search

MAIN STREET

“Γύρισμα” $200εκατ. απο κεφάλαια επενδυτών μόνο σε δύο deals φέρεται να έχει κάνει ο Sam Bankman της FTX

200 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε δύο εταιρείες.

SEC

Η FTX και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Sam Bankman-Fried πραγματοποίησαν δύο επιχειρηματικές επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας κεφάλαια πελατών μέσω θυγατρικής της FTX, σύμφωνα με δύο καταγγελίες από την U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

Από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών που εξαφανίστηκαν από την FTX αστραπιαία, 200 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε δύο εταιρείες, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία κατηγόρησε τον ιδρυτή Sam Bankman-Fried ότι «ενορχηστρώνει ένα σχέδιο εξαπάτησης των επενδυτών της».

Σε fintech και Web3 φαίνεται ότι απορροφήθηκαν τα κεφάλαια

Μέσω της μονάδας FTX Ventures, η εταιρεία κρυπτογράφησης επένδυσε τον Μάρτιο 100 εκατομμύρια δολάρια στην Dave, μια εταιρεία fintech που είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο δύο μήνες νωρίτερα μέσω εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού.

Εκείνη την εποχή, οι εταιρείες δήλωσαν ότι «θα συνεργαστούν για να επεκτείνουν το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Η άλλη συμφωνία στην οποία φαίνεται να αναφέρθηκε η SEC ήταν μια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο για την Mysten Labs, μια εταιρεία Web3.

Συνολικά, η επένδυση αφορούσε ένα γύρο χρηματοδότησης της τάξεως των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τον οποίο η Mysten αποτιμήθηκε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και περιελάμβανε συμμετοχή από την Coinbase Ventures, τη Binance Labs και το crypto fund του Andreessen Horowitz.

Ενώ η FTX Ventures έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναλλαγές, σύμφωνα με το PitchBook, οι επενδύσεις των Mysten Labs και Dave ήταν οι μόνες δύο αποκαλυπτόμενες επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από τους Financial Times, τα οποία ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έβαλε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η FTX Ventures περιγράφηκε ως venture fund (επιχειρηματικό ταμείο) 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο δελτίο τύπου της Dave.

Ο Bankman-Fried κατηγορείται για εκτεταμένη απάτη αφού η FTX, η οποία αποτιμήθηκε από ιδιώτες επενδυτές στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος, βυθίστηκε σε πτώχευση τον Νοέμβριο.

Ένα κεντρικό θέμα στις κατηγορίες παραμένει ο τρόπος με τον οποίο ο Bankman-Fried κατάφερνε την εκτροπή κεφαλαίων από την FTX στο hedge fund του, Alameda Research, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για επικίνδυνες συναλλαγές και δάνεια.

Η FTX Ventures φέρεται να ήταν μέρος αυτού του σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: