Ο τραπεζικός κολοσσός HSBC ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του αυξήθηκαν $1,5 δισ. (1,2 δισ. £) από την αγορά της βρετανικής επιχείρησης της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB UK) που κατέρρευσε.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σημείωσε κέρδη προ φόρων $12,9 δισ. για τους πρώτους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου. Αυτό είναι περισσότερο από το τριπλάσιο του ποσού που έβγαλε για την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Μάρτιο, η HSBC αγόρασε την SVB UK σε μια συμφωνία  £1 (1,25 $), με επικεφαλής την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο όμιλος με έδρα το Λονδίνο είπε ότι το κέρδος περιελάμβανε “προσωρινό κέρδος $1,5 δισ. από την εξαγορά της Silicon Valley Bank UK Limited”.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της βελτίωσης της απόδοσής μας και στη διατήρηση αυστηρής πειθαρχίας κόστους, αλλά είδαμε επίσης την ευκαιρία να επενδύσουμε στην SVB UK για να επιταχύνουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Noel Quinn. Η τράπεζα έλαβε επίσης ώθηση από την ανατροπή του σχεδίου της για διαγραφή $2,1 δισ. λόγω της πώλησης της γαλλικής επιχείρησής της, καθώς αυτή η συμφωνία ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί πλέον. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο ότι η πώληση των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο λόγω ανησυχιών για τα ρυθμιστικά κεφάλαια του αγοραστή.

Μέρισμα για πρώτη φορά από το 2019

Σημειώνεται ότι η HSBC ανακοίνωσε την πρώτη της τριμηνιαία πληρωμή μερίσματος στους μετόχους από πριν από την πανδημία (2019) και είπε ότι θα αγόραζε πίσω $2 δισ. των μετοχών της. Ανέφερε επίσης ότι η ολοκλήρωση της πώλησης της επιχείρησής της στον Καναδά είναι πιθανό να καθυστερήσει. Η προγραμματισμένη πώληση $10 δισ. η οποία αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι πλέον πιθανό να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της για αποχώρηση από τις αργά αναπτυσσόμενες δυτικές αγορές. Οι ισχυρές επιδόσεις της HSBC έρχονται στο πλαίσιο του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου που συγκλονίζεται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο και την αναγκαστική εξαγορά από τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS της ανταγωνιστικής Credit Suisse. 

Διαβάστε περισσότερα