Οι ένορκοι στη δίκη απάτης του Sam Bankman-Fried αποδεσμεύτηκαν αφού ο πρώην επικεφαλής της εταιρίας κρυπτογράφησης FTX ανέβηκε για λίγο το βήμα του δικαστηρλιου αλλά επέλεξε να μην μιλήσει.

Αντίθετα, ο πρώην επιχειρηματίας κλήθηκε να καταθέσει στον δικαστή για να καθορίσει ποια μέρη της κατάθεσής του μπορούν να τεθούν στην κριτική των ενόρκων.

Ο 31χρονος κατηγορείται ότι είπε ψέματα σε επενδυτές και δανειστές και ότι έκλεψε χρήματα από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του, FTX.

Ο κ. Bankman-Fried αρνείται τις κατηγορίες.

Μιλώντας στον επαρχιακό δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν σε μια αίθουσα δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο κ. Bankman-Fried υπερασπίστηκε αποφάσεις που είχαν αμφισβητηθεί από τους εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης διαγραφής ορισμένων ομαδικών συνομιλιών, ως σύμφωνες με τις πολιτικές τήρησης αρχείων που έχει ορίσει η νομική του ομάδα.

Ο κ. Bankman-Fried είπε ότι είχε συζητήσει πολλές άλλες ρυθμίσεις που έχουν επικριθεί από τους εισαγγελείς με τους δικηγόρους του, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δανείων που έλαβε από την Alameda και του ρόλου της ως «διακανονιστή πληρωμών» για την FTX.

Πρόσθεσε ότι είχε εμπιστευτεί τη νομική του ομάδα για την προετοιμασία αιτήσεων για τραπεζικούς λογαριασμούς για τις εταιρείες του. «Πίστευα ότι ήταν σωστές μορφές», είπε.

«Παρηγορηθήκατε από το γεγονός ότι οι δικηγόροι είχαν δομήσει τα δάνεια; Ρώτησε ο δικηγόρος του κ. Bankman Fried, Mark Cohen. «Ναι, φυσικά», απάντησε ο κ. Bankman-Fried.

Οι εισαγγελείς έχουν αντιταχθεί στα επιχειρήματα του κ. Bankman-Fried ότι ενήργησε καλή τη πίστη βάσει νομικών συμβουλών.

Ο δικαστής ακούει τη μαρτυρία χωρίς την κριτική επιτροπή για να αποφασίσει πόσο από αυτήν, εάν υπάρχει, μπορεί να παρουσιαστεί.

Η εμφάνισή του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έπεται 12 ημερών εισαγγελικής κατάθεσης στην οποία στενοί πρώην συνάδελφοί του έδωσαν καταθέσεις.

Ο κ. Bankman-Fried έλαβε ευρέως πληροφορίες για να μιλήσει προς υπεράσπισή του την Πέμπτη, αφού οι δικηγόροι του άρχισαν να παρουσιάζουν την υπόθεσή του.

Αν κριθεί ένοχος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οι κατηγορούμενοι στις ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν κατά τη διάρκεια των δίκων – και συχνά συμβουλεύονται να μην το κάνουν, καθώς αυτή η επιλογή τους ανοίγει το δρόμο για ανάκριση από τους εισαγγελείς.

Δίνει επίσης στα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα αποφασίσουν την υπόθεση την ευκαιρία να σχηματίσουν τις δικές τους εντυπώσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι ευνοϊκές.

Διαβάστε ακόμη: