Στην Καστοριά πρόβλημα είναι η παρουσία μινκ που περιφέρονται συχνά στους δρόμους και εντοπίζονται στις ταράτσες να αναζητούν θήραμα.

Άλλωστε, το πρόσφατο φαινόμενο της παρουσίας άγριων ζώων στις αστικές περιοχές έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με το γιατί ορισμένα είδη δεν διστάζουν να εισβάλουν στις αυλές των σπιτιών.

Καστοριά: Έχουν απελευθερωθεί περίπου 50.000 αμερικανικά μινκ

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 όταν απελευθερώθηκαν από ακτιβιστές περίπου 50.000 αμερικανικά μινκ στις περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς.

Το 2019 καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκείμενου να περιοριστεί το πρόβλημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Καστοριά: Επιθετικά τα μινκ αν βρεθούν κοντά σε άνθρωπο

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA για το ζήτημα που έχει προκύψει.

«Τα μινκ είναι σαρκοφάγα. Εντοπίζονται γύρω από την λίμνη της Καστοριάς. Εντοπίσαμε από χρόνια το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η ενέργεια αυτή. Μετά από δέκα χρόνια έχουν γίνει ένα με το περιβάλλον κι έχουν διώξει άλλα είδη ζώων που ήταν ανταγωνιστικά προς αυτά διαταράσσοντας την πανίδα».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατομμύρια ευρώ προς αντιμετώπιση αυτού το ζητήματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι τα μινκ θεωρούνται άγρια ζώα κι αν βρεθούν κοντά σε άνθρωπο, είναι επιθετικά.

Διαβάστε ακόμη: