Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι το πιο βασικό αλλά και το πιο άμεσο θέμα που θα αντιμετωπίσει ο νέος ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για το φλέγον αυτό θέμα θα υπάρξει συντονισμός με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο του καινούριου κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο προηγούμενος ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας είχε καλύψει με ενισχύσεις τους λογαριασμούς ρεύματος ως την 30η Ιουνίου.

Σύντομα θα διαφανεί κατά πόσο και τον Ιούλιο χρειάζεται να απορροφηθεί μέρος των επιβαρύνσεων από τις χρεώσεις που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές.

Από αυτή την απόφαση θα κριθεί το κατά πόσο θα υπάρξει παράταση των έκτακτων μέτρων.

Όσον αφορά το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, πέτυχε να ενσωματωθεί στον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό η δυνατότητα διατήρησης του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Το χρονικό πλαφόν για τη διατήρηση εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Συνεπώς ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα αποφασίσει αν το σενάριο μίας επικείμενης νέας κατακόρυφης ανόδου των τιμών καθιστά χρήσιμη τη διατήρηση του πλαφόν στη χονδρεμπορική για μεγαλύτερο διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όποτε και κανονικά εκπνέει.

Επίσης πρέπει να συνυπολογίσει ότι τα υπερέσοδα που εισπράττονται τώρα προέρχονται μόνο από τις ΑΠΕ και είναι προφανώς λιγότερα του αναμενομένου.

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη αν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα

Το νέο ενεργειακό πρόγραμμα (ΕΣΕΚ) και οι προτεραιότητες

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο νέος υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι σκοπός είναι να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την «πράσινη» μετάβαση.

Σταχυολογώντας το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για την ενέργεια, το οποίο καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο, σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπεται πως σε 6 χρόνια το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ.

Επίσης, στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 νοικοκυριών μέχρι το 2030, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας, έχουμε αυστηρούς στόχους τόσο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και σχετικά με τα χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για φιλόδοξους στόχους, για την επίτευξη των οποίων απαιτείται πολλή δουλειά. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αντιμετωπιστούν πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν τις ενεργειακές αγορές, ενώ είναι αναγκαίο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν τα τοπικά και χωροταξικά σχέδια.

Επίσης, μέχρι το 2027 το 20% των ιδιωτικών οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα. Στόχος είναι επίσης η προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως και η κατασκευή νέων σταθμών LNG.

Όπως υπογράμμισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες 10ετίες θα χειροτερεύει δυστυχώς. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες πολιτικές προσαρμογής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όσο και δυναμικές πολιτικές προς την «πράσινη» οικονομία.

«Πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ώστε οι πόλεις μας να προετοιμαστούν για την κλιματική κρίση. Το ίδιο θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι προκλήσεις αυτές είναι άμεσες, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα διαθέσιμη για χάσιμο», ανέφερε.

Από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου είπε ότι «η εντολή από τους πολίτες είναι να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τόνισε από την πλευρά της

Επισήμανε πως ο κ. Σκυλακάκης έχει αφήσει πολύ θετικό αποτύπωμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλώνοντας σίγουρη πως θα έχουν γόνιμη συνεργασία.

Ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ, Παντελής Κάπρος, καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας πως κατά τη θητεία του δόθηκε προτεραιότητα στο να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που ήταν η απορρόφηση κονδυλίων, καθώς και η προετοιμασία θεμάτων που ήταν σημαντικό να είναι εγκαίρως έτοιμα, γιατί λόγω ανελαστικών προθεσμιών πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

Όπως πρόσθεσε, σε συνεργασία με την κ. Αλεξάνδρα Σδούκου (η οποία κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης) συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας που συνέταξε το κείμενο του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, για το οποίο η προθεσμία υποβολής στην Κομισιόν είναι η 30ή Ιουνίου.

Σημείωσε πως, όπως είναι φυσικό, το κείμενο μένει προς οριστικοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια

Τι γίνεται στη λιανική ρεύματος

Αναφορικά με τη λιανική ρεύματος, εκτός από την παράταση που μάλλον θα απορριφθεί, πονοκέφαλος είναι ο τρόπος επανόδου στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Η ΡΑΑΕΥ, ήδη έχει κάνει διαβούλευση για την άρση της αναστολής της ρήτρας.

Μεγάλοι προμηθευτές επισήμαναν «την έλλειψη μεταβατικής διάταξης για την επιστροφή στην κανονικότητα», στη ρύθμιση του υπουργείου που ανέστειλε τις ρήτρες.

Κατά συνέπεια ο κος Σκυλακάκης θα αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που να «θωρακίζει» τη διαδικασία μετάβασης στο παλιό καθεστώς, εξασφαλίζοντας ότι αυτή θα γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο για την αγορά.

Επίσης, από το ΥΠΕΝ θα εξαρτηθεί αν η μετάβαση θα συνοδεύεται και με μέτρα για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», που μένει ανοικτό.

Φυσικό αέριο: Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν άνοδο τιμών αλλά η Αθήνα ζει το ...όνειρο της

Το στρατηγικό απόθεμα αερίου στη χώρα μας

Σε ταχεία διαπραγμάτευση με την Κομισιόν προσβλέπουν οι προμηθευτές, ώστε να μειωθεί δραστικά το στρατηγικό απόθεμα αερίου που θα πρέπει να αποθηκεύσει η χώρα μας ενόψει και του επόμενου χειμώνα, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επίσης πριν από τον προηγούμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα η υποχρέωση της χώρας μας να αποκλιμακωθεί σημαντικά, στις 1,14 Τεραβατώρες.

Όπως έχει αναλύσει ο Αθανάσιος Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ επιστολή που απέστειλε στις εταιρείες, «η δέσμευση για τη χώρα μας ανέρχεται για φέτος στις 7,4 Τεραβατώρες».

Η ποσότητα αυτή είναι ιλιγγιώδης για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς αερίου και θα επέφερε τεράστια επιβάρυνση για τους τελικούς καταναλωτές.

Επομένως, «είναι απαραίτητο οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν να γίνουν άμεσα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Υπό εξέταση είναι πιθανό να μπει και η έκτακτη εισφορά στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, με δεδομένο ότι ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας» λένε οι παραγωγοί αερίου.

Συνεπώς ο Θόδωρος Σκυλακάκης πρέπει να πάει στην Κομισιόν και να διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου - Μεγάλα οφέλη, αλλά και ζημίες

ΑΑΔΕ και περικοπές πράσινης ενέργειας

Την ίδια στιγμή, η προοπτική σημαντικών περικοπών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής το φθινόπωρο, αν συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος, επιφέρει μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Οι εισηγήσεις προς τον ΥΠΕΝ είναι για μόνιμο Πλαίσιο Περικοπών και για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα 1000 Μεγαβάτ που ήδη ετοιμάζεται.

Άλλες πρωτοβουλίες θα ήταν η έναρξη των συζητήσεων για ένα μόνιμο Πλαίσιο Περικοπών, με κριτήρια για το «ψαλίδι» στις ΑΠΕ, όπως και για διεύρυνση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – πέρα από το χαρτοφυλάκιο 1 Γιγαβάτ που θα «κλειδώσει» μέσω των τριών διαγωνισμών της ΡΑΕΕΥ.

Στον κ.Σκυλακάκη πέφτει και ο κλήρος γα καταμερισμό των 770 εκατ. ευρώ του REPowerEU, αν και η διαπραγμάτευση γίνεται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς τα κεφάλαια πρόκειται να διατεθούν αποκλειστικά για ενεργειακές επενδύσεις. Έτσι, το REPowerEU μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ακόμη πιο μαζική εγκατάσταση μπαταριών στο εγχώριο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ΥΠΕΝ θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, ώστε να οριστικοποιηθεί το κείμενο πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο θέμα στην ατζέντα Σκυλακάκη η διαβούλευση και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην παραχώρηση των πρώτων «οικοπέδων».

Η σχέση Μητσοτάκη – Σκυλακάκη

Να θυμίσουμε πως ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και με αυτό το εφόδιο θα μιλήσει, θα συνδιαλλαγεί και θα διαπραγματευτεί με τα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα στο χώρο της ενέργειας.

Ο νέος ΥΠΕΝ ήταν σε νεαρή ηλικία σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού ήταν εκείνος Πρωθυπουργός (1990-1993).

Κατά τα άλλα ο κος Σκυλακάκης θεωρείται εργασιομανής και επίμονος, πολύ ‘σφιχτός’ στη διανομή χρημάτων ενώ πολλοί που τον έζησαν ως υπουργό στο Οικονομικών μου μεταφέρουν πως γενικά βάζει πολύ δύσκολα την υπογραφή του, σε εντελώς αντίθετη ρότα με τον προκάτοχό του Κώστα Σκρέκα που υπέγραφε μάλλον εύκολα και γρήγορα.

Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες στο ΥΠΕΝ θέλουν κονδύλια από αναθέσεις, έργα και προγράμματα, οπότε θα φανεί γρήγορα τι προθέσεις υπάρχουν εκατέρωθεν.

Διαβάστε περισσότερα