Οι πωλήσεις προηγούμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.

Με εποχικά προσαρμοσμένο, ετησιοποιημένο ρυθμό, που ανέρχεται σε 4,4 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις ήταν 22% χαμηλότερες από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η αδυναμία είναι πιθανό να οφείλεται στην απότομη άνοδο των επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Με τις τιμές των κατοικιών να εξακολουθούν να είναι ιστορικά υψηλές, οι σημερινοί αγοραστές είναι όλο και πιο ευαίσθητοι ακόμη και στις καθημερινές κινήσεις των επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Οι πωλήσεις του Μαρτίου βασίστηκαν πιθανότατα σε συμβόλαια που υπογράφηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν τα επιτόκια ήταν ευμετάβλητα.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου ξεκίνησε τον Ιανουάριο γύρω στο 6,45% και έπεσε για λίγο κάτω από το 6% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν απότομα τον Μάρτιο, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται κατευθείαν στο 6,45% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια να συνεχίζει υψηλότερα για να κλείσει τον μήνα στο 6,85%.

«Οι πωλήσεις κατοικιών προσπαθούν να ανακάμψουν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος στην NAR. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πολλές προσφορές σε σπίτια εκκίνησης είναι αρκετά συνηθισμένες, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη προσφορά για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης. Είναι μια μοναδική αγορά κατοικίας».

Η προσφορά αυξήθηκε ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλή.

Στα τέλη Μαρτίου, υπήρχαν 980.000 κατοικίες προς πώληση, σημειώνοντας αύξηση 1% από τον Φεβρουάριο και 5,4% από τον Μάρτιο του 2022. Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις μια προσφορά 2,6 μηνών. Μια εξάμηνη προσφορά θεωρείται μια ισορροπημένη αγορά μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Το απόθεμα είναι τώρα 41% χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019. Οι νέες καταχωρήσεις μειώθηκαν κατά 17% από τον Μάρτιο του 2022.

Ο λόγος που η προσφορά είναι υψηλότερη είναι απλώς επειδή τα σπίτια μένουν στην αγορά περισσότερο, κατά μέσο όρο 29 ημέρες σε σύγκριση με 17 ημέρες το χρόνο πριν.

Διαβάστε περισσότερα