Οι εικόνες από την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στο αρχιπέλαγος της Χαβάης συγκλονίζουν και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και εξερράγη την περασμένη Τετάρτη στις 04:44 (τοπική ώρα, 17:44 ώρα Ελλάδος).

Εικόνες από το Κιλαουέα δείχνουν ρήγματα στην καρδιά του ηφαιστείου, με λάβα να ξεπηδά από τον κρατήρα του και να σχηματίζει «σιντριβάνια». Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «δυναμική» την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

To USGS εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο από το διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί ηφαιστειακή αιθαλομίχλη, η οποία εξαπλώνεται σε απόσταση από το Κιλαουέα. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα και να πλήξει καλλιέργειες. Προειδοποίησε επίσης για τα «μαλλιά της Πέλε» (σ.σ. της θεάς της φωτιάς, του κεραυνού και των ηφαιστείων), αναφερόμενο στα λεπτά νήματα σκληρυμένης λάβας που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.

Η έκρηξη του Κιλαουέα σημειώθηκε λίγους μήνες μετά την έκρηξη του γειτονικού Μάουνα Λόα, του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο, το οποίο ξύπνησε στα τέλη του 2022, ύστερα από λήθαργο 38 ετών.

Το Κιλαουέα είναι μικρότερο, αλλά πολύ πιο ενεργό από το Μάουνα Λόα. Εξερράγη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο και η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο. Η εκρηκτική δραστηριότητα ήταν σχεδόν αδιάλειπτη από το 1983 ως το 2019.

Διαβάστε περισσότερα