Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 12η συνεχή συνεδρίαση την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός, αλλά η σύνοδος κορυφής μπορεί να πλησιάζει.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διατηρηθεί καλύτερα από το αναμενόμενο μέχρι στιγμής φέτος, αν και το ΑΕΠ μειώθηκε σταδιακά τον Φεβρουάριο καθώς οι εκτεταμένες απεργίες και η συμπίεση του κόστους ζωής εμπόδισαν τη δραστηριότητα, ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει ανθεκτική.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα πάνω από το 10% τον Μάρτιο, λόγω των επίμονων υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιχαράκωσης.

Ωστόσο, η Τράπεζα αναμένει ότι θα πέσει με ταχείς ρυθμούς από τα μέσα του 2023 και θα φτάσει περίπου στο 4% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα επιλέξει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη

Η αγορά σχεδόν ομόφωνα αναμένει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα επιλέξει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να αναμένουν ψηφοφορία κατά 7-2 για τη μείωση του τραπεζικού επιτοκίου από το 4,25% στο 4,5%. Ωστόσο, οι προβλέψεις πέρα από αυτό αρχίζουν να αποκλίνουν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά απέρριψε αυτό που οι αγορές ερμήνευσαν ως προσωρινή υπόδειξη ότι ο κύκλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της, επιλέγοντας μια αύξηση 25 μονάδων βάσης που αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν είχαν δει από τον Νοέμβριο του 2008, αλλά υποστήριξε ότι οι «προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό».

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο οικονομικό σκηνικό, με το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια και ο πληθωρισμός πολύ υψηλότερος από αυτούς των άλλων οικονομιών.

Διαβάστε περισσότερα