Με ένα ρητό του Αμερικανού συγγραφέα Ραλφ Ουάλντο Έμερσον θέλησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποδείξει ότι εκείνη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «ταγμένοι» στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε φυσιολογικά πλαίσια κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που έπεται της συνεδριάσης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε όπως αναμενόταν ευρέως τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%, το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,75% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4%.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που της έγινε αναφορικά με τις επιτοκιακές αυξήσεις,«δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία αλλά το ταξίδι. Βρισκόμαστε στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Δεν σταμάταμε. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως έχουμε ακόμη πορεία μπροστά μας».

Η ερώτηση αφορούσε το πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια και η πρόεδρός της με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, δίχως όμως να αποσαφηνίσει ούτε το μέγεθος ούτε τον αριθμό αυτών.

Άλλωστε ερωτηθείσα εκ νέου για το πώς σκέφτεται το δ.σ. της ΕΚΤ το μέλλον, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη απαντώντας ότι δεν σήμερα δεν έχω δώσει καμία καθοδήγηση για το μετά. «Συμφωνώ ότι το κάναμε στο παρελθόν, όμως τότε οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να το πράξουμε. Πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές κι έτσι δεν μπορώ να δώσω καμία ένδειξη για το πώς θα κινηθούμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου».

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρωζώνης έχει δείξει στις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προέκυψαν πριν από την τελευταία μας συνάντηση, ανέφερη η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την εισαγωγή της στη συνέντευξη. «Οι αυξήσεις των επιτοκίων μας μεταδίδονται έντονα στα επιτόκια χωρίς κίνδυνο και στις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των τραπεζών. Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η αύξηση των δανείων έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων στον δανεισμό, των αυστηρότερων συνθηκών στην προσφορά των πιστώσεων και της χαμηλότερης ζήτησης. Η τελευταία μας έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό διεπίστωσε ότι τα συνολικά πιστωτικά πρότυπα έγινα πιο αυστηρά, ένα αποτέλεσμα δεν το ανέμεναν οι τράπεζες από ό,τι περίμεναν στον προηγούμενο γύρο και υποδηλώνει ότι ο δανεισμός ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Ο αδύναμος δανεισμός σημαίνει ότι η ρευστότητα συνέχισε να συρρικνώνεται».

Διαβάστε περισσότερα