Οι επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα την «πόρτα» της πολιτικής αβεβαιότητας, ανοίγοντας παράλληλα το «παράθυρο» των ευκαιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και η εξασφάλιση μιας άνετης πλειοψηφίας «διαγράφουν» το σενάριο της κυβερνητικής αστάθειας και προλειαίνουν το έδαφος για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Δύο παράγοντες, οι οποίοι -σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών- συνιστούν ικανή συνθήκη για την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Η νέα αυτή «εποχή» έρχεται να ενισχύσει το αισιόδοξο «story» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να κατακτήσει νέες «κορυφές», έχοντας ως πρώτο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.300 μονάδων.

Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, η ελληνική αγορά αναμένεται να έχει πολλούς και διαφορετικούς «πρωταγωνιστές», οι οποίοι -για τον δικό τους ξεχωριστό λόγο- θα μαγνητίσουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι μεγάλοι «παίκτες» και οι διεργασίες στις τράπεζες: Δύο συστημικές τράπεζες (η μία υπό ιδιωτικοποίηση) ενδιαφέρονται για το σχήμα Attica bank- Παγκρήτια - Ενδιαφέρον μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας για το 10% της Alpha bank - Η σχέση με τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα και ο παράγων Optima - Απόφαση Μητσοτάκη: Χωρίς τον Μυλωνά θα προχωρήσει η πώληση του 20% της Εθνικής!

Τράπεζες

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι οι πρώτες, στις οποίες θα στραφεί το βλέμμα των επενδυτών μέσα σ’ αυτό το νέο σκηνικό, όπου ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας/αβεβαιότητας έχει πλήρως εξαλειφθεί.

Κι αυτό, κυρίως, εδράζεται σε δύο παράγοντες: Αφενός στην πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία προβλέπεται μέσα στο φθινόπωρο, αφετέρου στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αμέσως μετά το καλοκαίρι, αναμένεται να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για τη διάθεση των εναπομεινάντων μετοχών του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων funds.

Με δεδομένο ότι η αποεπένδυση θεωρείται μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει από τις πιο «εύκολες» περιπτώσεις των Eurobank και Alpha Bank, όπου τα ποσοστά του ΤΧΣ είναι μειοψηφικά (1,4% και 9%, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, όπου το δημόσιο διατηρεί ποσοστά της τάξης του 27% και του 40%, αντίστοιχα.

Eurobank Equities: H σαρωτική νίκη ΝΔ ανοίγει τον δρόμο για re- rating - Οι κορυφαίες μετοχές του ΧΑ

Το deal στην ΤΕΡΝΑ

Το «δίδυμο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί ακόμη μία πηγή ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στους Αυστραλούς του First Sentiers. Ένα deal, το οποίο έχει «τραβήξει» αρκετούς μήνες, λόγω της πολυπλοκότητά και των μεγάλων μεγεθών.

Placement στη Viohalco

Στο ίδιο πλαίσιο, τους προσεχείς μήνες περιμένουμε το placement της Viohalco στη Cenergy, με τη διοίκηση του Ομίλου Στασινόπουλου να σχεδιάζει τη μείωση του ποσοστού μετοχών που διατηρεί στη θυγατρική, αυξάνοντας τη διασπορά (ένα πάγιο αίτημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών). Ας σημειωθεί ότι η Viohalco διατηρεί το 80% της Cenergy και το 84,8% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

H δυνατή ΔΕΗ

Το ενδιαφέρον στρέφεται, όπως είναι εύλογο, και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία απαλλαγμένη από τα σενάρια περί πιθανής κρατικοποίησης, ετοιμάζεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία, με όχημα τη μαζική στροφή στην «πράσινη» ενέργεια. Ήδη, από τις αρχές του 2023, μετράει σωρευτικά κέρδη άνω του 50%, φθάνοντας εκ νέου στο ορόσημο των 10 ευρώ.

Η «πτήση» της Aegean

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εστιάζουν (και) στη μετοχή της Aegean, η οποία χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τη δυναμική πορεία του τουρισμού, καταρρίπτει το νέο ρεκόρ μετά το άλλο. Ο τίτλος της εισηγμένης ήδη υπερβαίνει τα 10 ευρώ, ενώ λίαν συντόμως θα φθάσει στα 11 ευρώ. Μοναδική εκκρεμότητα, φυσικά, είναι η αποπληρωμή των warrants (εγγυήσεις), στο πλαίσιο του κρατικού πακέτου βοήθειας της πανδημικής περιόδου.

Στόχος τα 6 ευρώ για την ΕΧΑΕ

Η εξάλειψη των πολιτικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα ωφελήσουν αισθητά τη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία σήμερα βρίσκεται στα 5 ευρώ, μετρώντας άνοδο της τάξης του 60% από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές βλέπουν μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την κερδοφορία και να αναβαθμίσουν τη μερισματική πολιτική. Και μην ξεχνάμε τον μεγάλο στόχο της σταδιακής επιστροφής στην κατηγορία της Αναπτυγμένης Αγοράς. Μόνο τυχαίο δεν είναι το report της Eurobank Equities, η οποία θέτει την τιμή στόχο στα 6 ευρώ (υψηλό 9ετίας).

Τα IPOs που έρχονται

Έχοντας λυμένο το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, και υπό την προϋπόθεση αποφυγής μιας νέας διεθνούς κρίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στους νέους «παίχτες», οι οποίοι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς.

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για άμεση εισαγωγή στην Κύρια Αγορά της Optima Bank, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και των εταιρειών ακινήτων Noval Propert (Viohalco), Trade Estates (Fourlis) και Orilina Properties (Brevan Howard – Τρύφων Νάτσης). Στην Εναλλακτική Αγορά, δε, θερμό χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον εισαγωγής της MED AΒΒΕ, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στον κλάδο των ενδυμάτων.

Κινητικότητα, τέλος, υπάρχει και στο σκέλος των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες ήδη διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές, στις οποίες κατέστη σαφές ότι δεν ανακύπτει πρόβλημα από μια πιθανή παράλληλη διαπραγμάτευση σε Wall Street και Αθήνα. Οι επόμενοι μήνες, επομένως, θεωρούνται κρίσιμοι για τις τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε περισσότερα