Ποδαρικό με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και την ελληνική οικονομία συνολικά, κάνει το 2024 με μπαράζ θετικών εκθέσεων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και υψηλότερες τιμές στόχους, σκαρφάλωμα του τραπεζικού δείκτη στο ΧΑ σε υψηλά εξαετίας και την έλευση της JP Morgan την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για σειρά επαφών με τράπεζες και εταιρείες.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκτιμήσεων των διεθνών αλλά και των εγχώριων αναλυτών είναι τα μεγάλα περιθώρια ανόδου που εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές στόχους για τον κλάδο.

Οι τράπεζες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας να συνεχίζει και χθες ακάθεκτο καταγράφοντας μία ακόμα ημέρα ανόδου και τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» σε υψηλά 78 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/7/2017 (1126,05 μονάδες).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά ανοδικά από το άνοιγμα και έφτασε έως και τις 1.348,77 μονάδες (+1,36%) ωστόσο έκοψε ρυθμό στο τελευταίο μισάωρο των συναλλαγών και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 1.341,1 μονάδες με +0,79%.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου με άλμα 2,13% που τον οδήγησε σε υψηλό εξαετίας στις 1.117,48 μονάδες μετά το μπαράζ θετικών εκθέσεων για τον κλάδο.

Την αρχή έκανε την Δευτέρα η Eurobank Equities που «ψήλωσε» και άλλο τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με άξονα την διανομή μερισμάτων και την επιβράβευσης των μετοχών, αναμένοντας παράλληλα καλύτερες ημέρες σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο συνδυασμός των ελκυστικών αποτιμήσεων, της επαναφοράς της διανομής μερισμάτων, της πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ, και της συρρίκνωση των spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί ένα άκρως ελκυστικό «story».

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες με υψηλότερες τιμές στόχους με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της Χρηματιστηριακής δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού «risk reward» προφίλ.

Οι νέες τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: στα 2,23 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολούθησαν χθες η Euroxx και η Jefferies με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν φθηνές τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένοντας κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα η Euroxx με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε χαμηλότερα επίπεδα από έναν δείκτη P/E στο 5x, P/TBV στο 0,7x και για ένα βιώσιμο δείκτη ROTE άνω του 13%, αναμένει συνέχεια του ράλι, με ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Χρηματιστηριακή τονίζει πως οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ φθηνές, για ένα τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακές δυνατότητες σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, καλά κεφαλαιοποιημένο και που επιστρέφει δυναμικά στο δρόμο της επιβράβευσης των μετόχων από το 2024 και έπειτα.

Η «overweight» σύσταση παραμένει για τις τέσσερις συστημικές, με τη Euroxx να θέτει τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank (από 2,30 ευρώ), στα 9,40 ευρώ (από 8,5 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ (από 2,1 ευρώ) για τη μετοχή της Alpha Bank και στα 5,30 ευρώ (από 4,6 ευρώ) για την Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη Euroxx, η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2023 στο 0,82x και στο 0,74x για το 2024, η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα στο 0,86x και 0,79x, η Alpha Bank στο 0,58x και 0,55x και η Πειραιώς στο 0,66x και 0,59x αντίστοιχα.

Την σκυτάλη παράλαβε η Jefferies με τον Οίκο να συνεχίζει να εντοπίζει περαιτέρω σημαντικά ανοδικά περιθώρια, αναβαθμίζοντας με «buy» σύσταση τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς – για την Εθνική Τράπεζα προυπήρχε – και αυξάνοντας τις τιμές στόχους.

«Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,6x 2024, υπάρχει η δυνατότητα για ένα re – rating προς το 0,8x P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις μας για τον δείκτη ROTE», αναφέρει η Jefferies.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Jefferies, διατηρεί τη «bullish» θέση της για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας μέση άνοδο 40% από τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, αναβαθμίζοντας σε «buy» την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς και διατηρώντας τη σύσταση «buy» στην Εθνική Τράπεζα που αποτελεί την κορυφαία επιλογή της, λόγω των καλύτερων μετρήσεων σε επίπεδο υποκείμενης κερδφοορίας, του χαμηλότερου δείκτη NPE και του υψηλού CET1.

Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,10 ευρώ προηγουμένως), στα 8,80 ευρώ για την Εθνική (από 7,40 ευρώ προηγουμένως), στα 2,25 ευρώ για τη Eurobank (από 1,70 ευρώ προηγουμένως) και στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 3,10 ευρώ προηγουμένως).

Εν τω μεταξύ, πελάτες της φέρνει στην Αθήνα, το διήμερο 16 – 17 Ιανουαρίου, η JP Morgan, προκειμένου να συναντήσουν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των συστιμικών τραπεζών και σημαντικών εγχώριων Εταιρειών.

Βάσει του προγράμματος, στις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ενώ από πλευράς των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Prodea.

Μετά την κατάκτηση του Μονακό, όπου πλέον είναι και τυπικά Μονεγάσκος, ήρθε η σειρά της Καραϊβικής όπου ο αυτοδημιούργητος δημοσιοσχετίστας επιχειρηματίας θα γιορτάσει τα γενέθλια του!

Μετά την κατάκτηση του Μονακό, όπου πλέον είναι και τυπικά Μονεγάσκος, ήρθε η σειρά της Καραϊβικής όπου ο αυτοδημιούργητος δημοσιοσχετίστας επιχειρηματίας θα γιορτάσει τα γενέθλια του!

Μετά την κατάκτηση του Μονακό – που έχει γίνει πλέον δεύτερο σπίτι του- ήρθε η σειρά της Καραϊβικής για λίγους και εκλεκτούς επωνύμους φίλους αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να αποφάσισε να γιορτάσει στον εν λόγω εξωτικό προορισμό τα γενέθλια του!

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα πιο «καλά παιδιά» της επιχειρηματικής πιάτσας – και του σαλονιού και του λιμανιού- εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις, χωρίς να εντάσσεται σε στρατόπεδα επιχειρηματικής επιρροής, αλλά ακολουθώντας την γραμμή να τα έχει διαχρονικά με όλους καλά, ειδικά με τους εκάστοτε ισχυρούς της εποχής!

Πλέον, αν και έγινε Μονεγάσκος, το Μόντε Κάρλο δεν τον χωράει, εξού και αποφάσισε να σβήσει τα κεράκια των γενεθλίων του στην Καραϊβική, όπου θα φιλοξενήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του όπως ακριβώς τους αρμόζει, αρχοντικά και βασιλικά!

Η φιλοξενία θα είναι δωρεάν και οι καλεσμένοι θα επιβαρυνθούν μόνο τις αεροπορικές μετακινήσεις τους!

Η στήλη του εύχεται, ειλικρινά και μέσα από την καρδιά της, να τα κατοστήσει!

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε την Δόμνα Μιχαηλίδου για το Εργασίας - Καμία συμβολή ο Γεραπετρίτης όπως ο ίδιος διαρρέει -  Δεν έπαιξαν ποτέ Τσιάρας και Μπούγας - Μόνο ο Κυρανάκης ήταν στην λίστα του Πρωθυπουργού! 

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε την Δόμνα Μιχαηλίδου για το Εργασίας – Καμία συμβολή ο Γεραπετρίτης όπως ο ίδιος διαρρέει –  Δεν έπαιξαν ποτέ Τσιάρας και Μπούγας – Μόνο ο Κυρανάκης ήταν στην λίστα του Πρωθυπουργού!

Επειδή πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν, σας ενημερώνω ότι στην επιλογή της Δόμνας Μιχαηλίδου για το Υπ. Εργασίας δεν έπαιξε κανένα ρόλο ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται και θέλει να περάσει στους επιχειρηματικούς του φίλους, για να δείξει δήθεν ότι έχει παρέμβαση και επιρροή.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση αυτή και τούτο έλαβε χώρα για τους εξής δύο λόγους: πρώτον είναι γυναίκα και δεύτερον εκλέγεται από τον Πειραιά, που θα έμενε ορφανός από υπουργικά χαρτοφυλάκια μετά την απομάκρυνση Κατσαφάδου!

Δεν μπορούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να μην έχει υπουργική αντιπροσώπευση!

Για να ξέρετε, τα ονόματα του πρώην Υπ. Δικαιοσύνης Τσιάρα και του νυν υφυπουργού Δικαιοσύνης Μπούγα (εκ Φωκίδας) δεν έπαιξαν ποτέ!

Το μόνο όνομα που έπαιξε ήταν του Κυρανάκη, στη λογική της ενίσχυσης του καθαρόαιμου δεξιού στοιχείου στην κυβέρνηση, των πολλών κεντρώων, ποταμίσιων και πρώην πασόκων!

Σαμπάνιες άνοιγαν οι Εβραίοι της κάνναβης για την τοποθέτηση Άδωνι στο υπουργείο Υγείας

Σαμπάνιες άνοιγαν οι Εβραίοι της κάνναβης για την τοποθέτηση Άδωνι στο υπουργείο Υγείας – Μαζί τους, και με τα συνεταιράκια τους, θα ασχοληθούμε εφεξής πολύ σοβαρά γιατί έχουν το θράσος να προκαλούν!

Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκε απολύτως και για το δημοσίευμα μας «ο Αδωνις Υπ. Υγείας;» της περασμένης Παρασκευής, για το οποίο οι Εβραίοι και τα εν Ελλάδι συνεταιράκια τους (τα φανερά γιατί τα κρυφά σφυρίζουν αδιάφορα) μας έστειλαν εξώδικο, το οποίο και θα δημοσιεύσουμε, μαζί φυσικά με την κατάλληλη απάντηση! Αν και μας έχει ήδη δικαιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του!

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές μας έλεγαν ότι Εβραίοι, Μηλιώνης (ξέρετε, αυτός με τα μοντέλα, την προφυλάκιση, τα Lear jet και τα πάρτι στο Μαϊάμι) και λοιπές δυνάμεις της κάνναβης άνοιγαν σαμπάνιες μόλις πληροφορήθηκαν την τοποθέτηση του Αδωνι στο Υπ. Υγείας!!!

Λογικό είναι. Ανοίγει για όλους τους εμπλεκόμενους μια καινούρια μέρα, δεδομένου ότι η θέση του Αδωνι για την φαρμακευτική κάνναβη είναι γνωστή!

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον και δεσμευόμαστε στο αναγνωστικό μας κοινό ότι θα την παρακολουθήσουμε σε βάθος.

Μέχρι σήμερα «κάναμε πλάκα», όμως πλέον, μετά τα εξώδικα, η κατάσταση σοβαρεύει! Και αυτό δεν είναι απειλή, είναι υπόσχεση…

Εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του Θοδωρή Κυριακού (Antenna) στην Nova του Νίκου Σταθόπουλου - Η σύγκρουση του fund manager με τους καναλάρχες θα εκτραχυνθεί!

Εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του Θοδωρή Κυριακού (Antenna) στην Nova του Νίκου Σταθόπουλου – Η σύγκρουση του fund manager με τους καναλάρχες θα εκτραχυνθεί!

Συζητήθηκε πολύ στους κύκλους της αγοράς η επίθεση που εξαπέλυσε ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna του Θοδωρή Κυριακού στην Nova του Ν. Σταθόπουλου!

Οι λόγοι λίγο πολύ είναι γνωστοί στους μυημένους της αγοράς και επί της ουσίας ο Κυριακού πήρε τη σκυτάλη των επιθέσεων που είχαν προηγηθεί από άλλα μιντιακά συγκροτήματα!

Οι πληροφορίες λένε πως ο πόλεμος μεταξύ Σταθόπουλου με τους καναλάρχες όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα εκτραχυνθεί, με χτυπήματα που θα προκαλέσουν θόρυβο και αποκαλύψεις που θα συζητηθούν ακόμη και από σκανδαλοθηρικά έντυπα!

Σοβαρά ζητήματα όσον αφορά δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία έχουν προκύψει σε μεγάλη εισηγμένη Πληροφορικής μετά από έλεγχο των Αρχών

Σοβαρά ζητήματα όσον αφορά δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία έχουν προκύψει σε μεγάλη εισηγμένη Πληροφορικής μετά από έλεγχο των Αρχών – Στο κάδρο και η διεθνής εταιρία ορκωτών για συγκάλυψη!

Πολύ σοβαρά ευρήματα έχουν προκύψει σε μεγάλη εισηγμένη εταιρία πληροφορικής, μετά από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, σε βαθμό που να επίκεινται μεγάλα πρόστιμα, νέος ενδελεχής έλεγχος επί των οικονομικών και λογιστικών δεδομένων, καθώς και τεράστια ευθύνη της διεθνούς εταιρίας συμβούλων και ορκωτών ελεγκτών που υπογράφει τους ισολογισμούς!

Το τίμημα μιας εξαγοράς, το άρθρο 99 και οι διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν!

Σοβαρά διαδικαστικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να ακολουθηθούν και δεν ακολουθήθηκαν που αφορούν το άρθρο 99, αφορούν μια προγραμματισμένη εξαγορά με φόντο το Χρηματιστήριο.

Η υπόθεση αφορά την τιμή εξαγοράς και διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές!

Διαβάστε ακόμη: