Ένας Αμερικανός δικαστής την Τετάρτη απαγόρευσε προσωρινά στον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, να επικοινωνήσει με νυν ή πρώην υπαλλήλους του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων ή του hedge fund του Alameda Research, καθώς και τη χρήση κρυπτογραφημένων εργαλείων ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Signal.

Η απόφαση του επαρχιακού δικαστή των ΗΠΑ, Λιούις Κάπλαν, ήρθε αφού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν δήλωσαν ότι ο Bankman-Fried μπορεί να παραποιήσει μάρτυρες ή να καταστρέψει στοιχεία στην υπόθεση εγκληματικής απάτης του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη τον Δεκέμβριο με την κατηγορία της “λεηλασίας” δισεκατομμυρίων κεφαλαίων πελατών της FTX και για ψέματα σε επενδυτές και δανειστές.

Ο τριαντάχρονος Bankman, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια, αφού δήλωσε αθώος.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τον γενικό σύμβουλο μιας θυγατρικής της FTX και τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ήταν απόπειρες να προσφέρει «βοήθεια» και όχι να παρέμβει.

Ο δικαστής έγραψε ότι οι νέοι περιορισμοί στη συμπεριφορά του Bankman-Fried θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, όταν θα πραγματοποιήσει ακρόαση για να εξετάσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –Securities and Exchange Commission (SEC)– κατηγόρησε τον Δεκέμβριο του 2022, τον Samuel Bankman-Fried ότι ενορχηστρώνει σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών μετοχών στην FTX Trading Ltd (FTX), την πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της οποίας ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής.

Σύμφωνα με την καταγγελία της SEC, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2019, η FTX, με έδρα τις Μπαχάμες, συγκέντρωσε περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές μετοχών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περίπου 90 επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: