Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αυτοδυναμία που κατέκτησε η ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δημιουργεί μια σοβαρή προοπτική για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία πλέον δεν υφίσταται πολιτικό ρίσκο, το οποίο επικαλούνταν τα μεγάλα ξένα funds, ενώ θεωρητικά τουλάχιστον επιταχύνεται η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, δια της οποίας επιλύεται οριστικά το ζήτημα του χρέους, ενώ αποτελεί δέλεαρ για την προσέλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα!

Ταυροχρόνως η αυτοδυναμία Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων Εθνικής και Τρ. Πειραιώς, ενώ θα προωθηθούν οι μεγάλοι διαγωνισμοί του Δημοσίου για τα μεγάλα έργα, τις Παραχωρήσεις και την πώληση φιλέτων του Κράτους!

Η λογική των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης του Δημοσίου, της οικονομίας και των τραπεζών, αλλά και η άριστη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών επιτοκίων, δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης των ξένων προς την κυβέρνηση και την αγορά, που αντικατοπτρίζεται ή θα καταστεί εμφανής- αργά ή γρήγορα- στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου!

Υπό το πρίσμα αυτό στο κάδρο των ξένων θεσμικών επενδυτών μπαίνουν πρώτα από όλα οι τράπεζες, που πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον σχετικά με τα placements σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά και την Alpha όπου φέρεται να αγοράζει ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, είναι ευνοημένες από τα υψηλά επιτόκια, ενώ ακολουθούν οι μετοχές της Ενέργειας, των Πετρελαίων και των Υποδομών όπου πρωτοστατούν ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Αβαξ!

Στο επίκεντρο των ξένων χαρτοφυλακίων έχουν μπει τα «βαριά καλά χαρτιά» με το ειδικό βάρος και τις υψηλές αποδόσεις όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, αλλά και η Aegean καθώς και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (γενικώς τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου)!

Και μπορεί την ώρα τούτη – παρά την αυτοδυναμία- το Χρηματιστήριο να κρατάει στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, τις εσωκομματικές ισορροπίες που θα τηρηθούν λόγω 158 εδρών και όχι 170 και άνω όπως αναμενόταν, καθώς και τις προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η πορεία αργά ή γρήγορα θα είναι ανοδική και θα απεικονίζει την νέα τάξη πραγμάτων και τα big deals που ψήνονται στο παρασκήνιο ή έχουν ήδη κλείσει!

Τα «χαρτιά» της αυτοδυναμίας: Ποιες μετοχές ενισχύει στο ταμπλό η κυριαρχία Μητσοτάκη για μια ακόμη τετραετία - Οι Τράπεζες, η Ενέργεια, τα Πετρέλαια οι Υποδομές, και τα «βαριά καλά χαρτιά» (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean) - Σε στάση αναμονής η αγορά, περιμένει τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, τις ισορροπίες λόγω 158 εδρών και τις προγραμματικές δηλώσεις!

Η κοινωνία και η αγορά δεν δίνουν περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση – Απαιτούν άμεσα σεισμικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα – Η μεγάλη ευκαιρία αλλά και οι κίνδυνοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικά «βολέματα»!

Η ψυχρή υποδομή την οποία επιφυλάσσει το χρηματιστήριο στην άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ , αποτελεί το πρώτο προειδοποιητικό σήμα της αγοράς προς τον θριαμβευτή των χθεσινών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιληφθεί από τις πρώτες ώρες της δεύτερης θητείας του ό,τι έχει ενώπιον του μια μεγάλη ευκαιρία και συγχρόνως μια τεράστια πρόκληση.

Όπως σημειώναμε και το Σάββατο στην εβδομαδιαία έκδοση της AXIANEWS, από τις δικές του αποφάσεις κρίνεται όχι μόνον το μέλλον της παράταξης αλλά και η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το μήνυμα της αγοράς, είναι σαφές: Η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές.

Χώρος για συμβιβασμούς και προσωπικά βολέματα χάριν εσωκομματικών ισορροπιών δεν υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει δείγματα γραφής, από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας τετραετίας.

Αν σε άλλες περιόδους θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για περίοδο χάριτος ολίγων μηνών, έστω 100 ημερών για να περάσει η θερινή περίοδος, αυτή τη φορά οι απαιτήσεις του εκλογικού σώματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες και αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η απογοήτευση θα είναι μεγάλη και θα εκφραστεί άμεσα.

Η πτώση του χρηματιστηρίου μπορεί εν μέρει να συνδέεται με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις αγορές κατά τις σημερινές συνεδριάσεις αλλά το μέγεθος της υποχώρησης δεν δικαιολογεί τον «ξένο παράγοντα».

Αντίθετα θα τολμούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εμπεριέχει μια σειρά ερωτημάτων της αγοράς, τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν από την νέα κυβέρνηση.

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το κυβερνητικό σχήμα και τα ονόματα εκείνων των στελεχών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε επιλογές, πολλές από τις οποίες θα γίνουν χωρίς κομματικές αναφορές.

Θα πρόκειται δίχως άλλο για ριψοκίνδυνη κίνηση, αφού καταλήγοντας σε πρόσωπα που δεν έχουν «καθαρή» κομματική αναφορά, ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει και την ευθύνη της τελικής επιλογής του.

Η νέα κυβέρνηση, κάθε άλλο εύκολο έργο θα έχει: Όσοι νομίζουν ότι η χθεσινή μεγάλη νίκη της ΝΔ τους παρέχει τα περιθώρια για υγιεινό περίπατο, σύντομα θα διαπιστώσουν την πλάνη τους.

Οι ψηφοφόροι με τη χθεσινή τους επιλογή δεν επέλεξαν κυβέρνηση «πασαρέλας», ούτε δημοσίων – και τηλεοπτικών – σχέσεων.

Επιζήτησαν μια κυβέρνηση και θα «σηκώσει τα μανίκια», θα κάνει σκληρή δουλειά και δεν θα διστάσει να «σπάσει αυγά».

Αυτό περιμένουν πρωτίστως, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του, κάθε δικαιολογία περί προβλημάτων που κληρονόμησε από το παρελθόν δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Οι αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημόσιο, στις σχέσεις κράτους και πολίτη, στο ΕΣΥ, στη παιδεία, στη δικαιοσύνη, στη φορολογία, στα εισοδήματα , στην συγκρότηση ενός αποτελεσματικού και ευρωπαϊκού κρατικού μηχανισμού δεν σηκώνουν ούτε μέρα αναβλητικότητας, πολύ δεν περισσότερο δεν αντέχουν σε υπεκφυγές.

Το γεγονός ότι όπως προέκυψε από το χθεσινό αποτέλεσμα δεν υπάρχει συγκροτημένη και ικανή αντιπολίτευση ώστε να προβάλλει εναλλακτικό λόγο , μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πλεονέκτημα για την νέα κυβέρνηση.

Αρκεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με ομοβροντία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να κάνει αποφασιστικά βήματα για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων ετών.

Εφόσον βραδυπορήσει, σκοντάψει, προχωρήσει σε συμβιβασμούς, αρχίσει να μετρά το πολιτικό κόστος, τότε σύντομα θα χάσει τη δυναμική και το βηματισμό της….

Τα «κρυφά» συνεταιράκια του real estate τσακώθηκαν!

Το πρώτο εξάμηνο της … «κάθαρσης»: Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με τα συμφέροντα και την Διαπλοκή και η επιβράβευση όσων στάθηκαν πιστοί στην διαδρομή ανάκτησης της Εξουσίας!

Για να ξέρετε…

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης θα συμβούν πολλά και διάφορα, σκληρά και ενδεχομένως ακραία και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν ή θα δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στον επιχειρηματικό – και όχι μόνο- χάρτη!

Η τεράστια αποδοχή Μητσοτάκη από τη βάση της κοινωνίας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι «παίζει μόνος του» χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, του δίνει μια μοναδική δυνατότητα να κλείσει όλους τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τα συμφέροντα, κυρίως επιχειρηματικά, που θεωρεί ότι τον υπονόμευσαν, αλλά και να ανταμείψει με έργα και πράξεις όλους όσοι στάθηκαν δίπλα του πιστοί στρατιώτες στην προσπάθεια διατήρησης της κεντρικής εξουσίας!

Την ίδια ώρα, η πολιτική παντοκρατορία που προέκυψε από τις εκλογές δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αναδιανομή του επιχειρηματικού χάρτη όπου θα αναδυθούν και πιθανόν θα κυριαρχήσουν νέοι παίκτες, 100% δικοί του, στη θέση όλων εκείνων που εδώ και χρόνια έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος σε μεγάλα έργα και αναθέσεις του Δημοσίου!

Και που στο τέλος της ημέρας αμφισβητούσαν τις αποφάσεις του και τις επιλογές του!

Επί του προκειμένου λοιπόν: Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι ο πρωθυπουργός σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησηςστους πρώτους έξι μήνες δηλαδή, στο απόγειο της πολιτικής ισχύος του και της παντοκρατορίας που προδιαγράφεται, είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς με πρόσωπα και συμφέροντα που θεωρεί ότι τον υπονόμευσαν!

Αλλά και θα …αποκαταστήσει όλους όσοι τον στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, υπό την έννοια ότι το επιχειρηματικό – και όχι μόνο-  περιβάλλον που θα διαμορφωθεί θα είναι πιο φιλικό και ευνοϊκό σε όσους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια επανεκλογής της κυβέρνησης!

Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που παίζει πια μόνος του χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, θα δούμε «πράγματα και θαύματα», ευρείες ανακατατάξεις, νέες ισορροπίες, νέους ισχυρούς παίκτες του παιχνιδιού και σε δύσκολη θέση εκείνους που δεν στάθηκαν στο «ύψος των περιστάσεων»!

Βεβαίως, για να ξέρουμε τι λέμε, όλα αυτά είναι «ασκήσεις επί χάρτου» και πιθανόν «ευσεβείς πόθοι» που σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από εκείνους που θέλουν να γίνουν «Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη»! Τις περισσότερες φορές ωστόσο η ζωή έχει άλλα σχέδια…

Σε ποιον θα αναφέρεται η ΕΥΠ; Στον Παπασταύρου, στον Σκέρτσο ή στον Μπρατάκο;

Σε ποιον θα αναφέρεται η ΕΥΠ; Στον Παπασταύρου, στον Σκέρτσο ή στον Μπρατάκο; Οι προεκλογικές συζητήσεις, η άρνηση και οι διαδικασίες, που όπως όλα δείχνουν, θα προσαρμοστούν στα θέλω του Υπ. Επικρατείας!

Για να ξέρετε …1)

Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η ΕΥΠ θα εξακολουθήσει να υπάγεται και να αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, βάσει του αρχικού σχεδιασμού από την εποχή του Γρηγόρη Δημητριάδη που κατά τις πληροφορίες θα διατηρηθεί και θα ισχύει στις μέρες μας!

Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλήξει πρώτον στο πρόσωπο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αν τυχόν υπάρξει (οι ενδιαφερόμενοι…γνωστοί, που παρεμπιπτόντως πιέζουν για αλλαγή του νόμου βάσει του οποίου διοικητές τοποθετούνται διπλωμάτες και απόστρατοι) και δεύτερον σε ποιον μέσα στο Μαξίμου και της άμεσης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού θα αναφέρεται!

Υπενθυμίζω ότι όπως το Radar είχε αποκαλύψει προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά φέρεται να είχε συζητήσει το θέμα της ΕΥΠ με τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ανέλαβε Υπ. Επικράτειας στη θέση του Γεραπετρίτη, με αυξημένο ρόλο και αρμοδιότητες!

Όμως ο έμπειρος και ικανότατος νομικός απέφυγε να δεσμευτεί και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθημένος να εμπλακεί με την ΕΥΠ, αν δεν είναι σε πλήρη γνώση του οι ενέργειες της. Όχι δηλαδή να ενημερώνεται τυπικά και εκ των υστέρων, αλλά ουσιαστικά σε εβδομαδιαία βάση επί της ουσίας!

Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα αναθέσει την ΕΥΠ σε κάποιον άλλο πολιτικό παράγοντα του Μαξίμου, όπως τον Ακη Σκέρτσο ή τον Γιάννη Μπρατάκο, πιθανολογείται ότι η δομή και οι διαδικασίες της ΕΥΠ θα προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις που θέτει ο Στ. Παπασταύρου!

Για να ξέρετε …2)

Είναι κοινό μυστικό πως το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την Διαπλοκή και τα ισχυρά συμφέροντα είναι από τα πιο κομβικά και ουσιαστικά χαρτοφυλάκια, τα οποία ολιγάρχες και πάσης φύσης νταραβεριτζήδες θέλουν να ελέγχουν ή έστω να έχουν ουσιαστική πρόσβαση, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται η υπόγεια προσπάθεια που έγινε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών προκειμένου ο πρωθυπουργός να αλλάξει την ειλημμένη απόφαση του και να μην τοποθετήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Δημόσια Τάξη, όπερ και εγένετο καθώς ο Μιλτιάδης μετακινήθηκε στο Υπ. Ναυτιλίας και ο Νότης (Μηταράκης) ανέλαβε το Υπ. Προστασίας του Πολίτη!

Έγινε τράμπα δηλαδή!

Σε αυτή την απόφαση του λέγεται ότι επηρέασαν τον πρωθυπουργό δυο άτομα: ένας πολιτικός παράγων – εξωκοινοβουλευτικός και ένας εξωθεσμικός με παραδοσιακές σχέσεις με την οικογένεια!

Το «θάψιμο» στον Μιλτιάδη αφορούσε δήθεν σχέσεις με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι βεβαίως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!

Και μπορεί το ψέμα να έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει η λαϊκή ρήση, ωστόσο «η δουλειά» έγινε και αυτό δεν αλλάζει…

Σπαρτιάτες: To κόμμα - φάντασμα, το «νενικήκαμεν» του Κασιδιάρη και ο Άρειος Πάγος

Που βρέθηκαν …Σπαρτιάτες στο Καστελόριζο; Τρίτη δύναμη στο ακριτικό νησί το ακροδεξιό κόμμα

Μια οδυνηρή για πολλούς δημοκρατικούς πολίτες έκπληξη, περιέχει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ακριτικό Καστελόριζο.

Μπορεί οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που «έστησε» από τις φυλακές Δομοκού στο παρά πέντε των εκλογών ο καταδικασμένος για κακούργημα Ηλίας Κασιδιάρης, να αιφνιδίασε τους πάντες αλλά φαίνεται ότι έχει σημαντική διείσδυση σε ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων.

Είναι πάντως απορίας άξιο πως ένα κόμμα που στο σύνολο της χώρας έλαβε το 4,53% των ψήφων και στην ευρύτερη περιφέρεια του νομού Δωδεκανήσου συγκέντρωσε το 5,66% των ψήφων , σε αυτή την έπαλξη του ελληνισμού έλαβε 9,54% και ήλθε τρίτο μετά τη Νέα Δημοκρατία ( 45,06%) και το ΠΑΣΟΚ (14,64%).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως προέκυψε αυτό το υψηλό ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες, στην έπαλξη αυτή του ελληνισμού.

Πιθανόν να οφείλεται στην αγανάκτηση των κατοίκων λόγω της συνεχιζόμενης εγκατάλειψης του νησιού που νιώθουν από την κεντρική διοίκηση .

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πατέρας του οποίου το παιδί αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας αναγκάστηκε να το μεταφέρει στην απέναντι ακτή της γειτονικής Τουρκίας, αφού το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου Ρόδου, δεν απαντούσε για να γίνει η αναγκαία αεροδιακομιδή.

Πάντως ούτως ή άλλως το θέμα της εγκατάλειψης του Καστελορίζου μάλλον πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Ως γνωστόν στο νησί υπηρετούν πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επειδή εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν πια ειδικά εκλογικά τμήματα για στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δεν μπορούν να γίνουν υποθέσεις και συσχετισμοί, αφού εξάλλου η μυστικότητα της ψήφου είναι δεδομένη.

Παραμένει όμως ένα στοιχείο προβληματισμού για την κυβέρνηση και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια …

Διαβάστε περισσότερα