Η πολυσυζητημένη υποτίθεμενη εξαγορά του Twitter από τον εκκεντρικό κι αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο Elon Musk αποτελεί το επιχειρηματικό ντιλ της χρονιάς (αν ολοκληρωθεί).
Γίνει δε γίνει όμως, ο ιδιοφυής επιχειρηματίας είναι ήδη κερδισμένος, και θα βγει ακόμη πιο κερδισμένος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Σε μια δεξιοτεχνική «Art of the Deal», που λέει κι ο φίλος (;) του ο Τραμπ, ο Musk έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια win-win κατάσταση: Αν κλείσει το ντιλ και εξαγοράσει ολόκληρη την εταιρία, θα ‘χει πάρει «κοψοχρονιά» ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα του πλανήτη.
Και λέμε κοψοχρονιά, διότι μπορεί η premium προσφορά των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή να είναι γενναιόδωρα υψηλότερη από το τρέχον market price της μετοχής (κάτω από τα $46), ωστόσο καμία τιμή δεν είναι αρκετά ακριβή όταν μιλάμε για την εξ ολοκλήρου ιδιοκτήσια μιας πανίσχυρης κοινωνικής πλατφόρμας.
Τα λεφτά δεν είναι το θέμα, πόσο μάλλον για τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Η δύναμη που αντλείται από την κατοχή ενός τέτοιου μέσου, είναι ανεκτίμητη και σίγουρα πολύ υψηλότερη από οποιοδήποτε premium. O Musk το ξέρει αυτό, και οι μέτοχοι το ξέρουν, και οι κυβερνήσεις το ξέρουν… Γι’ αυτό και «τσινάνε» και δεν λένε ακόμη το «ναι».
A social media platform’s policies are good if the most extreme 10% on left and right are equally unhappy
— Elon Musk (@elonmusk) April 19, 2022
Διότι αν μια τέτοια δύναμη περάσει στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, όσο αγνές κι αν είναι οι προθέσεις του (ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θα μετατρέψει το Twitter σε ένα πραγματικό μέσο ελευθερίας του λόγου), οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν τόσο απρόβλεπτο άνθρωπο. Το παιχνίδι πλέον είναι πολιτικό, δεν πρόκειται για ένα απλό επιχειρηματικό ντιλ – αν ήταν έτσι, θα είχε ήδη κλείσει. Διότι θα ήταν τρελοί να απορρίψουν τέτοια προσφορά.
Και πρόκειται για αυτό που λέμε «επιθετική εξαγορά» (hostile takeover) όπου παραδοσιακά μια οντότητα μπορεί να εξαγοράσει οποιαδήποτε εταιρία, εφόσον «σκάσει» το ρευστό. Θέλουν δε θέλουν οι ιδιοκτήτες. Διότι αν πουν όχι σε μια «συμφέρουσα» προσφορά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μηνύσεις από τους μετόχους, καθώς κάτι τέτοιο θα δρούσε κόντρα στο συμφέρον τους.
Πολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες πίσω από το επιχειρηματικό ντιλ της χρονιάς: Θα επιστρέψει ο Τραμπ στο αγαπημένο του μέσο;
Όμως στην περίπτωσή μας, δεν είναι τόσο απλό. Για παράδειγμα, οι σχέσεις του Musk με τον Τραμπ. Φημολογείται πως οι δύο άντρες έχουν καλές σχέσεις. Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος έχει «εξοριστεί» από το Twitter εδώ και αρκετά χρόνια. Αν ο Musk αναλάβει εξουσία, δεν αποκλείεται να απονείμει «χάρη» στη διαδικτυακή περσόνα που όλοι… λάτρευαν να μισούν.
Αν ο Τραμπ επανέλθει στο αγαπημένο του διαδικτυακό μέσο, θα αλλάξουν τα πάντα στις ισορροπίες όχι μόνο των αγορών (θυμάστε πως με κάθε του Tweet ανεβοκατέβαζε τη Wall Street) αλλά στον αγώνα για την επόμενη προεδρία. Η εξαγορά λοιπόν του Twitter είναι πολύ περισσότερο πολιτική (αλλά και κοινωνική) παρά οικονομικής φύσεως.
Πολλοί είναι αυτοί που δε θέλουν να δοθεί μια τέτοια δύναμη στον Musk. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γεγονός αποτελεί πως το Twitter δεν είναι και το πιο ελεύθερο μέσο. Λογαριασμοί «εξοστρακίζονται» επιλεκτικά (ακόμη κι η διαγραφή του Τραμπ ήταν «φασιστική», άρεσε, δεν άρεσε), η πολιτική ορθότητα (την οποία μισεί ο Musk) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι μπορεί να ειπωθεί και τι όχι. Αν ο Musk τα αλλάξει όλα αυτά, όπως υπόσχεται, ανοίξει τον open source κώδικα της πλατφόρμας σε μια πιο decentralized (αποκεντρωμένη) εκδοχή της και επιτρέψει στον καθένα «να λέει ό,τι θέλει», από τη μία πράγματι θα αυξήσει την ελευθερία του λόγου.
Από την άλλη όμως, ποτέ δεν έιναι σοφό να δίνεται εξουσία σε ένα και μοναδικό άτομο, όσο αγνές κι αν φαίνονται οι προθέσεις του. Επομένως η εξαγορά του Twitter είναι δικαίως αμφιλεγόμενη.
Αυτός είναι κι ο λόγος που κάνουν ό,τι μπορούν για να τη «μπλοκάρουν» πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, και ίσως τελικά να μην προχωρήσει.
Αν δεν ολοκληρωθεί όμως, ο Musk πάλι κερδισμένος θα είναι. Διότι όπως «απείλησε» στο σημείωμα του προς τους μετόχους (ο ίδιος το ονόμασε υπόσχεση, και όχι απειλή), το ντιλ είναι όλη ή τίποτα.
Ο Musk θέλει ολόκληρο το Twitter, αλλιώς δεν το θέλει καθόλου. Διότι με το κατά τα άλλα σημαντικό μερίδιο (9,2%) που ελέγχει τώρα, δεν είναι ικανοποιημένος, αφού δεν αρκεί για να του δώσει τη δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές και δραστικές αλλαγές. Και αν δε μπορεί να το κάνει αυτό, τότε δεν έχει νόημα να κρατήσει καν αυτό το μερίδιο.
Ουσιαστικά απειλεί τους μετόχους πως αν δεν του δώσουν όλο το πακέτο, θα τους πετάξει στα μούτρα το κομμάτι που του αντιστοιχεί. Αυτό φυσικά θα ήταν τεράστιο πλήγμα για μια ήδη παραπαίουσα εταιρία. Η μετοχή εκτοξεύθηκε στον απόηχο του 9,2% και στη φήμη για εξαγορά. Αν ο Musk δεν πάρει αυτό που θέλει και πουλήσει το μερίδιό του, η μετοχή θα καταρρεύσει ακόμη χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν την υποψία εξαγοράς. Οι μέτοχοι θα χάσουν δισεκατομμύρια.
Ο Musk από την άλλη, θα βγει κερδισμένος, διότι θα πουλήσει σε σημαντικά υψηλότερη τίμη από ό,τι αγόρασε. Με άλλα λόγια, ο πανίσχυρας μεγιστάνας τους «παίζει μπάλα». Τους κάνει ό,τι θέλει. Τους παγίδεψε σε μια κατάσταση από την οποία μόνο χαμένοι βγαίνουν, ενώ ο ίδιος μόνο κερδισμένος. Αν ολοκληρωθεί το ντιλ, θα του μείνει το πανίσχυρο Twitter του οποίου η πραγματική αξία για τον Musk δεν κρύβεται στη μετοχή του, αλλά στη δύναμη του κοινωνικού δικτύου ως μέσου μόχλευσης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Musk έχει χρησιμοποιήσει το Twitter προκειμένου να χειραγωγήσει μετοχές, κρυπτονομίσματα κλπ προς όφελος υποτίθεται των ακολούθων του (και στην πραγματικότητα προς δικό του όφελος). Εκατομμύρια followers κρέμονται καθημερινά κυριολεκτικά από τα χείλη (ή μάλλον τα δάχτυλα) του Musk, για ένα μικρό τιτίβισμα που ίσως εκτοξεύσει το Bitcoin ή το αγαπημένου του Dogecoin (το οποίο μάλιστα υπόσχεται πως θα καταστήσει επίσημο μέσο πληρωμών στην πλατφόρμα εφόσον γίνει ιδιοκτήτής της).
Κι αυτά τα κάνει ως απλός χρήστης έως τώρα. Φανταστείτε πόση δύναμη χειραγωγήσης της αγοράς θα έχει ως ιδιοκτήτης! Γι’ αυτό λοιπόν, κανένα premium δεν έιναι αρκετά… premium όταν μιλάμε για το Twitter. Όσα λεφτά και να σκάσει ο Musk, αν αποκτήσει το Twitter θα είναι κερδισμένος.
Αν από την άλλη του ρίξουν άκυρο, πολύ απλά θα πουλήσει το μερίδιο του για ένα τεράστιο κέρδος, και θα συνεχίσει το δρόμο του. Οι δε μέτοχοι (και δη πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ) θα υποστούν βαρύ πλήγμα.
«Θα του κάνω μια προσφορά που δε μπορεί να αρνηθεί»… (Ο Νονός)
Το αποκεντρωμένο όραμα του Musk: Αγοράζω το Twitter για το μέλλον του πολιτισμού, όχι για τα χρήματα
«Δεν αγοράζω το twitter για να κερδίσω χρήματα, το κάνω για το μέλλον του πολιτισμού». Ο δισεκατομμυριούχος υπερασπίστηκε την προσφορά του να αγοράσει το Twitter λέγοντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, αναφέροντας ότι βλέπει την εξαγορά της πρωτοφανούς στην ανθρώπινη ιστορία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό.
Ο Musk είπε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν αφορά τα οικονομικά της επιχείρησης του Twitter (TWTR), αλλά τη διασφάλιση ότι το Twitter παραμένει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για τη δημοκρατία – περιγράφοντας το όραμά του με χαρακτηριστικά σαρωτικούς όρους.
«Δε πρόκειται για μία προσπάθεια να κερδίσω χρήματα», είπε ο Musk στον επικεφαλής του TED.
Thanks for the support! https://t.co/nY4nyRfqcl
— Elon Musk (@elonmusk) April 15, 2022
«Η ισχυρή μου διαίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο αξιόπιστη και ευρέως συμμετοχική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX τάχθηκε ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως έλλειψη ελευθερίας του λόγου στο Twitter και είπε ότι το Twitter θα πρέπει να ανοίξει τον αλγόριθμό του για να αυξήσει τη διαφάνεια στις αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου της εταιρείας.
Αυτό θα αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Twitter. «Ο κώδικας πρέπει να βρίσκεται στο Github, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τον κοιτάξουν και να πουν, “Βλέπω ένα πρόβλημα εδώ”, “Δεν συμφωνώ με αυτό”, μπορούν να επισημάνουν προβλήματα, να προτείνουν αλλαγές», είπε ο Musk.
Ερωτηθείς πώς θα άλλαζε την εποπτεία περιεχομένου του Twitter, ο Μασκ εξήγησε ότι το τεστ του για το αν μια πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου είναι απλό: «Μπορεί κάποιος που δεν μας αρέσει να πει κάτι που δεν μας αρέσει; Αν ναι, τότε έχουμε ελευθερία λόγου».
Μάλιστα, ο Musk δεν υπέγραψε, όπως έχουν πράξει τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμβόλαιο που δεν του επιτρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές του ιστότοπου. Αυτό τον βοηθάει στην υλοποίηση του οράματός του για «αποκεντρωμένη κοινωνική δικτύωση». Αυτό ακριβώς το όραμά του αποτελεί πρόκληση για τον τρόπο δημιουργίας της πλατφόρμας.
Οι τεχνολογίες που θα βρίσκονται στον πυρήνα της θα οικοδομούνται σε κοινή θέα και με πλήρη διαφάνεια, οι χρήστες θα μπορούν να προσαρμόζουν κατά βούληση το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται και θα διαμορφώνουν το είδος του λόγου που είναι αποδεκτός. Αυτό συνιστά απόλυτη διαφοροποίηση από τον τρόπο με τον οποίο έχουν οικοδομηθεί το Facebook, το Twitter και το Instagram, όπου στην πραγματικότητα η εταιρεία καθορίζει ποιες αναρτήσεις μπορούν να παραμείνουν και ποιες όχι.
Πρόκειται για μια απόφαση πλήρους απελευθέρωσης του δικαιώματος του λόγου χωρίς κανέναν περιορισμό.
Αλλωστε, ο Musk είχε κατακρίνει τον υπερβολικό παρεμβατισμό στην πλατφόρμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία λόγου. Ειδικοί προειδοποιούν ότι το όραμα πλήρους κατάργησης οποιουδήποτε περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, προφανώς είναι αντίθετο με την ισχύουσα πολιτική της πλατφόρμας, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξει μια τέτοια σύγκρουση.
Ο μεγαλομέτοχος του 9,2% του μέσου σχεδιάζει «αποκεντρωμένη κοινωνική δικτύωση. Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα ανέφερε ότι ελπίζει να επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις σε αυτήν τους επόμενους μήνες. Εάν το όραμα για «αποκεντρωμένο Twitter» είναι εφικτό να λάβει σάρκα και οστά παραμένει ασαφές. Ακόμα, όμως, και αν είναι δυνατό, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια καθώς θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία αναδιαμόρφωσης ολόκληρης της πλατφόρμας.
Πληρωμές σε Dogecoin και απαγόρευση διαφημίσεων
Οι προτάσεις του όπως αναφέρει το CNBC περιλαμβάνουν μείωση της τιμής της συνδρομής, τη δυνατότητα πληρωμής σε dogecoin και την απαγόρευση των διαφημίσεων.
Ο Musk διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter και δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με το συμβούλιο για να κάνει “σημαντικές βελτιώσεις στο Twitter τους επόμενους μήνες”.
Το Twitter Blue που ξεκίνησε τον Ιούνιο, είναι η πρώτη συνδρομητική υπηρεσία του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η λειτουργία αναίρεσης tweet, προσαρμοσμένα εικονίδια της εφαρμογής και τη δυνατότητα προσθήκης σελιδοδεικτών.
Σε μια σειρά από ο Musk πρότεινε να μην υπάρχουν διαφημίσεις και να μειωθεί η τιμή της συνδρομής.
“Όλοι όσοι εγγράφονται στο Twitter Blue θα πρέπει να παίρνουν πιστοποίηση του λογαριασμού”, έγραψε στο Twitter. “Η τιμή θα πρέπει πιθανώς να είναι στα περίπου 2 δολάρια το μήνα, αλλά να πληρώνεται για 12 μήνες και λογαριασμός δεν παίρνει την πιστοποίηση για 60 ημέρες και να αναστέλλεται χωρίς επιστροφή χρημάτων αν χρησιμοποιείται για απάτη”, είπε.
«Και χωρίς διαφημίσεις. Η δύναμη των εταιρειών που διαφημίζονται να υπαγορεύουν την πολιτική -του twitter- ενισχύεται σημαντικά αν εξαρτάται από τα χρήματα των διαφημίσεων για να επιβιώσει», πρόσθεσε.
Ο Musk πρότεινε επίσης ότι η τιμολόγηση “θα πρέπει να είναι ανάλογη με την οικονομική προσιτότητα και να λαμβάνει υπόψη της τοπικά νομίσματα”. “Ίσως ακόμη και μια επιλογή για πληρωμή σε Doge;” πρότεινε, αναφερόμενος στο κρυπτονόμισμα. Η υπηρεσία Twitter Blue είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η λειτουργία αναίρεσης επιτρέπει στους συνδρομητές να αλλάξουν το tweet τους πριν αυτό μπορεί να διαβαστεί από όλους τους χρήστες. Δεν αποτελεί μια λειτουργία επεξεργασίας, την οποία οι χρήστες του Twitter έχουν ζητήσει συχνά. «Δεν πρόκειται για κουμπί επεξεργασίας, αλλά για μια ευκαιρία να κάνετε προεπισκόπηση και να αναθεωρήσετε το Tweet σας πριν αναρτηθεί για να το δει ο κόσμος», δήλωσε η εταιρεία.
Ο Musk πάει να το παίξει Buffet – Στην αντεπίθεση το ΔΣ του Twitter
Το Δ.Σ. υιοθέτησε ένα μέτρο που θα προστατεύει την εταιρεία από εχθρικές προσφορές εξαγοράς. Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι να υιοθετήσουν ένα poison pill (χάπι – δηλήτήριο), γνωστό ως σχέδιο για τα δικαιώματα των μετόχων.
Ειδικότερα, «Το Σχέδιο Δικαιωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα οποιαδήποτε οντότητα, πρόσωπο ή όμιλος να αποκτήσει τον έλεγχο της Twitter μέσω ανοιχτής αγοράς (μετοχών), χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο επαρκή χρόνο για να προχωρήσει σε τεκμηριωμένες κρίσεις και να λάβει τα βέλτιστα μέτρα για τα συμφέροντα των μετόχων», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
«Αυτή είναι η καλύτερη και τελευταία μου προσφορά», είπε ο το αφεντικό της Tesla. Ο θρύλος των επενδύσεων, Warren Buffett, είναι γνωστός για τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών μέσω του ομίλου του Berkshire Hathaway Inc, όπως η συμφωνία των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της ασφαλιστικής Alleghany Corp και η εξαγορά ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας αεροδιαστημικού εξοπλισμού Precision Castparts Corp. που έγιναν με μία μόνο προσφορά του Buffet, που αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση.
Αυτές οι προσφορές θεωρήθηκαν δίκαιες από τις εταιρείες στόχους εξαγοράς και παράλληλα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδοτική υποστήριξη από την Berkshire Hathaway. Αντίθετα, η προσφορά του Musk κρίθηκε πολύ χαμηλή από την αγορά και ότι συνοδεύονταν από πολύ ασαφείς όρους χρηματοδότησης.
«Ο Warren Buffett έχει να επιδείξει πάνω από 40 εξαγορές σε 60 χρόνια ότι όταν λέει κάτι, το κάνει. Ο λόγος του έχει τεράστια αξία. Τον Elon Musk δεν θα τον εμπιστευόμουν, … δεν έχει καμία αξιοπιστία», δήλωσε ο Lawrence Cunningham, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Washington που έχει γράψει εκτενώς για τον Buffett.
Η προσφορά του Musk αποτιμά το Twitter σε μόλις 8,6 φορές τις πωλήσεις του. «Δεν νομίζω ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα δυσκολευτεί πολύ να πει όχι σε αυτή τη συμφωνία. Δεν είναι υπερβολικό το premium και η μετοχή δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ψηλά της», δήλωσε ο Chris Pultz, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kellner Capital.
O Musk δεν εξήγησε πού θα βρει το χρήμα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τώρα έχει ρευστότητα για να εξαγοράσει το Twitter. Ενδεχομένως, αν δεν έχει, θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Tesla ή να δανειστεί έναντι αυτών. Μια εξαγορά με μόχλευση συνήθως χρηματοδοτείται με χρέος από 60% έως 80%, πράγμα που σημαίνει ότι ο Musk θα πρέπει να προσέλθει με ρευστότητα τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θα μπορούσε βεβαίως να ζητήσει συνεργασία με εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για να τον βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του, είναι όμως αμφίβολη η προθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μια εξαγορά του Musk, δεδομένης της αβεβαιότητας που τελικά υπάρχει για το πώς θα λειτουργούσε το Twitter εάν ανήκε στον Musk.
Έλον Μασκ: Αγώνας για να βρει χρηματοδότες για το Twitter – Έτοιμος να δώσει έως και 15 δισ.
Αγωγή στον Musk κατέθεσαν πρώην μέτοχοι
Πρώην μέτοχοι της εταιρίας Twitter κατέθεσαν αγωγή κατά του Elon Musk υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες από την πρόσφατη αύξηση της τιμής των μετοχών, ισχυριζόμενοι ότι ο Μασκ περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημοσιοποιήσει την αγορά από τον ίδιο ποσοστού 9,2% των μετοχών της εταιρίας.
Σε σχετικά έγγραφα δικαστικής προσφυγής που κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Musk, που είναι επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, προχώρησε “σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις” αποτυγχάνοντας να ανακοινώσει ότι έχει επενδύσει στο Twitter μέχρι τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπει η σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Η τιμή των μετοχών του Twitter αυξήθηκε κατά 27% στις 4 Απριλίου στα 49,97 δολάρια (46,11 ευρώ) από 39,31 δολάρια (36,28 ευρώ) μετά την αποκάλυψη του Musk ότι έχει προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, την οποία οι μέτοχοι είδαν ως ψήφο εμπιστοσύνης από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου προς το Twitter, που έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι πρώην μέτοχοι, καθοδηγούμενοι από τον Mark Rassela , δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης για την αγορά των μετοχών επέτρεψε στον Musk να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, καθώς πώλησαν τις μετοχές τους σε “τεχνητά χαμηλές” τιμές. Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν.
Δικηγόρος του Musk δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις. Οι πρώην μέτοχοι του Twitter δεν στράφηκαν κατά της Tesla.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών, τον χρόνο της αγοράς ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρίας, ενώ για την περίπτωση του Musk, η προθεσμία αυτή έληξε στις 24 Μαρτίου.
Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Musk θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Musk ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.
Μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Musk, που είναι από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%.
Μερικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Musk μπορεί να πιέσει το Twitter να προχωρήσει σε αλλαγές ή ακόμη και να προχωρήσει σε μία προσφορά εξαγοράς της εταιρίας, χωρίς αυτό να του έχει ζητηθεί.
Ο Rasella δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου.
Η οικονομική αξία της περιουσίας του Musk ανέρχεται στα 265,1 δισεκατομμύρια δολάρια (244,64 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.