Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά 25 μονάδες βάση στο 4,5%, πιστή στη γραμμή των Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για τη 12η διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τότε που ξεκίνησε η μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού στη Βρετανία, ο οποίος παραμένει πάνω από το 10%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα πάνω από το 10% τον Μάρτιο, λόγω των υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιχαράκωσης.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα πέσει με ταχείς ρυθμούς από τα μέσα του 2023 και θα φτάσει περίπου στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Στη γραμμή Fed και ΕΚΤ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά απέρριψε αυτό που οι αγορές ερμήνευσαν ως προσωρινή υπόδειξη ότι ο κύκλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της, επιλέγοντας μια αύξηση 25 μονάδων βάσης που αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν είχαν δει από τον Νοέμβριο του 2008, αλλά υποστήριξε ότι οι «προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό».

Διαβάστε περισσότερα