«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!» μας λένε κι εμείς… θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε!

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου υπήρξε η πιο καυτή για την παγκόσμια οικονομία, αφού οι ενέργειες και τα λόγια των κεντρικών τραπεζιτών θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία μέχρι και το 2023.

Αλλά στην προκειμένη δε μετρούν τόσο οι πράξεις, όσο τα λόγια. Διότι η δήθεν γενναία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. που ανακοίνωσε η Fed την Τετάρτη, ήταν ευρέως αναμενόμενη και ήδη αποτιμημένη από την αγορά. Αυτό που περιμέναμε όλοι με ενδιαφέρον ήταν τι θα πουν οι αρχιρυθμιστές των οικονομικών τυχών του πλανήτη.

Και διάολε, μας εξέπληξαν. Η αλήθεια είναι πως πλέον όσα εγκληματικά ψέματα, όσες θρασύτατες μπούρδες κι αν εκτοξεύονται από τα στόματα ανθρώπων όπως ο Τζερόμ Πάουελ, η Τζάνετ Γιέλεν, η Κριστίν Λαγκάρντ κλπ, δε μας κάνουν κάποια αίσθηση. Είχαμε εκτιμήσει από την αρχή αυτής της φαρσοκωμωδίας το πως θα εκτυλισσόταν βήμα-βήμα η παταγώδης αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ήδη από όταν ακόμη αρνούνταν πεισματικά την ύπαρξή του!

Πλέον απλώς παρακολουθούμε υποτονικά μια θεατρική παράσταση σα να έχουμε μπροστά μας το σενάριο – το μόνο ενδιαφέρον είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών.

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Είναι μία από εκείνες τις στιγμές που σχεδόν θες να σηκωθείς όρθιος να χειροκροτήσεις αργά, αναφωνόντας “δε μπορεί να το έκαναν αυτό!”

Επί μήνες παρέλασαν τον γυμνό αυτοκράτορα προσβάλλοντας δημοσίως τη νοημοσύνη μας, αποκαλώντας το μαύρο άσπρο, τον πληθωρισμό “αποπληθωρισμό” και τα ξεκάθαρα σημάδια ύφεσης “ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία”, μέχρι που διαψεύσθηκαν πανηγυρικά (αλλά ποτέ δε ζήτησαν μια συγγνώμη). Στην εποχή βέβαια της παρακμής του δυτικού πολιτισμού, όπου όλα είναι ανάποδα και το παράλογο λογικό, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.

Την Τετάρτη όμως το τερμάτισαν. Σε ένα εξωφρενικό παραλήρημα που θα προκαλούσε εγκεφαλικά στους οικονομολόγους (όσους ελάχιστους απέμειναν με τιμή) και αυτανάφλεξη στα πτυχία τους, η Τζάνετ Γιέλεν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής Fed (στα χρόνια που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έθρεψε το τέρας του πληθωρισμού), βγήκε να μας “ενημερώσει” ότι η αμερικανική οικονομία (και η Δύση γενικότερα) αντιμετωπίζει… “κάτι” αλλά δε θα το αποκαλούσε ύφεση! Κι ότι ο ορισμός της ύφεσης όπως τη γνωρίζουμε είναι λάθος!

Ένας συνηθισμένος ορισμός της ύφεσης, λέει, είναι δύο συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης του ΑΕΠ. Καλά ως εδώ. Λίγα λεπτά αργότερα πετάει τη βόμβα: “Ακόμη κι αν έχουμε δύο αρνητικά τρίμηνα, αυτό δε σημαίνει ύφεση”!

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Δεν είμαστε σε ύφεση ε; Ας μας εξηγήσει ένας ειδικός τι βλέπουμε εδώ, γιατί εμείς δεν είμαστε λοιμωξιολόγ…. εεεε οικονομολόγοι θέλω να πω…

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

«Δεν είναι… αυτό που νομίζεις!»

Οι άνθρωποι πλέον δε μας κοροϊδεύουν απλώς μπροστά στα μάτια μας. Κυριολεκτικά αλλάζουν τους ορισμούς εννοιών τόσο ξεκάθαρων όσο ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή, προκειμένου να συμφωνούν με το αφήγημά τους! Ζούμε άνευ προηγουμένου καταστάσεις που θυμίζουν Μεσαίωνα.

Οι Αυτού Εξοχότητες κάνουν ό,τι γουστάρουν σε βάρος των μαζών, στη συνέχεια αλλάζουν τους κανόνες κατά το δοκούν και συμφέρον τους και όταν κάποιοι τολμούν να επισημάνουν το αυτονόητο, ότι πχ “αυτό λέγεται στασιμοπληθωρισμός” ή “βρισκόμαστε σε ύφεση”, εκείνοι αλλάζουν και τους ορισμούς! Και το ποίμνιο από κάτω το δέχεται μουγκά. Ε, αυτό πάει πολύ…

Δε θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε. Δε θα ανεχτούμε ούτε θα συμμετέχουμε σε μια μαζική παράνοια, ψευδαίσθηση, εθελοτυφλία και αποβλάκωση σε όλα τα επίπεδα. Δεν επιζήσαμε παγετώνες κι άγρια θηρία, γενοκτονίες και αφανισμούς, Μεσαίωνες και χρυσούς αιώνες ανάπτυξης για να φτάσουμε στο 2022 να μας λένε κάποιοι ανεύθυνοι εγκληματίες ότι το άσπρο είναι μαύρο.

Η ύφεση δεν είναι ένα σενάριο ή μια άποψη. Είναι μια πραγματικότητα, είναι μαθηματικά. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα, πως να το κάνουμε. Τώρα αν η Γιέλεν κι ο Πάουελ βαφτίζουν το νερό κρασί για να μην στεναχωρήσουν τη Wall Street ή να μην τρομάξουν τις ανυποψίαστες μάζες για το πραγματικό μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει τελεστεί, αυτό είναι δικό τους θέμα και καλά κάνουν. Κάποιοι από εμάς όμως δε μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια χειροκροτόντας τον αυτοκράτορα ενώ βαδίζουμε αγκαλιά προς το γκρεμό.

Στην πραγματικότητα δεν τίθεται πλέον ντιμπέιτ περί ύφεσης ή όχι. Βρισκόμαστε πρακτικά εδώ και μήνες σε ύφεση. Το ερώτημα πλέον είναι αν οδηγούμαστε σε πολύ βαθιά ύφεση (Depression) ή αν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Κατά την ταπεινή μας άποψη, η ανάκαμψη αργεί, και ο πλανήτης μόλις που αρχίζει να βιώνει μια πολύ βίαιη κρίση Στέρησης και μιζέριας, που δε θα αλλάξει μόνο ριζικά (και ίσως για πάντα) οικονομικές ισορροπίες, αλλά θα μεταλλάξει την ίδια την κοινωνία, τις συνήθειές και κουλτούρα της…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, και όχι τυχαία. Ακριβώς τα ίδια έκαναν, οι ίδιοι άνθρωποι, πριν από 15 σχεδόν χρόνια κατά την μεγάλη κρίση του 2008, της οποίας τη συνέχεια ουσιαστικά βιώνουμε σήμερα, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει.

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Τότε η ίδια Γιέλεν και το παρεάκι της αρνούνταν κατηγορηματικά την πιθανότητα ύφεσης, ενώ η ύφεση είχε ήδη ξεκινήσει μήνες πριν. Φυσικά όλο αυτό έγινε αφενός για να δοθεί χρόνος στις ισχυρές τσέπες να διαχειριστούν τις εκτεθειμένες θέσεις τους (και μάλιστα να βγουν κερδισμένοι), και αφετέρου για να μη σπείρουν τον πανικό στις μάζες οδηγόντας ενδεχομένως σε ακόμη χειρότερη κρίση ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεων, λουκέτων σε μαγαζιά και εκρηκτικών ταραχών στην αγορά ακινήτων.

Τη στιγμή που ανακοίνωσαν (παραδέχθηκαν) την ύφεση, ήταν πλέον αργά για να την αντιμετωπίσει ο πολίτης (πόσο μάλλον να προφυλαχθεί από αυτήν) και έτσι η μάζα αποδεχόταν τη μοίρα της χωρίς να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή της (παρά μόνο στερήσεις), κρατώντας “δεμένη” την κοινωνία.

Όταν ανακοίνωσαν ύφεση το 2008, η πυρκαγιά τα είχε ήδη κάψει όλα τον κρίσιμο χρόνο πριν.

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Δε ξεχνούμε…

Γεγονός είναι, πως οι «υφέσεις» ανακοινώνονται πολύ μετά το γεγονός

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει τώρα, και θα συμβαίνει πάντα. Μόνο που τώρα βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερο θράσος, καθώς δεν αρνούνται απλώς την ύπαρξη ύφεσης, αλλά αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της! Όπως λέγαν στα μικρά παιδία “δεν πέθανε”, απλώς “κοιμάται”.

Αυτό είμαστε, μια κοινωνία που κάνει πως κοιμάται.

Στην εποχή λοιπόν που ό,τι δηλώνεις είσαι (ή έτσι νομίζεις), όπου ο άντρας αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα ή ό,τι άλλο, έτσι και η ύφεση… δεν είναι ύφεση, εφόσον της αλλάξουμε τον προσδιορισμό.

Αν στρουθοκαλίσουμε στο πρόβλημα και κάνουμε πως δεν υπάρχει, θα σταματήσει να υπάρχει… ε; Τι, όχι;

Φυσικά το Διαδίκτυο κάνει πάρτι αυτή τη στιγμή – έχει γεμίσει με memes που σπάνε πλάκα με την “όχι ύφεση” της Fed…

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»


Η Γιέλεν: “Δεν είναι ύφεση… η ύφεση δε σημαίνει αυτό που νομίζετε”

Τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδειξαν αρνητική αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πολλοί αναλυτές υποψιάζονται έντονα ότι όταν βγουν τα νούμερα του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, αυτό θα δείξει επίσης αρνητική ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, το “Nowcast” της Atlanta Federal Reserve Bank προβλέπει αρνητική αύξηση του ΑΕΠ για την έκθεση του δεύτερου τριμήνου εδώ και εβδομάδες.

Εάν ο αριθμός είναι αρνητικός, τότε ο ευρέως κατανοητός ορισμός της ύφεσης – τα δύο τέταρτα της αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ – θα κάνει πολλούς να λένε ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση.

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Η Γιέλεν, φυσικά, δεν θέλει να συμβεί αυτό, γι’ αυτό επέμενε ότι «αυτό που πραγματικά σημαίνει ύφεση είναι μια ευρεία συρρίκνωση στην οικονομία, και ακόμη κι αν αυτός ο αριθμός [ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου] είναι αρνητικός.
Θα προειδοποιήσω ότι δεν πρέπει να το χαρακτηρίσουμε ως ύφεση».

Η σχέση του τότε με το τώρα και οι ενδιάμεσες εκλογές

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «ύφεση» και πότε.

Αυτό θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό πολιτικά καθώς οι Αμερικανοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συνεχείς απειλές για το βιοτικό τους επίπεδο στην τρέχουσα εποχή του πληθωρισμού και των στάσιμων μισθών.

«Ύφεση δεν είναι αυτό που νομίζετε!»

Τι είναι η ύφεση;

Στην πραγματικότητα δεν λένε ψέματα όταν λένε ότι ο ορισμός των δύο τετάρτων δεν είναι ο «τεχνικός ορισμός» της ύφεσης.

Ο ορισμός του NBER για την ύφεση είναι πολύ ευρύτερος από το πρότυπο των δύο τετάρτων.

Για παράδειγμα, η ύφεση του 2001 δεν περιελάμβανε δύο τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου «τεχνικός ορισμός» της ύφεσης. Ο ορισμός των δύο τετάρτων είναι καθαρά αυθαίρετος και μετά βίας βασίζεται σε κάποιου είδους οικονομικό νόμο ή φυσικό νόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι κάτι που έφτιαξαν οι οικονομολόγοι.

Η έλλειψη ύφεσης δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά

Η Γιέλεν θέλει να κρατήσει τη λέξη “ύφεση” μακριά από τα πρωτοσέλιδα, αλλά εάν οι μισθοί συνεχίσουν να μειώνονται και εάν οι αριθμοί του ΑΕΠ δείξουν άλλη μια συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να δηλώσει την κατάσταση της τρέχουσας οικονομίας ως απλή «επέκταση» μόνο και μόνο επειδή το λένε κάποιοι οικονομολόγοι.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΚΤ απέτυχε – Θα εξαναγκαστεί σύντομα σε επική κωλοτούμπα

Η ΕΚΤ προσπαθεί να σβήσει τον πληθωρισμό με… το ποτιστήρι

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει 70s δίχως μίνι και Led Zeppelin

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;