Η μεγαλύτερη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου απέσυρε προσωρινά τις συμφωνίες στεγαστικών δανείων μέσω χρηματιστηριακών υπηρεσιών την Πέμπτη, καθώς η επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων ταλνίζει τη βρετανική αγορά κατοικίας.

Η HSBC είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι επανεξετάζει την κατάσταση τακτικά, αλλά δεν διευκρίνισε εάν οι νέες συμφωνίες θα διαφέρουν από τις προηγούμενες προσφορές της. Τα υψηλότερα επιτόκια είναι μια πιθανότητα, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η κίνηση έρχεται οκτώ μήνες αφότου λήφθηκαν εκατοντάδες προσφορές για συμφωνίες στεγαστικών δανείων και μια μέρα αφού το χάος της αγοράς εκείνη την εποχή πυροδότησε ανησυχίες για την αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η  HSBC ανέφερε, «Περιστασιακά χρειάζεται να περιορίζουμε τον όγκο των νέων εργασιών που μπορούμε να αναλαμβάνουμε καθημερινά μέσω των μεσιτών. Όλα τα προϊόντα και οι τιμές για τους υπάρχοντες πελάτες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε την κατάσταση τακτικά.»

Ο τραπεζικός όμιλος είπε ότι το πρωτόκολλο στοχεύει να διασφαλίσει ότι πληροί τις «δεσμεύσεις εξυπηρέτησης πελατών» και τόνισε ότι παραμένει ανοιχτός σε νέες δραστηριότητες στεγαστικών δανείων.

Η απόφαση της HSBC έρχεται καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα εκτιναχθούν στα ύψη και οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν κατακόρυφα ως απάντηση στο αυξημένο βασικό επιτόκιο.

Ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο πρόκειται να λήξει φέτος, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών ευάλωτους στις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικής έρευνας Capital Economics.

Υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις ότι οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια, με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s να προβλέπει πτώση 10%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών της Halifax έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθερές τον Μάιο μετά από πτώση 0,4% τον Απρίλιο, ενώ η μέση ιδιοκτησία στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει τώρα 286.532 £ (360.000 $).

Διαβάστε περισσότερα