Νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ –κατά 0,25% σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο αυτή η αύξηση δεν απασχολεί τους δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια (και καταναλωτικά με εγγύηση ακινήτου) καθώς τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων τους έχουν «παγώσει» για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως είναι γνωστό από τις 2 Μαΐου έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των τραπεζών που μετατρέπει για ένα χρόνο σε σταθερά όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια των ενήμερων στεγαστικών, επισκευαστικών και καταναλωτικών δανείων με εγγύηση ακίνητο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Συγκεκριμένα το euribor 1 μήνα θα παραμείνει σταθερό στο 2,7% -χθες ήταν στο 3,093%-, το euribor 3 μηνών στο 2,85% (χθες είχε διαμορφωθεί στο 3,274%) και το κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ στο 3,3%.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι στο 3,5% και σήμερα αναμένεται να αυξηθεί στο 3,75%.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων αφορά περίπου 500 χιλιάδες δάνεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται για δάνεια που έχουν εκταμιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 και μέχρι τις 28 Απριλίου 2023 δεν εμφάνιζαν καμία καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση τους.

Εννοείται πως για να είναι σε ισχύ το «χαμηλό» επιτόκιο θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι οι δανειολήπτες από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε το ανοδικό σερί το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα.

Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Μαρτίου είχε αυξηθεί κατά 160 ευρώ το μήνα, ή 1.920 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 4 δόσεις, αφού το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου ήταν τον Ιούνιο του 2022 536 ευρώ και στο τέλος Μαρτίου 695 ευρώ.

Οι τράπεζες συμφώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών να «παγώσουν» τα επιτόκια επωμιζόμενες το κόστος καθώς η ζήτηση για νέα δάνεια μειώθηκε κατακόρυφα, ενώ κυρίως οι επιχειρήσεις έσπευσαν να αποπληρώσουν μεγάλο τμήμα του δανεισμού τους.

Μάλιστα -όπως έγραψε το Radar στις 28 Απριλίου- ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν καταρχάς πως η ζήτηση για δάνεια περιορίζεται και αυτό που είδαμε στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ότι πολλοί από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν δάνεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο τρίμηνο φέτος έχουμε αρνητική πιστωτική επέκταση, και ενώ τα επόμενα τρίμηνα η κατάσταση θα βελτιωθεί, ωστόσο η χρονιά θα κλείσει με πιστωτική επέκταση χαμηλότερη από το 2022.

Διαβάστε περισσότερα