Οι εκλογές που πέρασαν έδωσαν την μεγάλη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά και τη Νέα Δημοκρατία χάρη στην κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό με απίστευτη διαφορά ανάμεσα στο κυβερνητικό κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μια ματιά στο πώς αναλύεται η ψήφος των πολιτών με βάση το exit poll των δημοσκοπικών εταιρειών οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ταξική δομή των νέων πολιτικών συσχετισμών και την συμπεριφορά των ψηφοφόρων που για πρώτη φορά οδηγούν στη Βουλή με 13% αθροιστικά τρία ακροδεξιά κόμματα το ένα πιο “πατριωτικό” από το άλλο.

Η μεσαία τάξη και το Κέντρο εκπροσωπούνται πλέον από την Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά που υπερβαίνουν το γενικό της ποσοστό, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ψήφισαν σε ποσοστό 44,7% Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 16% είναι ο μεγάλος ηττημένος όσο και το ΠΑΣΟΚ -με 10,9%- σε ένα χώρο που άλλωστε κυριαρχούσε.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες ψήφισαν 42,6% Ν.Δ. και 13,4% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ψήφισαν 35% Ν.Δ. και 16,8% ΣΥΡΙΖΑ.

H μεγάλη ανατροπή αφορά όμως τους συνταξιούχους που ψήφισαν 49,7% Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ 18% και ΠΑΣΟΚ 15,1% κι η πιο μεγάλη τους ανέργους που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 8%

Το μυστήριο με τους Σπαρτιάτες λύνεται: το 20,3% των ψηφοφόρων του προέρχεται από την Ελληνική Λύση, το 17% από τη ΝΙΚΗ, το 11,7% από την Πλεύση Ελευθερίας και το 30% από άλλα μικρότερα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής.

Ένα ακόμα εύρημα είναι πως το 18% από ψηφοφόρους των “Σπαρτιατών” προέρχεται από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα