Στις αρχές του 2025 εκτιμούν παράγοντες από την τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά ότι θα δρομολογηθεί το placement της CrediaBank, προκειμένου να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχής, ερμηνεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ομίλου Ελένης Βρεττού.

Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων η κυρία Βρεττού αφού γνωστοποίησε στους μετόχους τη νέα επωνυμία και ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους της επόμενης τριετίας, προχώρησε και σε μια σειρά από ανακοινώσεις ενδεικτικές της γενικότερης – απόλυτα επιτυχημένης – στρατηγικής που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες και δίνουν σάρκα και οστά στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Αρχικά η ίδια και το επιτελείο της εργάζονται το τελευταίο διάστημα με το πόδι «τέρμα στο γκάζι» προκειμένου να επιτύχουν την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα όχι απλά πριν το τέλος του χρόνου αλλά ακόμη και νωρίτερα από τον Οκτώβριο, που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος.

Παράλληλα η κυρία Βρεττού, ανακοίνωσε ότι η νέα τράπεζα θα προχωρήσει και σε placement μετοχών ενώ προσδιόρισε τόσο τον τρόπο όσο και τον χρονικό ορίζοντα.

«Οι αποφάσεις για τη διενέργεια placement θα ληφθούν έως το καλοκαίρι του 2026 και οι μέτοχοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τρόπου που αυτό θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενοι στους μετόχους.

Θα έχει προηγηθεί, όπως επισήμανε η κα Βρεττού, η διαχείριση-διευθέτηση του θέματος της διασποράς των μετοχών, η οποία σήμερα είναι στο 9,5% και ο στόχος που έχει τεθεί από τις αρχές είναι το 15%.

«Είμαστε στο 9,5% και πρέπει να φτάσουμε το 15%. Ωστόσο, με βάση την συμφωνία των μετόχων που πέρασε και από την Βουλή για ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου απαγορεύεται να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση με στόχο την αύξηση της διασποράς. Συγκεκριμένα εκ του νόμου υπάρχει μια μετοχική σύνθεση που δεν μπορεί να αλλάξει ως το τέλος του 2025 (4.12.25) λόγω της δεδομένης σχέσης μετόχων του τέως ΤΧΣ και της Thrinvest στο κεφάλαιο της τράπεζας. Η περίοδος λήγει την 4η Δεκεμβρίου 2025, οπότε και αμέσως μετά θα αιτηθούμε παράταση και θα συμμορφωθούμε».

Μόλις λήξει αυτό, η τράπεζα έχει σχέδια όπως χαρακτηριστικά είπε η CEO της τράπεζας που θα χαροποιήσουν σημαντικά και τους μικρομετόχους. «Ήδη, εξετάσουμε μια σειρά από κινήσεις επ’ αυτού», επισήμανε χαρακτηριστικά η κα Βρεττού.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι η έμπειρη τραπεζίτισα δεν θα αφήσει το χρόνο να περάσει και ανάλογα – εννοείται με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αρχές το 2025 στις αγορές, θα σπεύσει να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή περίοδο ώστε να γίνει το placement.

Οι υπόλοιποι στόχοι

Ο υπόλοιπος στρατηγικός σχεδιασμός που τρέχει αυτή την περίοδο η κυρία Βρεττού προβλέπει μια νέα παλέτα προϊόντων κυρίως στην επιχειρηματική πίστη με χαμηλές προμήθειες που θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο ενώ θα υπάρξουν και επενδυτικά προϊόντα ακόμη και στον τομέα της διαχείρισης αλλά και ασφαλιστικά προϊόντα.

Παράλληλα, ένας από τους «βραχίονες» που δεν έχει αφήσει στην άκρη η τράπεζα και υπάρχουν σκέψεις ανάπτυξης σε δεύτερο χρόνο, στη βάση του capital allocation είναι αυτός του brokerage, που θα ενισχύσει τη γραμμή προμηθειών.

Μάλιστα, όπως επισήμανε η κα. Βρεττού, μετά την άντληση 250 εκατ. ευρώ από την ταυτόχρονη έκδοση των AT1 – Tier II, η τράπεζα δεν έχει κάποιο θέμα – πρόσθετες ανάγκες, κεφαλαιακά, μέχρι το 2027 (στη βάση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της τράπεζας).

Πέραν αυτών, η κα. Βρεττού ανέφερε πως είναι απόλυτα ορατός και επιτεύξιμος ο στόχος καθαρής πιστωτικής επέκτασης άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2 δισ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις καθώς ήδη επιτυγχάνονται μεγέθη 40% υψηλότερα από το 2024, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από το μικρομεσαίο χώρο.

Το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο υπάρχει εδώ και 18 μήνες, διαμορφώνεται στα 280 εκατ. δολάρια με στόχο να φτάσει στα 600 – 700 εκατ. το 2027.

Τα στεγαστικά, με βάση τα στοιχεία χρήσης 2024 ανέρχονταν στα 300 εκατ. ευρώ, με εφικτό στόχο, σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο, να διπλασιαστούν το 2027.

Διαβάστε ακόμη: