«Ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για το 2022 και το 2021 εντόπισε η Credit Suisse, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη και η οποία καθυστέρησε λόγω κλήσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Στην ετήσια έκθεση της Τρίτης, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει “ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης” για τα έτη 2021 και 2022.

Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την “αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών” και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισ. λβετικών φράγκων (8 δισ. δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

H μετοχή καταγράφει και σήμερα βαριές απώλειες της τάξηες του -5%, μετά το -12% της Τρίτης, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία ήρθε να προστεθεί στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελβετική τράπεζα.

Αρνητική γνώμη από την PwC για τον εσωτερικό έλεγχο

Την ίδια ώρα, αρνητική είναι η γνώμη της PwC για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου.

«Η PwC, η ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι οποίες περιλαμβάνονται στην παρούσα ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

Διαβάστε περισσότερα