«Κλεισμένο deal» χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ώρες οι Έλληνες τραπεζίτες την ενσωμάτων του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Euronext, θεωρώντας ωστόσο αυτονόητη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε υψηλότερα επίπεδα από τα 6,9 ευρώ που προκύπτουν από τη σχέση ανταλλαγής που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι καθώς ήδη η μετοχή στο ταμπλό γράψει υψηλότερες τιμές.
Ήδη η Jefferies κάνει λόγο για σχετικά μικρό premium, ενώ η Kepler Cheuvreux δεν αποκλείει η προσφορά των 6,90 ευρώ ανά μετοχή να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δεδομένου ότι η αρχική πρόταση είναι σε όρια που δεν αφήνουν μεγάλη απόσταση από τις εύλογες αποτιμήσεις.
H Citi επισημαίνει ότι η αποτίμηση της Euronext που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή των μετοχών δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους μετόχους της EXAE.
Η Eurobank Equities θεωρεί λογική την προσφορά του Euronext αν και βρίσκει το premium που προσφέρει σχετικά περιορισμένο.
Μετά την βελτίωση τις τιμής θα ξεκινήσει η προσπάθεια για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 90% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ.
Δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένας μέτοχος, το Capital Group, με ποσοστό άνω του 5% (κατέχει 5,09%), αναμένεται… κυνήγι μετόχων.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ποσοστό 35% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών, 18,7% σε Έλληνες θεσμικούς και 33,6% σε ιδιώτες μετόχους.
Ενδιαφέρον έχει ότι ποσοστό 5,6% κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και είναι ασφαλές να ειπωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα Α/Κ τους. Αλλά και το ότι ποσοστό 4,1% έχουν τα μέλη της ΕΧΑΕ, χρηματιστηριακές εταιρείες κ.λπ.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Κορυφαίος Έλληνας χρηματιστής δήλωσε στο Radar πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια των βημάτων προόδου που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.
«Μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, θα δώσει ώθηση στις εισηγμένες εταιρείες, θα διευρύνει το φάσμα των επιλογών των Ελλήνων επενδυτών και επιπλέον θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ξένους να γνωρίσουν και να αγοράσουν μετοχές από το Χ.Α.»
Άμεσα έσπευσε το υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση υπέρ του επικείμενου ντιλ, δηλώνοντας μάλιστα ότι αν υλοποιηθεί «θα υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία ενσωμάτωσης», μια αποστροφή που μπορεί να θεωρηθεί ότι προαναγγέλλει προθυμία αλλαγών σε νόμους και θεσμικό πλαίσιο.
Πίσω από την κίνηση της Euronext η κυβέρνηση βλέπει ένα ακόμα δείγμα ότι η οικονομία, που αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» της, πάει καλά. «Αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών», επεσήμανε το ΥΠΕΘΟ του Κυριάκου Πιερρακάκη.
«Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να ενθαρρύνει σταθερά την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα», συμπληρώνει για να καταλήξει: «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς, έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον».
Χαμόγελα στα τραπεζικά επιτελεία
Πολλά χαμόγελα σκόρπισαν οι εξελίξεις και στα τραπεζικά επιτελεία καθώς η ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Euronext θα βάλει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στα ραντάρ μεγαλύτερου εύρους επενδυτών, δίνοντάς τους και μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.
Μάλιστα η προοπτική αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωράει σε διασυνοριακές συμμαχίες και μεγαλύτερη συγκέντρωση, με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συμμετέχει στις εξελίξεις».
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση του ιταλικού κολοσσού της Unicredit να προχωρήσει αρχικά στο διπλασιασμό του ποσοστού του στην Alpha Bank και στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να το επαυξήσει από 20% σε 30%.
Έμπειρος τραπεζίτης και βαθύς γνώστης των αγορών επισημαίνει στo Radar ότι «σε πρώτη φάση η συγκρίσιμη εικόνα που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα επιτρέψει το κλείσιμο του discount, με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες και δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά τους δεδομένα».
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι παρά το ράλι των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει από την αρχή του χρόνου κέρδη άνω του 50%, όλες οι πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οίκων δίνουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν discount σε όρους τόσο τιμής προς κέρδη ανά μετοχή όσο και τιμής προς λογιστική αξία.
Ο ίδιος μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι παρά τις συνεχείς αναταράξεις στις αγορές, με πιο πρόσφατη την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς επενδυτές στήριξαν τις επιλογές τους στις ελληνικές τράπεζες, με το γνωστό μέχρι σήμερα «ράλι».
Αναπτυξιακό business story
Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν να παρουσιάσουν στους επενδυτές ένα πολύ θετικό growth story που στηρίζεται σε ιδιαίτερα ισχυρές βάσεις όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές στο μέτωπο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι υψηλοί δείκτες ποιότητας εποπτικών κεφαλαίων (CET1) και οι καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προοπτική της πιστωτικής επέκτασης, η οποία τρέχει ήδη με ρυθμό 17,5%. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να χρηματοδοτήσει φέτος την ελληνική οικονομία με νέα δάνεια κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους στόχους των business plans των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, η Eurobank προβλέπει για φέτος πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 2,4 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 2,3 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ.
Αθροιστικά, δηλαδή, κεφάλαια 10,4 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά την πραγματική οικονομία, στα οποία θα προστεθούν η καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1 δισ. ευρώ, στην οποία στοχεύει η Attica Bank και άλλο 1 δισ. από την Optima Βank. Τέσσερεις συστημικές και πέμπτος τραπεζικός πόλος, δηλαδή, θα χρηματοδοτήσουν φέτος την πραγματική οικονομία με νέα δάνεια κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- «Λάμψη» αστέρων στο Event στο εστιατόριο «Papaioannou» προς τιμήν του Τζόρνταν
- Ακίνητα: Μειώνονται οι αγγελίες για πώληση ή ενοικίαση – Καλπάζουν οι τιμές
- Αεροπορικές: Πώς οι χαμηλές τιμές πετρελαίου «ανακουφίζουν» τον κλάδο
- IRIS: Το νέο όριο των συναλλαγών ανεβαίνει στα 1.000 € – Τι αλλάζει για χρήστες και επαγγελματίες