Ο πρώην στέλεχος του FTX, Ryan Salame, ομολόγησε την ενοχή του την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για εγκλήματα χρηματοδότησης εκστρατείας και μεταφοράς χρημάτων και συμφώνησε να χάσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Salame, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, παραδέχτηκε ότι από το φθινόπωρο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους στο όνομά του, όταν στην πραγματικότητα τα χρήματα προέρχονταν από την Alameda Research, τον βραχίονα hedge fund της διοκτήτριας ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, FTX.

Αυτές οι συνεισφορές έγιναν κατόπιν εντολής του τότε CEO της FTX, Sam Bankman-Fried, είπε ο Salame.

Ο Bankman-Fried πρόκειται να παρουσιαστεί σε δίκη στις 3 Οκτωβρίου για τραπεζική απάτη και χρεώσεις απάτης χρεογράφων που σχετίζονται με την υποτιθέμενη λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών από την FTX.

Ο Salame, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων την Πέμπτη, αντιμετωπίζει μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης 10 ετών για την παραβίαση της χρηματοδότησης της εκστρατείας και την κατηγορία της λειτουργίας μιας επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια.

Η δίκη του είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου από τον δικαστή Lewis Kaplan στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν.

Εκτός από τη νομισματική κατάπτωση, η οποία θα καταβληθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο 30χρονος Salame θα πληρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια στους οφειλέτες της FTX και 6 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στην κυβέρνηση.

Ο Salame θα παραδώσει επίσης δύο σπίτια που έχει στο Lenox της Μασαχουσέτης και το αυτοκίνητό του Porsche του 2021.

Ο δικηγόρος του Salame, Jason Linder της εταιρείας Mayer Brown, ανέφερε σε δήλωση. «Ο Ryan ανυπομονεί να αφήσει πίσω του αυτό το κεφάλαιο και να προχωρήσει στη ζωή του».

Διαβάστε ακόμη: