Υπό κράτηση τέθηκε ο Sam Bankman-Fried αφού ο ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε ότι ο ιδρυτής της FTX πιθανώς προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες σε δύο περιπτώσεις, εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες απάτης που προέκυψαν από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων.

Σε σύντομη γραπτή διαταγή μετά από ακρόαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Παρασκευή, ο δικαστής Λούις Κάπλαν είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας όρος ή συνδυασμός συνθηκών αποφυλάκισης που να διασφαλίζουν ότι ο κατηγορούμενος δεν θα θέσει σε κίνδυνο άλλα άτομα ή την ασφάλεια της κοινότητας», μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον Κάπλαν να ανακαλέσει την εγγύηση του Bankman-Fried, αφού οι New York Times δημοσίευσαν αποσπάσματα από τα ιδιωτικά ημερολόγια της Caroline Ellison, της πρώην επικεφαλής του συνδεδεμένου hedge fund στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Alameda Research. Έχει παραδεχτεί την ενοχή της για ποινικές διώξεις και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

Στη συνέχεια, ο Bankman-Fried αναγνωρίστηκε από τους εισαγγελείς ως η πηγή του υλικού, το οποίο κάλυπτε μια περίοδο κατά την οποία είχε ρομαντική σχέση με την Ellison. Το υλικό του ημερολογίου ήταν «κάτι που κάποιος ο οποίος είναι σε σχέση δεν θα μπορούσε να μοιραστεί με κανέναν, ακόμη λιγότερο με τους New York Times, εκτός από . . . να τρομάξει» είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με τον Κάπλαν.

Το περιστατικό ακολούθησε μια σειρά καταγγελιών από τους εισαγγελείς σχετικά με τη συμπεριφορά του Bankman-Fried εν αναμονή της δίκης που έχει οριστεί για τον Οκτώβριο. Ο ιδρυτής της FTX κατηγορείται για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι πελάτες κατέθεσαν στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων του.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό που προκάλεσε πυρά από τους εισαγγελείς, ο Bankman-Fried επικοινώνησε με έναν πρώην συνάδελφό του, ο οποίος είναι πιθανός μάρτυρας στην υπόθεση, για να «δει αν υπάρχει τρόπος να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση, να χρησιμοποιούμε ο ένας τον άλλον ως πηγές όταν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον να δουν τα πράγματα μεταξύ τους», σύμφωνα με μηνύματα που αναφέρονται στα δικαστικά αρχεία.

Ο Κάπλαν είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Παρασκευής ότι το μήνυμα ήταν πιθανώς μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να «τραγουδήσουν από το ίδιο βιβλίο ύμνων για αμοιβαίο όφελος».

Ο Bankman-Fried συνελήφθη στις Μπαχάμες τον Δεκέμβριο και συμφώνησε να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ποινικές κατηγορίες μετά τη δραματική κατάρρευση του FTX. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Ο Bankman-Fried αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει εξασφαλισμένο από το σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια.

Οι όροι αποφυλάκισής του απαιτούσαν επίσης να φορέσει ένα βραχιόλι στον αστράγαλο και να μείνει στο σπίτι των γονιών του.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι απέφυγε ορισμένους από αυτούς τους όρους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου που εμπόδιζε την παρακολούθηση ορισμένων από τις δραστηριότητές του στο διαδίκτυο. Ο Bankman-Fried είπε ότι προσπαθούσε να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο.

Οι γονείς του παρευρέθηκαν στην ακρόαση της εγγύησης την Παρασκευή. Η μητέρα του, η καθηγήτρια νομικής του Στάνφορντ, Barbara Fried, κρατούσε το κεφάλι της καθώς ο δικαστής περιέγραφε πώς ο γιος της έδειξε τα ημερολόγια της Ellison σε έναν δημοσιογράφο στο σπίτι τους στο Palo Alto αντί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που θα δημιουργούσε ένα ηλεκτρονικό ίχνος.

Ένας δικηγόρος του Bankman-Fried ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για ανάκληση της εγγύησης του πελάτη του. Αλλά ο Κάπλαν διέταξε να τον συλλάβουν αμέσως, δηλώνοντας ότι η απόπειρα ανατροπής της απόφασής του ήταν πιθανό να αποτύχει.

Διαβάστε ακόμη: