Με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και αντιμέτωπος με την υπαρκτή πιθανότητα μιας πρόσκαιρης – και προεκλογικής – στάσης αναμονής , το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ζωηρό και τροφοδοτείται από πλήθος ειδήσεων οι οποίες θα κρίνουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Οι παράμετροι πολλές και εν πολλοίς αντιφατικές.
Η θαλάσσια τραγωδία ανοικτά της Πύλου με τις εκατοντάδες χαμένες ψυχές μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά την αγορά, που όπως όλες οι αγορές διακρίνεται για τον κυνισμό της, δίνει όμως κάποιες ευκαιρίες αναστοχασμού και δημιουργεί συνθήκες για προβληματισμό κυρίως ως προς τον τρόπο που πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διότι τα όρια μεταξύ προόδου, ευημερίας, οικονομικών επιδόσεων και ανθρωπιστικής καταστροφής είναι πάντοτε υπαρκτά ιδιαίτερα όταν εμείς οι «Ευρωπαίοι» αναγάγουμε σε υπέρτατο βαθμό την επιδειξιομανία μας, συντελώντας στη ενίσχυση του προσφυγικού – μεταναστευτικού κύματος.
Υπό αυτό το πρίσμα η διστακτικότητα που καταγράφεται ήδη στις τουριστικές κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να μην συνδέεται ευθέως με την τραγωδία αυτών των ημερών δείχνει όμως ότι η οικονομία είναι ευάλωτη σε έκτακτα γεγονότα τα οποία, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν έχουν αντανάκλαση στο θυμικό των ανθρώπων.
Έτσι η στάση αναμονής που φαίνεται να υιοθετούν όλοι οι παράγοντες που συνδέονται με την οικονομία και την αγορά για τις επόμενες μέρες κρίνεται ως δικαιολογημένη.
Γιατί όσο και αν τα δεδομένα είναι συντριπτικά υπέρ της άνετης επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, από τους οποίους θα κριθεί αν εξασφαλιστεί μια ανέφελη κυβερνητική θητεία ή εάν η σύνθεση της νέας Βουλής επιτρέψει την αμφισβήτησή της από τους πρώτους μόλις μήνες.
Το τοπίο καθίσταται πιο σύνθετο λόγω των πολλών τελευταίων γεγονότων τα οποία δύσκολα να προσεγγιστούν με όρους πολιτικής ανάλυσης.
Καλά νέα από το Παρίσι
Πέραν όμως των υψηλών μέχρι τώρα αποδόσεων των δεικτών , σημασία έχουν η μεσομακροπρόθεσμη τάση και οι παράγοντες που την καθορίζουν.
Στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών πάνω από είκοσι «βαριά χαρτιά», γράφουν ιστορικά υψηλά.
Επίσης όπως φάνηκε και από το road show των ελληνικών τραπεζών στο Παρίσι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και αναλυτών.
Το κορυφαίο θέμα συζήτησης ήταν αυτό της διανομής των μερισμάτων, με τους Έλληνες τραπεζίτες να εκτιμούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να δώσει ο επόπτης την έγκριση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 (πληρωμή το 2024).
Ένα ακόμα θέμα συζήτησης ήταν αυτό της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2025, οπότε και λήγει ο βίος του Ταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εurobank έχει λάβει την έγκριση από τον επόπτη ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο, διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Σήμερα, τα ποσοστά του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική 40,3%, Πειραιώς 27%, Αlpha Bank 9% και Εurobank 1,4% ενώ το ποσοστό του στην Αttica Bank είναι 69,5%.
Σε ό,τι αφορά τα stress test τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία.
Πρόκειται για «το πιο σκληρό τεστ που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά από Παρίσι, ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το σενάριο που επέλεξε ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι αρκετό σκληρό και έχει συμπεριλάβει μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον επιτοκίων και μια πολύ αρνητική μακροοικονομική κατάσταση, αλλά και τον ισχυρό αντίκτυπο αυτά στα ακίνητα και τις τιμές των μετοχών.
Τα πλεονεκτήματα των τραπεζών
Στο πλαίσιο αυτό , ήλθε να προστεθεί η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη απομόχλευση στην Ευρώπη για περισσότερο από μια δεκαετία, κυρίως λόγω της μείωσης των NPEs (που αντιπροσώπευαν κάποια στιγμή σχεδόν το ήμισυ των δανείων) και της έλλειψης ζήτησης.
Ωστόσο, ο εταιρικός δανεισμός αυξάνεται πλέον με σχεδόν διψήφιο ρυθμό και η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι θα συνεχιστεί έτσι, επιτρέποντας τα συνολικά δάνεια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση (περίπου 3%).
Συνολικά, οι πολύ καλές προοπτικές βασίζονται στην ανανέωση των επενδύσεων, με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ, με στήριξη και από τα κονδύλια της Ένωσης.
Κατά συνέπεια, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – είναι οι τράπεζες που θα πρέπει να επιλέξουν οι επενδυτές καθώς έχουν πλεονεκτήματα τόσο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της χώρας όσο και κλαδικά, καταλήγει η Deutsche Bank.
Οι προκλήσεις για την οικονομία
«Η Ελλάδα πραγματοποίησε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2022, αντέχοντας τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία» επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην Ετήσια Έκθεσή του.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2023 βασίζονται σε μια αναμενόμενη επιβράδυνση, τονίζει ο ESM.
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% το 2023 και ο πληθωρισμός στο 4,5%.
Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που οφείλονται στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες.
Το buffer μετρητών προβλέπεται «να παραμείνει άνετο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ESM, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του που πηγάζουν από το υψηλό ακόμη επίπεδο του δημόσιου και εξωτερικού χρέους, των μεγάλων και διευρυνόμενων εξωτερικών ελλειμμάτων, της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα.
Θα υπάρξει κόπωση;
Αν στο εσωτερικό «μέτωπο» τα θετικά στοιχεία υπερτερούν σαφώς των αρνητικών ενδείξεων διεθνώς εμφανίζονται αρκετές επιφυλάξεις.
Η JPMorgan προβλέπει ότι τα χαρτοφυλάκια πραγματικού χρήματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, θα γείρουν υπέρ των ομολόγων.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν τα ανοίγματά τους στην αγορά για να βεβαιωθούν ότι τηρούν τα αυστηρά όρια κατανομής μεταξύ μετοχών και ομολόγων κάθε τρίμηνο και τέλος μήνα.
Οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων να πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
“Η τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο χάσμα με μετοχές και ομόλογα σε αντίθετες κατευθύνσεις ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021”, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού οίκου.
“Αυτή η ροή επανεξισορρόπησης θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου μια διόρθωση 3% έως 5% στις μετοχές”.
Μέχρι στιγμής ο προβληματισμός αυτός δεν αγγίζει τις αγορές: Την Πέμπτη ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,27% στον απόηχο της απόφασης της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αν και αξιωματούχοι της Τράπεζας βλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
“Οι επενδυτές ελπίζουν ότι αυτές θα είναι και οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed”, σημειώνει αναλυτής.
Διαβάστε περισσότερα
- «Τι σου κάνω μάνα μου»: Ο επαρχιώτης υπουργός που χάνει το υπουργείο, επειδή παρίστανε τον Χαϊκάλη στο safe sex
- Φημολογείται ότι γίνονται… σκέψεις για να τοποθετηθεί ο Νότης Μηταράκης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
- ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμάζονται πυρετωδώς για εμφύλιο αμέσως μετά τις εκλογές
- Αθήνα: Αναγκαστική προσγείωση για επιβάτη που είπε ότι «σκότωσε τη γυναίκα του»