Μία «ανάσα» μακριά από ποσοστά αυτοδυναμίας (στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική) καταγράφει η Metron Analysis για τη Νέα Δημοκρατία, στη δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA.

Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου), το κυβερνών κόμμα  καταγράφεται στο 35.4%, έναντι 27.7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει μικρή άνοδο 0.4% στην πρόθεση ψήφου ύστερα από μήνες, μετρήθηκε στο 10.7% στην εκτίμηση ψήφου, το ΚΚΕ στο 6.6%, το ΜέΡΑ25 στο 4.5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να παίρνει οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή, με ποσοστό 3.2%, αφού χάνει 1.4 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Σημαντική άνοδο δύο μονάδων –σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας του Απριλίου– εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει μόνον μία μονάδα. Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση ψήφου για το κόμμα του –στο 37%– πράγμα που υποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ακόμη και εν όψει της πρώτης κάλπης.

Το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32.8% και το άνω όριο στο 38%, ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ  25.3% και 30.1%, δηλαδή η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί, σύμφωνα με τη Metron Analysis. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12.4%. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών της εταιρείας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν τεχνικά να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 βουλευτές. Αντίθετα, δεν υπάρχει σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων», αφού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν συνολικά 145 βουλευτές.

Διαβάστε ακόμη: