτική πρόταση μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικά προστάγματα.
Στοπ στα μέτρα στήριξης
Έτσι εμφανίζεται σήμερα το εγχώριο πολιτικό σκηνικό στα τρία μεγάλα κόμματα ( λόγο θα έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με το βάρος που θα του προσδώσει η λαϊκή ετυμηγορία ), από τα οποία πρόκειται να προκύψει η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, έχοντας να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα που θα εμπεριέχει και επάνοδο σε κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η προχθεσινή αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης δεν μπορεί να παραβλέπεται.
Θετικό πάντως κρίνεται το γεγονός ότι αν και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν κάτι αχνοφαίνεται στο μέτωπο των επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων.
«Δεν θα κάνουμε παύση» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε όπως αναμενόταν ευρέως τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%, το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,75% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4%.
Τι αλλάζει σε δάνεια – καταθέσεις
Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν άμεση επίδραση στο κόστος χρήματος στη χώρα μας.
Δύο είναι οι κατηγορίες δανειοληπτών που δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική:
- Όσοι αποπληρώνουν δάνεια σταθερού επιτοκίου
- Όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο σε ακίνητο, το οποίο ήταν εξυπηρετούμενο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Οι τράπεζες ενεργοποίησαν αυτήν την εβδομάδα μία νέα δράση παγώματος των κυμαινόμενων επιτοκίων στις χορηγήσεις της κατηγορίας για διάστημα ενός έτους.
Ουσιαστικά μετέτρεψαν τα συγκεκριμένα προγράμματα σε σταθερού επιτοκίου για τους επόμενους 12 μήνες.
Από την άλλη πλευρά όμως, όλα τα υπόλοιπα υφιστάμενα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με οποιονδήποτε ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς θα ακριβύνουν.
Σε όσα το κόστος εξαρτάται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ η άνοδος θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Στον αντίποδα, με ενδιαφέρον αναμένουν οι καταθέτες τις κινήσεις των τραπεζών στους λογαριασμούς προθεσμίας, όπου τα επιτόκια παραμένουν κολλημένα στα ίδια επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον τελευταίο κύκλο αναπροσαρμογών στις αποδόσεις των προϊόντων της κατηγορίας, οι τοποθετήσεις από τα νοικοκυριά έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά πολλών ετών.
Μέσα σε ένα δίμηνο (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2023) οι καθαρές εισροές σε προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.
Από τις τράπεζες σημειώνουν ότι η άνοδος θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η προσδοκία για νέες αναπροσαρμογές των αποδόσεων.
Έπιασε τα …100 το χρηματιστήριο
Με βάση τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο στα ενδότερα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τα θετικά νέα επικρατούν κατά κράτος εγγράφοντας σημαντικές υποθήκες για το μέλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022 πάνω από 10 δισ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη για… 100 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού από τις 120 που δημοσίευσαν αποτελέσματα μέχρι και αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μόλις οι… 20 εμφάνισαν ζημίες!
Η πλειονότητα των εισηγμένων ανταποκρίθηκε θετικά στις προκλήσεις και, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις -κορονοϊός, ενέργεια, πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που απετέλεσε απειλή στις αρχές της προηγούμενης χρήσης-, κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδα και να εμφανίσουν ισχυρά κέρδη.
Η χρονιά που τρέχει έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και ειδικά για όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή σε κλάδους που επηρεάζονται θετικά από την τουριστική βιομηχανία.
Πολύ ευνοϊκά εξελίσσονται τα πράγματα και για τις εταιρίες που έχουν ειδικό βάρος στους δείκτες και επηρεάζουν ως εκ τούτου τις κινήσεις των μεγάλων παικτών.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 13%, πάνω από τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2023, παρουσίασε η Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το σύνολο των καθαρών κερδών πλέον εκτάκτων που αντιστοιχεί στους μετόχους διαμορφώνεται σε 521 εκατ. ευρώ για το α τρίμηνο.
Επίσης στην αρχή της βδομάδας η Μytilineos ανακοίνωσε για το ά τρίμηνο σημαντική αύξηση 113% στα καθαρά κέρδη, τα οποία μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 143 εκατ. έναντι 67 εκατ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,04, ευρώ αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.