Ο Πάουελ θόλωσε το τοπίο, εκτιμά η Goldman Sachs, ενώ η Morgan Stanley λέει “μην τσιμπάτε” από το ανοδικό τίναγμα σε μετοχές και κρύπτο – Τα hedge funds τώρα βλέπουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Να αντισταθούν στο τελευταίο ράλι των αγορών μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, καλεί τους επενδυτές η Morgan Stanley, με τον επικεφαλής στρατηγικής της, Mike Wilson, να πιστεύει ότι ο ενθουσιασμός της Wall Street για την ιδέα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι πρόωρος και προβληματικός.

«Η αγορά ανεβαίνει πάντα όταν η Fed σταματήσει τη σύσφιξη μέχρι να ξεκινήσει η ύφεση… Αλλά είναι απίθανο να υπάρχει μεγάλο χάσμα αυτή τη φορά μεταξύ του τέλους της σύσφιξης της Fed και της ύφεσης», είπε ο ίδιος.

«Τελικά, αυτό θα είναι μια παγίδα», προειδοποίησε.

Δεν έπεισε η Fed - Παγίδα το ράλι στη Wall Street

Προβληματισμός για τα εταιρικά κέρδη

Σύμφωνα με τον Wilson, τα πιο πιεστικά ζητήματα είναι η επίδραση που θα έχει η οικονομική επιβράδυνση στα εταιρικά κέρδη και ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της Fed.

«Η αγορά ήταν λίγο πιο δυνατή από ό,τι θα φανταζόσασταν δεδομένου ότι τα σήματα ανάπτυξης ήταν σταθερά αρνητικά», είπε.

«Ακόμη και η αγορά ομολόγων αρχίζει τώρα να απορρίπτει το γεγονός ότι η Fed πιθανότατα θα πάει πολύ μακριά και θα μας οδηγήσει σε ύφεση».

“Η bear market θα συνεχιστεί για λίγο”

Ο Wilson έχει στόχο τις 3.900 μονάδες στο τέλος του έτους για τον S&P 500, έναν από τους χαμηλότερους στη Wall Street.

Αυτό σημαίνει πτώση σχεδόν 20% από το υψηλό κλεισίματος του δείκτη τον Ιανουάριο. Η πρόβλεψή του περιλαμβάνει επίσης μια εκτίμηση για την αγορά ότι θα κινηθεί χαμηλότερα πριν φτάσει στον στόχο του τέλους του έτους.

«Κοντεύουμε στο τέλος. Εννοώ ότι αυτή η bear market θα συνεχιστεί για λίγο», είπε ο Wilson.

Δεν έπεισε η Fed - Παγίδα το ράλι στη Wall Street

Goldman Sachs: Επιπόλαιος ο Πάουελ

Η Federal Reserve ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των αναλυτών.

Και ο Πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η Επιτροπή πιστεύει ότι “είναι καιρός απλώς να προχωρούμε σε κάθε συνεδρίαση και να μην παρέχουμε το είδος της σαφούς καθοδήγησης”.

Με βάση τα παραπάνω, η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι η FOMC θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και 25 μ.β. τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τελικό επιτόκιο 3,25-3,5%.

Αρκετά πρόσθετα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και άλλες επιλογές – συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης αύξησης 75 μ.β., όπως ξεκαθάρισε ο Πάουελ – σίγουρα παραμένουν στο τραπέζι.

Γενικά, όμως, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Powell ήταν αρκετά επιπόλαιη.

Και αυτό για πέντε λόγους:

  • Πρώτον, ο Πάουελ υποστήριξε επανειλημμένα το μήνυμα από την γραφική παράσταση – το οποίο είναι συνεπές με την πρόβλεψή της για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης το 2022 – ως τον «καλύτερο οδηγό» που έχουμε αυτή τη στιγμή.
  • Δεύτερον, σημείωσε ότι οι αυξήσεις κατά 75 μ.β. είναι «ασυνήθιστα μεγάλες». Είπε ότι η FOMC είχε σχεδιάσει μόνο να κινηθεί «γρήγορα» έως ότου φτάσει στην ουδέτερη ζώνη, την οποία έχει τώρα, και πρόσθεσε ότι «καθώς η στάση της νομισματικής πολιτικής σφίγγει περαιτέρω, πιθανόν θα καταστεί κατάλληλο για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων».
  • Τρίτον, είπε ότι η πλήρης επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή και ότι «υπάρχει πιθανώς σημαντική πρόσθετη σύσφιξη εν αναμονή». Αυτό είναι συνεπές με το μήνυμα από το πλαίσιο του δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών, το οποίο βάζει το μέγιστο αντίκτυπο στην ανάπτυξη από τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέχρι στιγμής το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
  • Τέταρτον, ο Πάουελ είπε ότι η FOMC θα αντιδρούσε στα δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό. Το σχόλιό του ότι η FOMC θα κρίνει εάν η οικονομία βιώνει «την επιβράδυνση… που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε» σε αντίθεση με την πιο αποφασιστική εστίαση στον πληθωρισμό σε κάποιο πρόσφατο σχόλιο της Fed. Ο Πάουελ αναγνώρισε επίσης ότι μια ευρεία επιβράδυνση είναι ήδη εμφανής στις καταναλωτικές δαπάνες, τη στέγαση και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
  • Πέμπτον, επανέλαβε ότι η FOMC στοχεύει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης μέσω ανάπτυξης κάτω του δυναμικού και όχι ύφεσης.

Ο Πάουελ είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει ένας δρόμος «για να μειωθεί ο πληθωρισμός διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας» και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας τώρα «επιστρέφει σε ισορροπία… είναι όμως μόνο η αρχή μιας προσαρμογής»,.

Αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν ότι η ηγεσία της Fed συνεχίζει να αντιστέκεται στο επιχείρημα ότι η ύφεση είναι απλώς το αναπόφευκτο τίμημα της μείωσης του πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η FOMC πιθανότατα θα επιβραδύνει τον ρυθμό εάν πίστευε ότι η περαιτέρω επιθετική σύσφιξη θα ωθούσε την οικονομία στο όριο της ύφεσης.

Δεν έπεισε η Fed - Παγίδα το ράλι στη Wall Street

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον βλέπουν τα hedge funds

Ένα ερώτημα αναζητά απάντηση τις τελευταίες ώρες στις αγορές: Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της επιθετικότητάς της στα επιτόκια, με ορισμένα hedge fund να θεωρούν ότι είναι ώρα να αυξήσουν και πάλι τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους.

Η Fed ανακοίνωσε τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική εξομαλύνει τον χειρότερο πληθωρισμό των ΗΠΑ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχτεί επίμονος και θα αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει την επιθετική της στάση για το επόμενο έτος.

Άλλοι, ωστόσο, ελπίζουν ότι τα σχόλια του Παόυελ μπορεί να υποδηλώνουν ότι το τέλος της νομισματικής σύσφιξης που πλήττει την αγορά είναι επιτέλους ορατό, εν μέσω ενδείξεων ότι τμήματα της οικονομίας επιβραδύνονται αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 225 μονάδες βάσης.

Μειώνεται η ορατότητα

«Τα σχόλια της Fed επιβεβαιώνουν σταδιακά ότι είμαστε λίγο άνετα με τον κίνδυνο», δήλωσε ο Pete Duffy, επικεφαλής επενδύσεων στην Penn Capital.

Οι πιθανότητες η Fed να αποφασίσει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο – αντί για μια τρίτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης – εκτοξεύτηκε στο 65%, από 51% δύο μέρες νωρίτερα.

Ο Colin Graham, επικεφαλής στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Robeco, είπε ότι η συνεδρίαση της Fed ενίσχυσε την ανοδική του προοπτική και την πεποίθησή του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ήταν ένα συναίσθημα που απηχούσε και ο Rick Rieder της Blackrock, ο οποίος σε μια δήλωση είπε ότι “φαίνεται σίγουρα ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της σύσφιξης της πολιτικής θα ήταν δυνατή, δεδομένων των όσων ακούσαμε από τον Powell”.

Ο ίδιος αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο και «πιθανώς μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μβ» στη συνέχεια.
«Νομίζω ότι η Fed έχει κάπως κορυφώσει», δήλωσε ο Van Hesser, επικεφαλής στρατηγικής στην KBRA.

«Έχουν πείσει τις αγορές ότι κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν ενεργήσει ανάλογα».

Παραμένει η αβεβαιότητα

Φυσικά, πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί να μιλήσουν για μια κορύφωση της επιθετικότητας της Fed, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει επανειλημμένα τις αγορές και ανάγκασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τη νομισματική τους σύσφιξη.

Η Citigroup εκτίμησε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα ωθήσει τη Fed να αυξήσει πιο επιθετικά το επιτόκιο της από ό,τι προβλέπουν οι αγορές, με αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.
Ο
Doug Fincher, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Ionic Capital Management, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να υποχωρήσει και ότι η οικονομία μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού – ένας τοξικός συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης – εάν η Fed παρεκκλίνει από την επιθετική πορεία της.

“Η ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας… και εάν ο πληθωρισμός είναι ενδημικός, πρέπει να αυξήσει η Fed τα επιτόκια”, δήλωσε ο Fincher, ο οποίος θέλει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του τα Treasury Inflation Protected Securities ή TIPS.

Η ΕΚΤ απέτυχε – Θα εξαναγκαστεί σύντομα σε επική κωλοτούμπα

Διχασμένες οι big banks: Ανάκαμψη ή βαθιά ύφεση;

Η ΕΚΤ προσπαθεί να σβήσει τον πληθωρισμό με… το ποτιστήρι