Ιστορικό χαμηλό χτύπησε η μετοχή της Credit Suisse (CSGN.S) στο χρηματιστήριο της Ελβετίας τη Δευτέρα, στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 12%, παρά τις προσπάθειες ΗΠΑ και Βρετανίας να προβούν γρήγορα σε μέτρα για να περιορίσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, η ανησυχία έφτασε στην Ευρώπη, και από το πρωί εξελίσσεται ένα μαζικό sell off στις τράπεζες, και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το προηγούμενο χαμηλό των 2,41 φράγκων σημειώθηκε την Παρασκευή. Μέχρι σήμερα, οι συνολικές απώλειες φτάνουν το 20%.

Ισχυροί τριγμοί καταγράφονται στις αγορές μετοχών της Ευρώπης, καθώς τα απόνερα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) φθάνουν και στις ακτές της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία φοβάται τον κίνδυνο ενός ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει τουλάχιστον 2,5% και διαμορφώνεται στις 442 μονάδες (χαμηλό 2μήνου), με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, οι οποίες κατακρημνίζονται κατά 6,2%, στη χειρότερη ημέρα από τον Μάρτιο του 2022.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατρακυλάει στο -3% και τις 14.961 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 4% εμφανίζει το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 2,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 περιορίζεται κατά τουλάχιστον 2,8%.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα, παρά το γεγονός ότι η HSBC συμφώνησε να αγοράσει τον βρετανικό βραχίονα της SVB και παρά την παρέμβαση των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τις καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB, η οποία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη από την περίοδο 2007-2009.

Κι αυτό, διότι τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών (η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης) πυροδοτούν μια σειρά κινδύνων, με πρώτο και κύριο τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 3,5%, μετά την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της SVB. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Commerzbank βουλιάζει στο -12%. Κοντά στο 10% διαμορφώνεται η βουτιά και για τη μετοχή της ευάλωτης Credit Suisse.

Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο της SVB, καθώς η διοίκηση αδυνατούσε να ελέγξει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων. Οι εναπομείναντες πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους από σήμερα το πρωί.

ΕΚΤ: Διαρροές εφησυχασμού για τραπεζικό ντόμινο

H γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) συγκάλεσε για σήμερα την ομάδα κρίσεων της για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν προβλέπεται κάποια έκτακτη συνεδρίαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν χθες στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

H συνεδρίαση της ομάδας κρούσεων της Bundesbank γίνεται εν μέσω βουτιάς των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης, με αυτή της Commerzbank να υποχωρεί 11% και της Deutsche Bank 6,5%. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είναι επιφορτισμένη να ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις.

Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από εθνικές εποπτικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.

Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα