Πρώτα ο Έλον Μασκ, τώρα το ΔΝΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λέμε από την αρχή στο radar.gr: ότι τα “αναρχικά” κρυπτονομίσματα όχι απλώς ακολουθούν κοινή πορεία με τους καπιτάλες της Wall Street, αλλά βρίσκονται σε πλήρη συσχέτιση μεταξύ τους, έχοντας αναπτύξει μια άρρωστη αλληλοεξάρτηση, που δε θα τελειώσει καλά για κανέναν… Άρρωστη διότι κινούμενοι από την απληστία εκτέθηκαν ο ένας στον άλλον σε τέτοιο βαθμό, όπου τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. Αν γίνει μπαμ στον έναν, θα γίνει και στον άλλον.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το ότι κινούνται σε πλήρη αντιστοιχία είναι γεγονός για το οποίο δε χρειάζεται να πειστεί κανείς. Αρκεί μια ματιά στα γραφήματα του Bitcoin και του S&P 500 για να αντιληφθεί κανείς πως τα δύο άλλοτε “αντίπαλα” (ιδεολογικά) assets περπατάνε… παράλληλα.

Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί μέσα στην ανέλπιστη προσπάθειά του να κρατήσει ψηλά τον κατά τα άλλα γυμνό αυτοκράτορα. Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητα κακό που υπάρχει αυτή η συσχέτιση. It’s just business.

Το ερώτημα είναι τι είδους ακριβώς συσχέτιση υπάρχει; Βέβαια όλα αυτά τα έχουμε αναλύσει διεξοδικά στα αφιερώματα όπως το “Bitcoin είναι η σκάστρα της Wall Street”, ωστόσο με λίγα λόγια, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν, προς το παρόν, τον τελευταίο τροχό της άμαξας της παγκόσμιας οικονομίας, και ταυτόχρονα τον αδύναμο κρίκο της.

Ασχέτως των αξιοθαύμαστων προοπτικών που έχουν σαν τεχνολογία αλλά και ως μακροπρόθεσμη επένδυση, αυτή τη στιγμή αποτελούν το “μπιμπίκι” στην πλάτη της Wall Street, και είναι θέμα χρόνου να (ξανα)σκάσουν – προτού ξανά προς τη δόξα τραβήξουν…

Κι αυτό διότι ως risk asset, και δη ως ελκυστικότατη τεχνολογία και επένδυση, προφανώς και θα είναι ο Νο1 στόχος του “έξυπνου χρήματος” σε εποχή bull market. Διότι κακά τα ψέματα, ασχέτως της τρομακτικής κατάστασης με τον πληθωρισμό, την πραγματική οικονομία και την… πείνα που έρχεται, οι αγορές τα πηγαίνουν (ακόμη) περίφημα.

ΔΝΤ: Bitcoin και Wall Street "πάνε πακέτο" - Μαζί θα πέσουν!

Όταν τελειώσει το φθηνό χρήμα και οι αγορές αποφασίσουν να πέσουν, από που θα τραβήξουν πρώτα; Σωστά μαντέψατε…

Σε μια τέτοια ευφορία, της οποίας ωστόσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, το απόλυτο risk asset στο οποίο μάλιστα είναι στραμμένα όλα τα φώτα των μίντια, αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για “ξεφόρτωμα”. Έτσι, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα, έχουν μετατραπεί σε μια “βαλβίδα αποσυμπίεσης” της υπέρμετρης ρευστότητας που κατέκλυσε τις αγορές ελέω stimulus (ελέω πανδημίας).

Μιας ρευστότητας που πλημμύρισε τις μετοχές, τις εκτόξευσε σε γελοία υπερτιμημένα επίπεδα φούσκας (πόσο άλλο πια;!), πλημμύρισε commodities, ακόμη και ομόλογα, ε, στα κρύπτο δε θα πήγαινε; Ειδικά τώρα που κάθε καρυδιάς καρύδι μπαίνει στο παιχνίδι υποσχόμενο γρήγορο χρήμα, τα τέλεια ψαράκια για σφαγή. Και μιας ρευστότητας που κατέληγε στα κρύπτο μέσω Tether (που “τύπωνε” ανεξέλεγκτο ως μια άλλη Fed των κρύπτο) και η οποία σιγά-σιγά κόβεται καθώς κλείνει η στρόφιγγα του φθηνού χρήματος ελέω πανδημίας.

Σε μια τέτοια κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι (αλλά κανείς δεν ξέρει πότε για το μπαμ – όμως κάνουμε εκτιμήσεις), το Bitcoin γίνεται ο μπροστάρης αλλά και ο αδύναμος κρίκος. Οδηγεί τις αγορές. Αν το βράδυ ανέβει, θα δεις και τον S&P την άλλη μέρα να ανεβαίνει. Αν όμως είναι να γίνει το μπαμ, να είστε εξίσου σίγουροι πως πρώτα θα σκάσουν τα κρυπτονομίσματα, και αμέσως μετά, σχεδόν ταυτόχρονα, θα καταρρεύσουν οι μετοχές.

Όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, “τα κρύπτο αυτή τη στιγμή δρουν ως ΜΟΧΛΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ του έξυπνου χρήματος, που ανεβάζει ή κατεβάζει την πίεση. Όταν υπάρχει υπέρμετρη ρευστότητα (από το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed), η πίεση εκτονώνεται στα πιο risk assets όπως τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν γίνει το αγαπημένο παιχνίδι της ελίτ, διότι βλέπουν πως “πουλάνε” και στα κατώτερα στρώματα. Τα κρυπτο ανεβαίνουν. Ο κόσμος της Main Street “τσιμπάει” κι ακολουθεί. Φυσικά στο τέλος μένει συνήθως με το… doge στο χέρι, αν δεν παίξει έξυπνα.”

ΔΝΤ: Πώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ρίξουν τα χρηματιστήρια

Τώρα έρχεται και το ΔΝΤ να επιβεβαιώσει αυτήν τη θεωρία, στην τελευταία του ανάλυση με τίτλο “Crypto Prices Move More in Sync With Stocks, Posing New Risks”.

Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, “crypto assets όπως το Bitcoin έχουν εξελιχθεί από μια «σκοτεινή» κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με ελάχιστους χρήστες, σε μια επανάσταση, που όμως εγείρει ανησυχίες και φόβους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

Η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων τον Νοέμβριο του 2021 έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από 620 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας τόσο μεταξύ των μικρομετόχων όσο και μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, παρά την υψηλή μεταβλητότητα. Αυτή την εβδομάδα, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση από το 2017.

Λόγω της ευρύτερης υιοθέτησης, η συσχέτιση των crypto assets με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΝΤ, περιορίζει τα αντιληπτά οφέλη της διαφοροποίησης και αυξάνει τον κίνδυνο ενός σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΔΝΤ: Bitcoin και Wall Street "πάνε πακέτο" - Μαζί θα πέσουν!

Bitcoin και μετοχές κινούνται μαζί

Πριν από την πανδημία, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και ο Ether παρουσίαζαν μικρή συσχέτιση με σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς θεωρήθηκε ότι συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του κινδύνου και λειτουργούν ως αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό άλλαξε μετά τα έκτατα μέτρα στήριξης και το τσουνάμι ρευστότητας που διοχέτευσαν στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες στις αρχές του 2020.

Οι αποτιμήσεις των κρυπτονομισμάτων και οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν χάρη στις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αύξηση της όρεξης εκ μέρους των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Για παράδειγμα, η αποδόση του Bitcoin δεν κινούνταν παράλληλα με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, την περίοδο 2017 – 2019. Ο συντελεστής συσχέτισης των ημερήσιων κινήσεών τους ήταν μόλις 0,01.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 0,36 για το διάστημα 2020-2021, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία κινούνταν πιο αργά, ανεβαίνουν μαζί ή πέφτουν μαζί.

Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών είναι εμφανής στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, πολλές από τις οποίες τα έχουν υιοθετήσει ως μέσα πληρωμής. Για παράδειγμα, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών και του Bitcoin ήταν 0,34 την περίοδο 2020 – 2021 – αύξηση 17 φορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ισχυρότεροι συσχετισμοί υποδηλώνουν ότι το Bitcoin λειτουργεί ως επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο. Ο συσχετισμός του με τις μετοχές έχει γίνει υψηλότερος από αυτόν μεταξύ μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα κύρια νομίσματα, υποδεικνύοντας περιορισμένα οφέλη διαφοροποίησης κινδύνου σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχε γίνει αντιληπτό.

Οι κυματισμοί στα cryptos

Η αυξημένη συσχέτιση μετοχών κρυπτονομισμάτων αυξάνει την πιθανότητα διάχυσης του επενδυτικού κλίματος μεταξύ αυτών των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Πράγματι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι διαχύσεις από τις αποδόσεις και τη μεταβλητότητα του Bitcoin στα χρηματιστήρια και αντίστροφα έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2020-2021 σε σύγκριση με το 2017-2019.

Η αστάθεια του Bitcoin εξηγεί περίπου το ένα έκτο της μεταβλητότητας στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου το ένα δέκατο – και το ένα δέκατο της διακύμανσης των αποδόσεων του S&P 500.

Ως εκ τούτου, μια απότομη πτώση στην τιμή του Bitcoin μπορεί να αυξήσει την αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου και να οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια. Οι διαχύσεις προς την αντίστροφη κατεύθυνση – δηλαδή, από τον S&P 500 στο Bitcoin – είναι κατά μέσο όρο παρόμοιου μεγέθους, υποδηλώνοντας ότι το συναίσθημα μεταδίδεται από τη μία αγορά στην άλλη με ασύμμετρο τρόπο.

Παρόμοια συμπεριφορά είναι ορατή με τα stablecoins. Συγκεκριμένα, η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι διαχύσεις μεταξύ των αγορών κρυπτογράφησης και μετοχών τείνουν να αυξάνουν τα επεισόδια αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές — όπως στην αναταραχή της αγοράς του Μαρτίου 2020 — ή κατά τη διάρκεια απότομων διακυμάνσεων στις τιμές του Bitcoin, όπως παρατηρήθηκε στις αρχές του 2021.

Συστημική ανησυχία

Η ανάλυσή του ΔΝΤ δείχνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεδομένης της σχετικά υψηλής μεταβλητότητας και των αποτιμήσεών τους, η αυξημένη συν-κίνησή τους θα μπορούσε σύντομα να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως. Ήρθε λοιπόν ο καιρός για ρύθμιση, καταλήγει το ΔΝΤ…

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Bitcoin: Απόλυτη δικαίωση radar.gr από Έλον Μασκ!

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

Είστε σίγουροι πως θα θέλατε να πληρώνεστε σε Bitcoin;

Πανεπιστήμιο Cornell: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί – δε χρησιμεύει σε τίποτα

Είναι απάτη το Ίντερνετ 3.0; Μασκ και Ντόρσεϊ λένε ναι

Το φαινόμενο DOGE

Ένας πληθωρισμός καθόλου «παροδικός» και από άλλη εποχή…