Πρόσφατα νέα δημοσιοποιημένα έγγραφα πτώχευσης αποκάλυψαν χιλιάδες πιστωτές στους οποίους η FTX χρωστάει χρήματα μετά την κατάρρευση του άλλοτε πανίσχυρου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης τον Νοέμβριο.

Οι βαριές θέσεις της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και JPMorgan, περιέχονται στη λίστα πιστωτών, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδιώτες και άλλες οντότητες σε ένα έγγραφο 116 σελίδων που κατατέθηκε αργά την Τετάρτη.

Η FTX βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας τεράστιας έρευνας για απάτη.

Στη λίστα των πιστωτών περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες πολυμέσων, όπως οι New York Times και η Wall Street Journal, εμπορικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των American, United, Southwest και Spirit, καθώς και αρκετοί παίκτες Big Tech, συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Apple και Meta.

Σε ανακοίνωσή της, η Goldman Sachs είπε ότι δεν έχει υποβάλει αξίωση κατά της FTX.

Αυτός ο τύπος πίνακα πιστωτών προετοιμάζεται από τους οφειλέτες με σκοπό την παροχή ειδοποίησης στα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια διαδικασία πτώχευσης και δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη μιας σχέσης πιστωτή“, δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Το έγγραφο δεν αποκαλύπτει το ποσό ή τη φύση της οφειλής και τα ονόματα των μεμονωμένων πιστωτών – κυρίως πελατών που κατέθεσαν κεφάλαια στο FTX – παραμένουν διορθωμένα κατόπιν αιτήματος της FTX. Η συμπερίληψη στη λίστα πιστωτών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα μέρη είχαν λογαριασμό FTX.

Η FTX πιστεύεται ότι έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πιστωτές

Η FTX πιστεύεται ότι έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πιστωτές, οι κορυφαίοι 50 εκ των οποίων οφείλουν συλλογικά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πλατφόρμα κρυπτογράφησης ήταν κάποτε από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον πλανήτη, τροφοδοτούμενη από εγκρίσεις διασημοτήτων και υψηλού προφίλ συνεργασίες με αθλητικές ομάδες. Διαφημίστηκε ως μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης φιλική προς τους αρχάριους, επιτρέποντας στους πελάτες να καταθέσουν νόμισμα fiat και να το ανταλλάξουν με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Όμως η FTX αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο καθώς οι εικασίες για τον ισολογισμό της προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές. Εν μέσω κρίσης ρευστότητας, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας τους πελάτες σε αδιέξοδο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που ερευνούν την FTX λένε ότι ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Sam Bankman-Fried, ενορχήστρωσε μια τεράστια απάτη κλέβοντας κεφάλαια πελατών για να καλύψει ζημίες στο hedge fund του, την Alameda Research. Τον κατηγορούν επίσης ότι χρησιμοποίησε κλεμμένα χρήματα για να αγοράσει πολυτελή ακίνητα και να συνεισφέρει σε πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: