Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν λάβει υπόψη στα σενάρια για τις μετεκλογικές εξελίξεις, βρίσκεται πίσω από την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση, τόσο στην περίπτωση που η ΝΔ εξασφαλίσει την πρωτιά στις εκλογές της 21ης Μαΐου , είτε αυτό συμβεί – που οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν – από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει με κάθε τρόπο το κόμμα του να μείνει «έξω από το κάδρο», της ανάληψης ευθυνών με τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι ως δεύτερος εταίρος σε μια συμμαχική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξασφαλίσει οφέλη αλλά θα υποστεί όλη τη φθορά, όπως έχει συμβεί σε πολλές κυβερνήσει συνεργασίας στην Ευρώπη.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος πράγμα που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στα εκλογικά μεγέθη του κόμματος, είναι το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός των κυβερνητικών ευθυνών.

Εφόσον λοιπόν από τα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της 21ης του μηνός, προκύψει πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να πάρει την τρίτη εντολή – μετά την εξάντληση των τριήμερων προθεσμιών από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – με δύο συγκεκριμένα προστάγματα:

Το πρώτο θα έχει σχέση με την σταθερή επιμονή σε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα: Η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα στέρξει σε σημεία του προγράμματος που αφορούν τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος και στην αναψηλάφηση του ζητήματος των υποκλοπών.

Αλλά τόσο για την ΝΔ όσο και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δεχθεί βασικές θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο, υπάρχει ένας απαράβατος όρος στον οποίο ο Ανδρουλάκης δύσκολα θα κάνει πίσω.

Εκλογές 2023: Τα κρυφά χαρτιά στη μάχη των 27 ημερών

Πρόκειται για το περίφημο ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας.

Όταν για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα αυτό ως όρος για την περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί του προγράμματος, τα δύο μεγάλα κόμματα διείδαν προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει τους όρους του για τον επόμενο πρωθυπουργό, πράγμα το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως Kinder – έκπληξη.

Θα μπορούσε να ήταν έτσι, όμως δεν είναι: Το επιτελείο του τρίτου κόμματος της πολιτικής σκηνής έχει εδώ και καιρό οδηγηθεί στην απόφαση το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης, αλλά όχι να μην τη στηρίξει.

Πράγματι τα εκλογικά δεδομένα έστω και υπό τους πλέον δυσμενείς όρους για το ΠΑΣΟΚ, του δίνουν τη δυνατότητα να μείνει εκτός κυβέρνησης και να επιλέξει ψήφο ανοχής, ακόμα και από την περίπτωση της εκλογικής αναμέτρησης του τρέχοντος μηνός .

Αυτό εκτιμάται ότι θα προσπορίσει πολλαπλά οφέλη στο κόμμα: Πρώτο θα αποφύγει τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που λόγω κλίματος, αλλά και του νέου εκλογικού νόμου θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑπεριορίζοντας την απήχηση των άλλων μικρότερων κομμάτων.

Δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο για το ΠΑΣΟΚ: Μένοντας εκτός κυβερνητικών ευθυνών το κόμμα θα μπορεί μέσω της Βουλής να υιοθετεί στάση και πολιτικές οι οποίες θα το ενισχύουν στο εκλογικό σώμα, χωρίς μάλιστα να εισπράττει την φθορά που εύλογα θα προκύψει για την νέα κυβέρνηση , μετά την αρχική μικρή περίοδο χάριτος.

Αν το σχέδιο τελεσφορήσει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αναμένει σε οφέλη που θα προκύψουν πολύ σύντομα.

Όπως είναι γνωστό το φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να προσβλέπει, της ισχυρής παρουσίας του κόμματός του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και της φθοράς που αναμένεται ως τότε να έχει προκύψει για την επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα οι ευρωεκλογές στις οποίες πάγια καταγράφεται ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων οι οποίες θα διεξαχθούν στα μέσα του 2024 , ίσως προσφέρουν την ευκαιρία της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή.

Φουντώνουν τα σενάρια για σκέψεις εξόδου 3+2 μεγάλων εισηγμένων από το Χρηματιστήριο! Οι δημόσιες προτάσεις και οι κεντρικοί σχεδιασμοί!

Το Χρηματιστήριο, οι δημοσκοπήσεις, το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού, οι προσδοκίες για κυβέρνηση (αυτοδυναμίας ή συνεργασίας) ΝΔ στις πρώτες ή στις δεύτερες εκλογές, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εισηγμένων και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των εγχώριων «παικτών»!

Μολονότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και τα επιθετικά διεθνή funds είναι την ώρα τούτη επιφυλακτικά και δεν δείχνουν – μέχρι νεωτέρας- διατεθειμένα να επιστρέψουν άμεσα -μαζικά – στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τόσο λόγω του λεγόμενου πολιτικού ρίσκου που πάντοτε – διαχρονικά- επικρατεί κατά τις προεκλογικές περιόδους, όσο και των υψηλών – βέβαιων- αποδόσεων που προσφέρουν οι ομολογιακές εκδόσεις λόγω των συνεχώς αυξανόμενων επιτοκίων, οι εγχώριοι επενδυτές ωστόσο δείχνουν να ξεκαθαρίζει η πολιτική εικόνα στον ορίζοντα τους, γεγονός που δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που δημοσιοποιούν η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες τράπεζες και επιχειρήσεις!

Το γεγονός είναι ότι την ώρα τούτη οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία της Metron Analysis, δείχνουν την ΝΔ να αποσπά μια διαφορά 7 και πλέον μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σε κάθε περίπτωση δείχνει να ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές αλλά και πως βάσει των δεδομένων που την ώρα τούτη διαμορφώνονται, θα σχηματίσει μετά βεβαιότητας κυβέρνηση στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, είτε αυτοδύναμη, είτε σε συνεργασία με άλλο κομματικό σχηματισμό, από το ΠΑΣΟΚ έως και το ΕΑΝ του πρώην δικαστικού Αναστάσιου Κανελλόπουλου (που φέρεται να προμοτάρεται παρασκηνιακά από πολιτικά πρόσωπα και μεγάλους επιχειρηματίες) αν τελικά εισαχθεί στη Βουλή αφού πλέον έχουν κοπεί από τον Άρειο Πάγο σχεδόν όλα τα πέραν της ΝΔ δεξιά κόμματα, ενώ ακόμη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου δείχνει δημοκοπικά να πιέζεται μετά τα εσωτερικά προβλήματα που εσχάτως προέκυψαν!

Την ίδια ώρα οι εισηγμένες τράπεζες και επιχειρήσεις από την Τρ. Πειραιώς (της οποίας η τύχη στον MSCI κρίνεται στις 11 Μαΐου χωρίς ωστόσο πολλές πιθανότητες) έως τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο και την Coca cola (αλλά και άλλες πολλές) παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, γεγονός που επαναφέρει σε αυτή τη φάση το ενεργό ενδιαφέρον των εγχώριων παικτών της Λεωφόρου Αθηνών, που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τοποθετούνται επιλεκτικά σε τράπεζες και «καλά χαρτιά» της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης!

Υπό αυτό το πρίσμα, αναπτύσσεται εκ νέου μια δυναμική που στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, η οποία στην παρούσα φάση στηρίζεται αποκλειστικά στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των εγχώριων παικτών, θεσμικών και ιδιωτών και όχι των ξένων που παραμένουν προς το παρόν διστακτικοί λόγω πολιτικού ρίσκου και επιτοκίων αφού προηγουμένως κατά το πρώτο δίμηνο του 2023 εξασφάλισαν από την χρηματιστηριακή αγορά αποδόσεις άνω του 20%!!!

Γιατί οι «Κηπουροί» του ψηφοδελτίου Επικρατείας είχαν νόημα, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γιατί οι «Κηπουροί» του ψηφοδελτίου Επικρατείας είχαν νόημα, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη – Στο κυνήγι της οριακής αυτοδυναμίας (151-152) και των κρίσιμων συνεργασιών επελέγησαν κολλητοί και ημέτεροι!

Επειδή πολλά λέγονται εσχάτως γύρω από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τα πρόσωπα που τελικά το απαρτίζουν, ειδικά ως προς τις 6 εκλόγιμες θέσεις, καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, μας ανέλυσαν τον βασικό λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε να τοποθετήσει τους δικούς του «κηπουρούς», παρά τις εύλογες αντιδράσεις και μολονότι γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι άνοστα, άοσμα, χωρίς κομματικές ή πολιτικές διαδρομές, με μόνο τους προσόν ότι είναι φίλοι φίλων, κολλητοί, ημέτεροι, μέλη μιας κλειστής παρέας μιας ψευδεπίγραφης ελίτ κομματικών γυρολόγων, που παριστάνουν τους κεντρογενείς, τους «πεφωτισμένους» δεξιούς και τους διανοούμενους!!!

Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εντός του Μαξίμου, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητά επέλεξε «κηπουρούς», η επιλογή αποκλειστικά «δικών του» ήταν συνειδητή, καθώς στο κυνήγι της οριακής αυτοδυναμίας των 151 ή 152-153 εδρών χρειάζεται οι βουλευτές που θα προκύψουν από το Επικρατείας, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να είναι καθηγητές ή πρόσωπα με αυτόνομη και ισχυρή προσωπικότητα και συγκροτημένες απόψεις, να στηρίξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κυβέρνηση ή ακόμη οποία τυχόν επιλογή υπάρξει σε περίπτωση συγκυβέρνησης, ακόμη και με το ακροδεξιό ΕΑΝ, που εσχάτως παλεύουν να το βουτήξουν στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να το παραστήσουν συστημικό κόμμα!!!

Επομένως η επιλογή των «Κηπουρών» στο Επικρατείας είχε νόημα και σκοπιμότητα!

Καθώς η λογική δεν ήταν να επιλέγουν οι άριστοι ή όσοι συμβολίζουν την διαδρομή της Παράταξης, αλλά οικογενειακοί φίλοι, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος, προστατευόμενες ημέτερων επιχειρημάτων που είναι κολλητάρια!

Όλοι αυτοί που δεν θα τον πουλήσουν στη στροφή τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Τόσο απλά…

Ποιες επιχειρήσεις «στοχεύει» το ΣΔΟΕ

Στις δαγκάνες ΣΔΟΕ και ΚΕΦΟΜΕΠ δύο πολιτικά πρόσωπα – παράγοντες, για περίεργες και ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων – Ελέγχονται φορολογικές δηλώσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί, πόθεν έσχες!

Μου λένε καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω και οι πληροφορίες τους δεν αμφισβητούνται, ότι στις δαγκάνες του ΣΔΟΕ και του ΚΕΦΟΜΕΠ έχουν πέσει δύο πολιτικά πρόσωπα, το ένα όχι ακριβώς πλέον μολονότι έχει θητεύσει κατά το παρελθόν σε κυβερνητικά πόστα, ενώ το άλλο θεωρείται – και είναι- ιδιαίτερα προβεβλημένο στον τομέα δραστηριοποίησης του!

Οι έγκυρες αυτές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο ΣΔΟΕ έχει πιάσει …λαυράκια, που αφορούν κυρίως αδικαιολόγητες – και ύποπτες- αγορές ακινήτων!

Κατόπιν αυτού όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών!

Τραπεζικοί λογαριασμοί, φορολογικές δηλώσεις, πόθεν έσχες και πάει λέγοντας!

Κάτι μου λέει, ότι πολύ σύντομα θα πιάσει δουλειά και η Αρχή για το ξέπλυμα! Συνεχίζεται …

Ενισχύει το ποσοστό του στην Alpha Bank ο Ολλανδός Χόλτερμαν: Από το 5,6% που κατείχε αγγίζει πλέον το 7% με σκοπό να φθάσει σύντομα στο 10%, ενώ απώτερο στόχο αποτελεί η απόκτηση του 15% της συστημικής τράπεζας που υπό την ηγεσία Β. Ψάλτη ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία και την παλιά λάμψη!

Ενισχύει το ποσοστό του στην Alpha Bank ο Ολλανδός Χόλτερμαν: Από το 5,6% που κατείχε αγγίζει πλέον το 7% με σκοπό να φθάσει σύντομα στο 10%, ενώ απώτερο στόχο αποτελεί η απόκτηση του 15% της συστημικής τράπεζας που υπό την ηγεσία Ψάλτη ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία!

Όπως πρώτοι έχουμε αποκαλύψει από τις στήλες του Radar, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα έχει αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, δίνοντας βάση στο τραπεζικό σύστημα, το Real Estate, τα ξενοδοχεία, την Ενέργεια, τις Παραχωρήσεις, ενώ αποχώρησε συνειδητά από τις κατασκευές και τα μεγάλα έργα, γεγονός που στην πράξη πιστοποιείται μέσα από την πρόσφατη πώληση του Ακτωρα στην Ιντρακάτ!

Με συνεταίρο την κορυφαία επιχειρηματική οικογένεια στην Ελλάδα, ο Ολλανδός έχοντας δίπλα του τους Βαρδινογιάννηδες τόσο στην Ενέργεια μετά την πώληση του Άνεμου όσο και ως μετόχους κατά 30% στον Ελλάκτωρα, προχωρεί πλέον ακάθεκτος στην επιχειρηματική πολιτική που έχει σχεδιάσει με τους στενούς του συνεργάτες και η οποία την ώρα τούτη – εκτός όλων των άλλων- προβλέπει την επιστροφή στις αγορές τραπεζικών μετοχών και ενίσχυση των υφιστάμενων ποσοστών!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του τραπεζικού συστήματος, ο Χόλτερμαν έχει και πάλι ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές της Alpha bank αυξάνοντας το ποσοστό του, σε μια πολιτική που αποσκοπεί σχετικά σύντομα να φθάσει να κατέχει το 15% της συστημικής τράπεζας, που υπό την ηγεσία του Βασίλη Ψάλτη έχει ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία και την παλιά της λάμψη στο τραπεζικό σύστημα!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, ο οποίος κατείχε το 5,6% των μετοχών της Alpha, μέσα από αγορές που φέρεται να πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα, αγγίζει πλέον το 7% της Alpha bank και βάζει πλώρη σε επόμενη χρονική στιγμή να φθάσει (σχετικά άμεσα) στο 10%, την ώρα που ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Αμερικανός επενδυτής Πόλσον που ήταν και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, έχει περιορίσει τα ποσοστά του στο 4,5%!

Η πολιτική αγοράς μετοχών της Alpha από τον πανίσχυρο Ολλανδό επιχειρηματία – επενδυτή, που ως γνωστόν θέλει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπου συμμετέχει, στην παρούσα φάση έρχεται να καταδείξει την εμπιστοσύνη του Χόλτερμαν τόσο στο τραπεζικό σύστημα και την Διοίκηση της Alpha, όσο και στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, δείχνοντας στην πράξη ότι δεν τον φοβίζει το «πολιτικό ρίσκο» και προεκλογική περίοδος, η οποία ως είθισται οδηγεί τους επενδυτές σε προσωρινή έστω αναβολή των επιχειρηματικών τους κινήσεων!

Διαβάστε περισσότερα