Τις προάλλες σας έλεγα για το “μαύρο χρήμα” στη χώρα μας που απογειώνει τις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας μία νέα φούσκα, από την οποία επωφελούνται πολλοί, το Δημόσιο περισσότερο χάνει και όσοι έχουν ανάγκη εύρεσης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, ή δεν βρίσκουν διαθέσιμα ακίνητα κάθε είδους ή τα βρίσκουν σε τιμές εξωφρενικά υψηλές, προκλητικά αναντίστοιχες με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Βέβαια, εδώ είναι…Βαλκάνια και ισχύουν άλλοι κανόνες, από ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, στην οποία είμαστε επίλεκτο μέλος.

Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι γίνεται όχι στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά πιο κοντά μας, στην Ευρώπη, στον τομέα των ακινήτων.

Εκεί, όπου ολόκληροι γίγαντες επενδύσεων σε ακίνητα, κινδυνεύουν ακόμα και με χρεοκοπία, γιατί οι αξίες πέφτουν, τα δάνεια αγοράς κτιρίων και κατοικιών έχουν γίνει πανάκριβα στην εξόφλησή τους και η άντληση φρέσκου χρήματος και δυσεύρετη είναι και επίσης ιδιαιτέρως ακριβή, μετά την θυελλώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους.

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση έχει εντείνει τους φόβους ότι η πίστωση αγοράς ακινήτων, θα γίνει πιο δυσεύρετη και πιο ακριβή, τη στιγμή που οι τιμές τους θα σημειώνουν βουτιά.

Τα κτίρια γραφείων αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα μιας τεράστιας σε νούμερα αγοράς εμπορικών ακινήτων, την οποία δανειστές και επενδυτές έχουν στηρίξει με χρέος 1,5 τρις ευρώ, μόνο στην Ευρώπη!

Περίπου 310 δις ευρώ χρέους εκδίδονται κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την αγορά σε κίνηση, μέσω αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων από εταιρεία σε εταιρεία.

Προκειμένου να συγκρατήσει την όλη κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει για τις «αυξανόμενες ευπάθειες» στις αγορές ακινήτων.

«Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων θεωρείται ευάλωτος στον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι διορθώσεων στις τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στον τομέα των κατοικιών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση της, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για να έχετε ένα μέτρο της έκτασης του προβλήματος, αρκεί να σας πούμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων της Γερμανίας, έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους!

Δείτε τώρα πως έχει όλο αυτό το περίπλοκο παζλ των εκατοντάδων δις ευρώ, που επενδύονται στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης.

Πρώτοι και με διαφορά για να υποστούν απώλειες είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων χαμηλότερης ποιότητας.

O Αμάμπιλε, υπεύθυνος στρατηγικής της PGIM, λέει ότι αντιμετωπίζουν μια «τέλεια καταιγίδα» χαμηλότερης υποκείμενης ζήτησης για χώρο, υψηλότερου κόστους κατασκευής και συντήρησης, λιγότερους πιθανούς αγοραστές ή δανειστές και υψηλότερες χρεώσεις τόκων.

«Δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι αντίστοιχο από το κραχ του λιανικού real estate το 2018 και το 2019», λέει ο Ζακ Γκογκ, στρατηγικός αναλυτής ακινήτων στην UBS. Και προσθέτει ότι υπήρχαν πολλοί δανειολήπτες που ζούσαν με «δανεικό χρόνο».

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιταχυνθεί και μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν ακόμη λιγότερες επιλογές για αναχρηματοδότηση όταν έρθει η ώρα, εάν υπάρχουν και αυτές και αυτοί, συμπληρώνει δηκτικά ο ειδικός αναλυτής.

Διαβάστε περισσότερα