Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επικείμενη πώληση του Άκτωρα στο κοινοπρακτικό σχήμα του Δ. Κούτρα με την Wade Adams, με το οποίο ο Ελλάκτωρ έχει εισέλθει σε φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, είναι μια κίνηση συνειδητή και απολύτως ενταγμένη στην επενδυτική λογική του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν ο οποίος «δεν πιστεύει» το αμιγώς κατασκευαστικό κομμάτι στη χώρα μας, ειδικά μάλιστα μετά την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών, που μειώνουν τα περιθώρια των αποδόσεων και αυξάνουν τα ρίσκα!

Αλλά και τον οξύ ανταγωνισμό σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, όπου συνήθως – με εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο που οι προσυμφωνίες έχουν χτυπήσει ταβάνι, τα έργα χτυπιούνται!

Επιπροσθέτως ο Άκτωρ είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα βαρίδι για τον όμιλο, όπου παρά την πρόσφατη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην ουσία αποτελούσε μια χοάνη που δύσκολα θα έκλεινε και που απαιτούσε την παροχή σημαντικής πρόσθετης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του!

Η σοβαρή πλέον πιθανότητα ο Ελλάκτωρ να «ξεφορτωθεί» τον Ακτωρα, όπου εμφανίστηκαν περισσότεροι από έναν υποψήφιοι μνηστήρες, ανοίγει το δρόμο στον Χένρι Χόλτερμαν να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στους 2+1 επιχειρηματικούς τομείς που τον ιντριγκάρουν και …έχουν νόημα!

Και αυτοί οι δελεαστικοί κλάδοι ενασχόλησης είναι οι Τράπεζες, το Real Estate και τα ξενοδοχεία, αλλά και οι Παραχωρήσεις με φόντο τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού!

Στον τομέα των παραχωρήσεων προσφάτως ο Ελλάκτωρ ενίσχυσε τη θέση του αποκτώντας ένα σημαντικό επιπλέον ποσοστό στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου!

Ενώ στο κομμάτι του real estate ο Ολλανδός μεγιστάνας φιλοδοξεί να μετατρέψει την Reds σε νέα Lamda Devlopment και μολονότι διαθέτει ήδη σημαντικά projects, αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει το δικό του «Ελληνικό»!

Όπως το Radar έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα που προσφάτως έγινε και Έλληνας (και δικαίως καθώς διαθέτει οικία στην Κέρκυρα και επενδύει παντοιοτρόπως στη χώρα μας συνιστώντας έναν εκ των κορυφαίων επενδυτών αδιαμφισβήτητα) «ήρθε για να μείνει» και κατά συνέπεια να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο σύστημα, δια μέσω της δραστηριοποίησης του σε κομβικούς τομείς της οικονομίας!

Ως γνωστόν, όπως έχουμε αποκαλύψει από το Radar , ο Χόλτερμαν έχει στο μυαλό του τρεις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: Το real estate και τα ξενοδοχεία, μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει στην «δική του» Lamda Development, τις Παραχωρήσεις όπου και θα δραστηριοποιηθεί επαρκώς πάρα τα …προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται ενώ ιδιαίτερο βάρος φέρεται αποφασισμένος να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα!

Την ώρα τούτη ο Ολλανδός, ο οποίος σημειωτέων τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα τα έριξε όλα στην Ελλάδα και στήριξε στο έπακρον την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική σκηνή και δεν τα έβγαλε έξω όπως πολλοί άλλοι συνηθίζουν να κάνουν, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή της Alpha bank με ποσοστό 5,6% και τον περίφημο αμερικανό κερδοσκόπο Πόλσον να έχει περιορισθεί πλέον στο 4,7%!

Την ώρα τούτη για τους δικούς του λόγους ο Χόλτερμαν έχει ανακόψει τις αγορές μετοχών Alpha bank μέχρι νεωτέρας, σταθμίζοντας τις συνθήκες και την ευρύτερη συγκυρία!

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι τις αγορές μετοχών της Alpha bank δεν τις έκανε ο Χάρης Ηλιάδης όπως πιθανόν κάποιοι να φαντάζονταν!

Επιπροσθέτως, έχει ακουστεί στην αγορά χωρίς να επιβεβαιωθεί αρμοδίως ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν απέστειλε στο ΤΧΣ επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πακέτου του 10% των μετοχών της Alpha bank που το ταμείο έχει στη διάθεση του!

Σε κάθε περίπτωση ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, όπως διαβεβαιώνουν πολύ έγκυρες πηγές με γνώση σε βάθος και εκ των έσω, πιστεύει στην εξυγίανση και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε συνειρμούς ότι η επένδυση του στην Alpha bank δεν θα είναι η μοναδική στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά θα ακολουθήσουν επενδύσεις και σε άλλες τράπεζες, εάν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν και οι συνθήκες είναι ώριμες!

Θυμίζεται ότι ο Χόλτερμαν είχε ζητήσει από την Goldman Sachs και τον Χάρη Ηλιάδη να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς, κάτι που δεν συνέβη τελικά καθώς οι υποσχέσεις του Χάρη και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Goldman σε πελάτες και στενούς φίλους δεν άφησαν περιθώριο συμμετοχής!

Σημειώνεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Χάρη Ηλιάδη, που προαλειφόταν τότε για κρατικός τραπεζίτης, να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές για τη διάθεση ενός πακέτου 10% – 20% της Εθνικής σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ο Χόλτερμαν δήλωσε «παρών»!

Το σχέδιο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Άραβες στην πρώτη – και μόνη ουσιαστική- προσέγγιση τους για την Εθνική, διαπραγματεύσεις που ανέλαβε τότε ο Αλ. Πατέλης και τα «έκανε μαντάρα» όπως ήταν αναμενόμενο!

Οι Άραβες επανεμφανίστηκαν αργότερα, μετά την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, όμως το ενδιαφέρον υπήρξε προσχηματικό και απεσύρθη οριστικά προ ημερών!

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν, δεν θα μείνει μόνο στην Alpha αλλά θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα ενεργά μόλις και όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν!

Και σε κάθε περίπτωση μετά την Alpha η Εθνική είναι εκείνη που μπαίνει σε πρώτο πλάνο!

Ένα project που μπορεί να έχει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον Ολλανδό, ο οποίος ως γνωστόν δεν αρκείται, ούτε έχει μάθει σε παθητικό ρόλο, αλλά σε πρωταγωνιστικό!

Και λογικά η Τρ. Πειραιώς ακολουθεί ως επενδυτική επιλογή, καθώς το 27% του ΤΧΣ φαντάζει δελεαστικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, όταν αυτή προκύψει!

Διαβάστε ακόμη: