Καταιγισμό αλλαγών σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να προκαλέσει το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών: Η χώρα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να αντιμετωπίσει από θέση ισχύος το μέλλον της.
Οι οιωνοί είναι άριστοι σε όλα τα επίπεδα, οι συνθήκες, παρά την αστάθεια που δημιουργεί το διεθνές ευμετάβλητο και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο περιβάλλον, παραμερίζουν τις όποιες επιφυλάξεις και παραχωρούν τη θέση τους στις αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Η χώρα μοιάζει να ατενίζει το μέλλον της με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Έχει ενώπιόν της την μεγάλη ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.
Στην προσπάθεια αυτή κυρίαρχος αναμένεται να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης: Όπως προβλέπουν όλα τα γκάλοπ, η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει σημαντική αυτοδυναμία.
Από την διαχείριση του αποτελέσματος των εκλογών, δηλαδή από τις πρώτες εβδομάδες της εξουσίας της, θα κριθεί εν πολλοίς και το μέλλον της χώρας.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για το νέο ξεκίνημα, αρκεί να μην αναπαραχθούν για μια ακόμη φορά οι έξεις του παρελθόντος που κράτησαν τη χώρα καθηλωμένη.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άνετη πλειοψηφία της ΝΔ, αυτό θα σημαίνει ότι ο λαός θα εναποθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις ελπίδες του να κάνει όλα εκείνα που είναι απαραίτητα, ώστε η χώρα να απελευθερωθεί από τις χρόνιες ανασταλτικές τροχοπέδες του παρελθόντος και να κάνει το άλμα προς το αύριο.
Απαιτούνται τομές χωρίς συμβιβασμούς, ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα, τόλμη για αλλαγές, να «σπάσουν αυγά» αν χρειαστεί.
Πρώτο τεστ για όλα αυτά θα αποτελέσει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Πρέπει να δούμε νέα πρόσωπα, μακριά από αρτηριοσκληρωτικές λογικές του παρελθόντος, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αναδειχθούν νέα στελέχη και όχι να επικρατήσει η ισορροπία των εσωκομματικών διευθετήσεων και συμβιβασμών, που η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Εφόσον γίνουν αυτά τα αναγκαία βήματα, ο ορίζοντας είναι ανοικτός: Η Ελλάδα ως χώρα διαθέτει success story, μένει να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε να το «πωλήσει» με τα μεγαλύτερη δυνατά οφέλη.
Επενδυτική αναβάθμιση, αποτελεσματική διαχείριση της διάθεσης του πακέτου των μετοχών που κατέχει στις τράπεζες το ΤΧΣ, είσοδος νέων μόνιμων –και όχι ευκαιριακών– επενδυτών σε πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με ένα σταθερό περιβάλλον που θα ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για σημαντικές αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η διπλή «ανάγνωση» για τις 1.500 μονάδες
Στα ενδότερα της χρηματιστηριακής αγοράς η ερώτηση που τίθεται και μάλιστα μετ’ επιτάσεως είναι τα νέα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον ο γενικός δείκτης: Ορισμένοι θεωρούν τις 1.500 μονάδες οροφή για την πρώτη φάση της εκτίναξης, άλλοι υποστηρίζουν πως η επίτευξη του στόχου αυτού θα δώσει το έναυσμα για μαζικές ρευστοποιήσεις των σημαντικών κερδών που θα έχουν ως τότε επιτευχθεί. Πρόκειται για σεναριολογία που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Η δυναμική της αγοράς ούτε προβλέπεται ούτε οριοθετείται, αλλά εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες και το timing. Εξάλλου, η εμπειρία των πρόσφατων εξελίξεων δείχνει ότι υπάρχουν τομείς, κλάδοι και εταιρίες, που διακρίθηκαν και πέτυχαν πολλά, έστω και αν οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές.
Τώρα όμως είναι καλύτερες από ποτέ. Σύμφωνα με το Bloomberg η χώρα δείχνει να αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, αλλά οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική τροχιά της οικονομίας.
Από την πλευρά του το Reuters επισημαίνει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι περιφερειακές χώρες πρώτης κατηγορίας, μια δεκαετία μετά την κρίση χρέους που ανάγκασε σε δραματική αναδιαμόρφωση του δανεισμού.
Επιπλέον θετικό παράγοντα, ανέφερε πρόσφατα η Bank of America, αποτελεί το γεγονός ότι στο τέλος της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υποδανεισμένος, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και ένα βαθύ επενδυτικό κενό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Επίσης, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.
Τα πλεονεκτήματα
Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπονται μια σειρά προβληματικών σημείων: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε ευμετάβλητους τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στη μεταποίηση.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα spreads των περιφερειακών χωρών θα μπορούσαν γενικά να διευρυνθούν, καθώς οι τιμές των εν λόγω ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.
Η Goldman Sachs αναμένει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και να πέσει κάτω από τον αντίστοιχο της Ιταλίας το 2026, καθώς προβλέπει ένα μικρό πλεόνασμα του ελληνικού πρωτογενούς ισοζυγίου σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Λέει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική συρρίκνωση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα ή διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης στο spread των αποδόσεων έναντι της Γερμανίας, δεν θα εκτρέψει την Ελλάδα πολύ άσχημα από την πορεία της όσον αφορά στη μείωση του λόγου χρέους.
Τράπεζες: Η Alpha Bank άνοιξε τον δρόμο
Αν και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, στοιχείο που παρατηρήθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ιδιαίτερα θετικές.
Απόδειξη αυτού και η έντονη κινητικότητα τους κλάδου: Μεγάλη όρεξη για αγορά ελληνικών τίτλων παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα γνωστά funds του εξωτερικού, σπεύδοντας να πάρουν θέση στα Βιβλία Προσφορών που ανοίγουν για εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.
Η εικόνα αποτυπώθηκε ιδιαίτερα σθεναρά στην πρώτη καλοκαιρινή τραπεζική έκδοση του έτους, αυτής της Alpha Bank η οποία προσέλκυσε τριπλάσιο ενδιαφέρον από αυτό στο οποίο στόχευε: οι επενδυτές γράφτηκαν για 1,3 δισ. ευρώ, αντανακλώντας μέσω της προσφοράς τους το επίπεδο που βάζουν τον πήχη για τη συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα γενικότερα.
Η επιτυχία της Alpha Bank, που «γράφτηκε» στο τελικό επιτόκιο (7%, αντί 7,25%) και στο 6,875% του κουπονιού εξασφαλίζοντας στην τράπεζα ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ και επίτευξη του σχεδιασμού της, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη μετά το πέρας του Investors Day που προηγήθηκε δύο εβδομάδες πριν.
Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στην Ελλάδα και αυτή την ευκαιρία θα κληθούν να αδράξουν προς πάσα κατεύθυνση όλες οι τράπεζες, κατ’ ακολουθία και οι εταιρίες, στα σχέδια των επενδύσεων και των εκδόσεων εταιρικών τους ομολόγων.
Νεότερες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να το έχει πρώτη προτεραιότητα, και την Εθνική να διατηρεί αντίστοιχη πρόθεση για το προσεχές διάστημα. Ενδεχομένως μάλιστα, η Εθνική να εξετάσει την έκδοση κεφαλαίου Tier II.
Ποιες είναι οι νέες τιμές-στόχοι
Στα παρόντα επίπεδα τιμών έχουν «τράτο» οι τράπεζες; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα το οποίο απασχόλησε το συνέδριο της HSBC που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τις προηγούμενες μέρες.
Η απάντηση είναι σαφώς θετική, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει η τράπεζα, το consensus των αναλυτών φαίνεται να μην αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, του χαμηλού κόστους των καταθέσεων, και τα αυξανόμενα βιβλία τίτλων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το 70%-80% των αναλυτών του sell side έχουν αξιολογήσεις buy για τις ελληνικές τράπεζες που εξετάζει η HSBC, ωστόσο η μέση τιμή-στόχος δεν υποδηλώνει σημαντική άνοδο. Αυτό συνεπάγεται ένα κύμα από αναθεωρήσεις από τους αναλυτές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα, εκτιμά η τράπεζα.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:
• Alpha Bank στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, από 1,45 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 45%.
• Eurobank στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή, από 1,60 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 28%.
• Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ ανά μετοχή, από 6,95 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 36%.
• Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή, από 3,35 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 37%.