Κείμενο-συμβολή στον προγραμματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το μεσημέρι της Παρασκευής οι Δημήτρης Βίτσας, Έφη Καλαμαρά, , Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί τους σε αυτο το εγχείρημα και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ  η ομάδα που την αποτελεί ο κορμός των 53 θα ονομάζεται ”ΟΜΠΡΕΛΑ” Οι κακές γλώσσες λένε οτι  για το μόνο λόγο που γίνεται  αυτή η τάση είναι για να αναχαιτήσει την ομάδα Παπά και Σπίρτζη  και όσους θέλουν άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ χωρίς όρους.
Απο την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες ,η τάση ”ΡΕΝΕ”Κοτσακά Σακελάρη και Σκορίνη θα πραγματοποιήσει συνδιάσκεψη χωρίς ακόμα να έχει οριστεί ημερομηνία.
Η συγκεκριμένη τάση τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με προοδευτικούς χώρους αλλα με αστερίσκους. Δεν θέλουν την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ άνευ όρων  και  απο την άλλη   έχουν απέναντι την ομάδα των 53
Απο την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε το συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ προσέθεσε  ότι αναμένει ανάλογες παρεμβάσεις και από άλλα στελέχη και άλλα ρεύματα ιδεών του κόμματος.