Καθώς πλησιάζουμε στα μισά του 2023, η χρονιά δείχνει ανοδική όσον αφορά τον τρόμο. H συγκεκριμένη κατηγορία έχει πλέον επαναπροσδιοριστεί από κινηματογραφιστές όπως ο Ari Aster, ο Robert Eggers και η Jennifer Kent. Η ανεξάρτητη και προσγειωμένη ιστορία έχει πλέον περάσει στο mainstream.

Το «Smile» ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες του 2022, βασισμένη σε μια ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη της, η οποία αγοράστηκε από την Paramount και υλοποιήθηκε ως ταινία μεγάλου μήκους. Το είδος επιτέλους για τους φαν του horror, γνωρίζει μια αναγέννηση.

Το «Smile» θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της προηγούμενης χρονιάς

Οι ταινίες τρόμου της φετινής χρονιάς ακολούθησαν τα βήματα των προκατόχων τους και έδωσαν στο κοινό κάτι για να ουρλιάξει επιτέλους… κυριολεκτικά. Οι παρακάτω ταινίες σύμφωνα με τους κριτικούς έφεραν μια νέα φρεσκάδα στο είδος με τη χρήση ενός εκσυγχρονισμένου ανεξάρτητου στυλ αφήγησης και τρομακτικών εικόνων.

Σαφέστατα οι ταινίες που ακολουθούν στην παρακάτω λίστα, δεν τρόμαξαν όλους τους θεατές. Για παράδειγμα το «M3GAN», είχε προοπτικές για κάτι πολύ καλύτερο ενώ πολλοί σχολίασαν πως το «The Pope’s Exorcist» ήταν στα όρια του αστείου και το περίφημο «Renfield» δεν ήταν και τόσο horror. Ποιοι είμαστε όμως εμείς, για να πάμε κόντρα στην πλειοψηφία των κριτικών;

Ας δούμε τις 10 καλύτερες ταινίες τρόμου για το 2023 κι ας ελπίσουμε για ακόμα καλύτερες στον χρόνο που απομένει.

10. The Boogeyman
Η ταινία που βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία μικρού μήκους του 1973 από τον Stephen King εξερευνά τους οικογενειακούς δεσμούς και τη θλίψη, ενώ ενσωματώνει υπερφυσικά στοιχεία. Προσφέρει ευρηματικούς τρόπους για να τρομάξει το κοινό, με ιδιαίτερα εφέ και κινηματογραφικές λήψεις.

 

9. Renfield
Σε αυτή την κωμωδία τρόμου ο Nicolas Cage υποδύεται τον κόμη Δράκουλα, προσφέροντας μια φρέσκια και ανόητη εκδοχή της γοτθικής φύσης της αρχικής ιστορίας του Δράκουλα. Η ερμηνεία του Nicholas Hoult ως Renfield κρίθηκε εξαιρετική, προσθέτοντας στην ελκυστικότητα της ταινίας για το σύγχρονο κοινό.

 

8. M3GAN
Η ταινία παρουσιάζει μια αυτογνωσία μέσα στο είδος του τρόμου, χρησιμοποιώντας μια ανατριχιαστική κούκλα που μετατρέπεται σε δολοφόνο. Συνδυάζει τον τρόμο, τη βία και την κωμωδία για να αφηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία με δραματικό τόνο.

 

7. The Pope’s Exorcist
Παραδόξως, αυτή η ταινία για τον εξορκισμό έγινε επιτυχία, χάρη στην αφοσιωμένη ερμηνεία του Ράσελ Κρόου και την πιστότητα της ταινίας στο αρχικό υλικό και στον πραγματικό εξορκιστή του Βατικανού πατέρα Γκάμπριελ Αμόρθ.

6. Infinity Pool
Σε σκηνοθεσία του Brandon Cronenberg, στην ατμοσφαιρική ταινία πρωταγωνιστούν η Mia Goth και ο Alexander Skarsgård. Προσφέρει μια τεταμένη και τεχνική εμπειρία για το κοινό, αν και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

5. Scream VI
Ως συνέχεια του μακροχρόνιου franchise, η ταινία φέρνει νοσταλγία και νέες ανατροπές στην αγαπημένη σειρά τρόμου. Ο χαρακτήρας του Ghostface συνεχίζει να γοητεύει το κοινό, με αναπάντεχες και σχετικές εξελίξεις στην ιστορία.

4. Knock at the Cabin
Η ταινία «Knock at the Cabin» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες που έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια. Σε σκηνοθεσία του M. Night Shyamalan, παρουσιάζει τον Dave Bautista και τον Rupert Grint ως ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει ένοπλους αγνώστους που απαιτούν μια θυσία για να σώσουν τον κόσμο. Το φιλμ προσφέρει έντονες στιγμές και αναδεικνύει την αφοσίωση του Bautista σε έναν πιο σοβαρό ρόλο.

3. Skinamarink
Με χαμηλό προϋπολογισμό και ωμή κινηματογράφηση, η μοναδική και στυλιστική ταινία σε σκηνοθεσία του Kyle Edward Ball αφηγείται μια κλειστοφοβική αφήγηση. Αποδεικνύει ότι η δύναμη της φαντασίας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τα οπτικά εφέ.

2. Beau Is Afraid
Από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Ari Aster, σε αυτή την ψυχεδελική ταινία πρωταγωνιστεί ο Joaquin Phoenix ως χαρακτήρας που εξερευνά τους βαθύτερους φόβους του. Δεν θεωρείται αποκλειστικά horror,  αλλά εμβαθύνει στο υποσυνείδητο και παρουσιάζει αφηρημένες εκφάνσεις των ενδόμυχων φόβων.

1. Evil Dead Rise
Η ταινία «Evil Dead Rise» (Η άνοδος του Evil Dead) θεωρείται η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς. Η συνέχεια του franchise «Evil Dead» παρεκκλίνει από την αρχική συνταγή, διατηρώντας όμως τα στοιχεία της δαιμονισμένης ιστορίας και της ιστορίας. Νέοι χαρακτήρες, τοποθεσίες και τρομακτικές εικόνες την καθιστούν μια ξεχωριστή ταινία τρόμου.

Διαβάστε περισσότερα