Πολιτικό σύστημα που παραπέμπει σε αχταρμά είναι το σημερινό μετά την 9η Ιουνίου.

Στη κυβερνώσα παράταξη ο πρόσφατος ανασχηματισμός άφησε πικρή γεύση επιτείνοντας την μεγάλη γκρίνια που υπάρχει στην Πειραιώς για τα πρόσωπα που παρέμειναν στο σχήμα και γι’ αυτά που μπήκαν.

Βουλευτές και λοιποί υπουργοί θεωρούν τον ανασχηματισμό κάτω του μετρίου την ώρα που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει σταθερά έδαφος στην κοινωνία από τα θέματα καθημερινότητας.

Η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να έχει θέμα πλέον από τα δεξιά της.

Δεν μιλάμε για την ξαφνική γιγάντωση δεξιών κομμάτων, όπως το κόμμα Βελόπουλου, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του ΝΙΚΗ, αλλά για την αλλαγή διαθέσεων από τους βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας που πλέον θα ανοίγουν ζητημα με την ηγεσία για κάθε ζήτημα.

Και αν στην αρχή ήταν το θέμα του γάμου των ομόφυλων, τώρα είναι ο ανασχηματισμός που άφησε αλώβητα τα ίδια και τα ίδια άτομα αλλά και το ζήτημα που άνοιξε ο Νότης Μηταράκης με την μη στήριξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την ίδια ώρα, στην Κεντροαριστερά προμηνύονται τεράστιες αλλαγές.

Ο Χάρης Δούκας έριξε το γάντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έδειξε ότι ενδιαφέρεται για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον βρίσκεται στριμωγμένος. Θα πρέπει να ανοίξει την διαδικασία προσφυγής προς τη βάση του κόμματος.

Αυτή την στιγμή τον στηρίζει μόνο ο δικός του κύκλος προσώπων.

Όλα σχεδόν τα μεγαλοστελέχη είναι θετικά στο να αλλάξει η ηγεσία, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει παραπάνω.

Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε ένα κύκλο εσωστρέφειας που θα κάνει να περάσει τουλάχιστον 1 χρόνο, αφού ο σχεδιασμός είναι να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και εάν έχουμε νέα ηγεσία θέλει τουλάχιστον 6 μήνες για να πάρει μπρος…

Στο δε ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι φαινομενικά πιο ήρεμα, όμως, μέσα στο κόμμα ο κόσμος βράζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εμπνεύσει, έχασε και άλλους ψηφοφόρους, πλέον υπάρχει αμφισβήτηση από μεγάλα στελέχη, αρθρογράφους, δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ και φυσικά υπάρχει και ο Αλέξης Τσίπρας που κάπως κάπου θέλει να επιστρέψει.

Όσο επιτείνεται η δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα θα χάνει αριστερούς ψηφοφόρους.

Στις ευρωεκλογές είδαμε μία αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ιστορίες κόκκινων δανείων και …θολών εξασφαλίσεων: Ένας φαύλος κύκλος μεταξύ Τραπεζών, Fund και servicer -Τα «πακέτα» αγοράζονται μέσω δανείων, με collateral το ίδιο το «κόκκινο» δάνειο, το οποίο αν δεν καθαρίσει επιστρέφει ξανά στην Τράπεζα!

Δύο προβεβλημένα πρόσωπα (ξηράς και θάλασσας) της εγχώριας – και όχι μόνο- επιχειρηματικής σκηνής, στο στόχαστρο Ξεπλύματος, Φορολογικών Αρχών και Οικονομικής Αστυνομίας!

Δύο προβεβλημένα πρόσωπα της εγχώριας – και όχι μόνο- επιχειρηματικής σκηνής, έχουν τεθεί κατά το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των Αρχών – θεσμικών και Ανεξάρτητων- τόσο μετά από έρευνες και ελέγχους σε πλήθος δραστηριοτήτων τους, όσο και μετά από παρεμβάσεις – καταγγελίες ξένων κρατών!

Οι πληροφορίες, που προέρχονται από πηγές εκ των έσω οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν ότι πρόκειται για δυο επώνυμους επιχειρηματίες της ξηράς αλλά και της θάλασσας, η δραστηριοποίηση των οποίων δεν σταματά στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες προς Ανατολάς, αλλά και προς την Αφρικανική Ήπειρο!

Ήδη στη χώρα μας οι αρμόδιες Αρχές, φορολογικές και ανεξάρτητες, διενεργούν έρευνες σχετικά με προέλευση κεφαλαίων και ύποπτες δραστηριότητες που αφορούν από αγοραπωλησίες ακινήτων έως πλήθος άλλων εμπορικών συναλλαγών!

Σημειώνεται ότι οι δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας δραστηριοποιείται ενεργά στην ναυτιλία και το real estate, έχουν αναπτύξει μεταξύ τους συνεργασία στο παρελθόν, ενώ φημολογείται ότι ακόμη και σήμερα δραστηριοποιούνται από κοινού σε τομείς ενδιαφέροντος αλλά και δημόσιους διαγωνισμούς!

Παράλληλα από χώρα της Μέσης Ανατολής φέρεται να έχει ενημερωθεί σχετικά τόσο η Αρχή για το Ξέπλυμα, όσο και η Οικονομική Αστυνομία, το οποίο φέρεται να αφορά το ένα εκ των δύο προσώπων, με συνέπεια η παρακολούθηση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του να έχει γίνει πιο ασφυκτική!

Στην επιχειρηματική πιάτσα πάντως ακούγεται ότι πίσω από τις σχετικές καταγγελίες πιθανόν να κρύβονται εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που θεωρούν ότι θίγονται από την επέκταση των δραστηριοτήτων των δύο πολύ γνωστών επιχειρηματιών!

Ο «Καφετζής» της Χαριλάου Τρικούπη (πρώην πρωτοπαλίκαρο Ανδρουλάκη) παράτησε τον μικρό Χριστοδουλάκη και «παίζει» με Δούκα, νούμερο 1 παράγοντας του οποίου είναι ο γνωστός - κατ’ επάγγελμα- συνδικαλιστής Χρ. Πρωτόπαππας!

Ο «Καφετζής» της Χαριλάου Τρικούπη (πρώην πρωτοπαλίκαρο Ανδρουλάκη) παράτησε τον μικρό Χριστοδουλάκη και «παίζει» με Δούκα, νούμερο 1 παράγοντας του οποίου είναι ο γνωστός – κατ’ επάγγελμα- συνδικαλιστής Χρ. Πρωτόπαππας!

Μαθαίνω ότι…
ο περίφημος «Καφετζής» της Χαριλάου Τρικούπη, που ως γνωστόν αποτέλεσε το πρωτοπαλίκαρο – νταραβεριτζή- του Νίκου Ανδρουλάκη τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα της ανέλιξης του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού στη συνέχεια ανέλαβε ως «μέντορας» τον μικρό Χριστοδουλάκη, τον Μανώλη, τον οποίο προετοίμαζε για να διεκδικήσει τα ύπατα Πασοκικά αξιώματα, εσχάτως την κοπάνησε και από αυτόν, για τα μάτια του Χάρη Δούκα τον οποίο και έχει πλευρίσει πολιτικά υποσχόμενος ότι με τις σχέσεις και τις παρεμβάσεις του στο σύστημα και το κόμμα θα τον κάνει αρχηγό (σώθηκε!!!)!

Βεβαίως για να ξέρετε, πίσω από τον Δούκα, νούμερο 1 παράγοντας είναι ο περίφημος συνδικαλιστής κατ’ επάγγελμα Χρήστος Πρωτόπαππας, μετρ στο νταλαβέρι που δεν δούλεψε ποτέ, ο οποίος βγήκε από την πολιτική ναφθαλίνη και απέκτησε ρόλο καθοδηγητικό!

Στο μεταξύ έχει μεγάλη πλάκα που ξαφνικά όλοι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να γίνουν αρχηγού!

«Ήθελε κι ο μούτσος καφέ», έλεγε προ ημερών σε πολιτικό πηγαδάκι ιστορικό στέλεχος του κινήματος!

«Ε, όχι να θέλει να γίνει και ο Κατρίνης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ»…

Όταν δεν έχεις τα προσόντα για διοικητής και ασκείς εξουσία κομματική και διαπλοκική, τότε σου ρίχνουν μια κλωτσιά προς τα πάνω…

Όταν δεν έχεις τα προσόντα για διοικητής και ασκείς κομματική και διαπλοκική εξουσία, τότε σου ρίχνουν μια κλωτσιά προς τα πάνω…

Για να ξέρετε…

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως, όσον αφορά το νέο νόμο της Κεραμέως για τις θέσεις των Διοικήσεων του Δημοσίου και τις τυπικές προϋποθέσεις των υποψηφίων – τίτλοι σπουδών, εμπειρία, τεχνογνωσία- για να έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν τα κρατικά οφίτσια, μου λένε ότι πάντα υπάρχει μια ασφαλής διέξοδος, ειδικά για πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να ασκούν επιρροή και παρέμβαση στην εξουσία!

Όταν δεν έχεις τα τυπικά προσόντα βάσει του νέου νόμου για να τοποθετηθείς στην διοίκηση ενός κρατικού οργανισμού, τότε σου ρίχνουν μια κλωτσιά προς τα πάνω, σε θέση ευρύτερη και στρατηγική, όπου δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και οι τοποθετήσεις γίνονται κομματικά και διαπλοκικά! Καταλάβατε; Περισσότερα προσεχώς…

Αναθεώρηση πλάνου για την Εθνική Τράπεζα - Πάει αργότερα, τέλη Σεπτεμβρίου, το placement του 18% των μετοχών – Προσπάθεια να μείνει το Δημόσιο ο μεγαλύτερος μέτοχος – Αυξανόμενος προβληματισμός για την διοίκηση του Π. Μυλωνά

Αναθεώρηση πλάνου για την Εθνική Τράπεζα – Πάει αργότερα, τέλη Σεπτεμβρίου, το placement του 18% των μετοχών – Προσπάθεια να μείνει το Δημόσιο ο μεγαλύτερος μέτοχος – Αυξανόμενος προβληματισμός για την διοίκηση του Παύλου Μυλωνά

Νέα δεδομένα φέρνει στα ανοικτά ζητήματα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογεί πλέον ως καταλληλότερη χρονική συγκυρία για το placement μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο αρχικός σχεδιασμός των τελευταίων εβδομάδων προέβλεπε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά του ΤΧΣ επεδίωκε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η συναλλαγή, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως μετά τη λήξη της εξαμηνιαίας περιόδου απαγόρευσης νέας διάθεσης μετοχών λόγω του placement που έχει προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Πλέον όμως το πολιτικό κλίμα φαίνεται να αίρει τον παραπάνω σχεδιασμό και ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσα στην εβδομάδα στο πρακτορείο Bloomberg έκανε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στην Εθνική Τράπεζα, λέγοντας ότι η διάθεση του ποσοστού 18% που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχουν δώσει προτεραιότητα την δεδομένη χρονική στιγμή στις διαδικασίες εξυγίανσης της Attica Bank και συγχώνευσής της με την Παγκρήτια.

Εθνική Τράπεζα: Κερδίζει πόντους η μετάθεση του placement - Το νέο πολιτικό σκηνικό και τα τρία κρίσιμα ερωτήματα της αγοράς – Το timing του placement, το ποσοστό διάθεσης και φυσικά η επόμενη μέρα στη διοίκηση της τράπεζας!

Τα ερωτήματα της αγοράς

Ο σχεδιασμός όμως της κυβέρνησης για την Εθνική Τράπεζα δεν περιλαμβάνει μόνο το πότε και το ποσοστό διάθεση του placement αλλά κυρίως το καθεστώς που θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα και ο έλεγχος της διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κερδίζει πόντους το σενάριο να μη διατεθεί ολόκληρο το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ στην αγορά και ένα μέρος του, που δεν θα ξεπεράσει το 10%, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο Υπερταμείο, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει μικρό μεν ποσοστό, αλλά το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην πολυμετοχική σύνθεση της Εθνικής μετά το placement.

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα στα 8 ευρώ περίπου με την κεφαλαιοποίηση στα 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα αρκετοί χρηματιστές συνδέουν την άνοδο της μετοχής το τελευταίο διάστημα με τις προσδοκίες για placement μέσα στον Ιούλιο στα επίπεδα των 8,5 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριήμερου book building του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας υποβλήθηκαν προσφορές 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,3 ευρώ/μετοχή.

Παράλληλα, στο συρτάρι μπήκαν και τα σχέδια για επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα μετοχών της που έχει το ΤΧΣ καθώς στο οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική –επιχειρηματική– χρηματιστηριακή λογική σε κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή ούτε και η εποπτεία έχει δεχθεί αίτημα για buyback από την Εθνική τράπεζα.

Τραπεζικοί αναλυτές τονίζουν στην «Α» και το Radar ότι «Αν και ο χρονικός ορίζοντας της αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα καθοριστεί από το χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές,θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτό θα τηρήσει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι από μέσα Νοεμβρίου και μετά οι συναλλαγές παγώνουν καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε κλίμα διακοπών Χριστουγέννων, ό,τι πρόκειται να γίνει στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, και δη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Αποφυγή βιαστικών κινήσεων

Από την πλευρά τους κύκλοι του οικονομικού επιτελείου κάθε άλλο παρά προβληματίζονται για την χρονική μετάθεση του placement και τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει βιαστικές κινήσεις, παρότι αρχικά είχε προτιμηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Θα παραμείνει ο Π. Μυλωνάς στην Εθνική; Πεσμένες οι μετοχές του ισχυρού άνδρα της τράπεζας σε Μαξίμου, κυβέρνηση, επιχειρηματικούς κύκλους και ξένους επενδυτές - Δεν πείθει ότι μπορεί να σηκώσει το φιλόδοξο project - Στο κάδρο ο Ηλίας Ξηρουχάκης για κορυφαίο πόστο στο τραπεζικό σύστημα!

Στενό κορσέ στο Μυλωνά

Παράλληλα, δεν αποτελεί μυστικό ότι στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό υπάρχει αυξανόμενος προβληματισμός για τη διοίκηση Μυλωνά και τη μελλοντική παρουσία του CEO στην τράπεζα υπό το νέο καθεστώς στη μετοχική σύνθεση.

Η στρατηγική και οι κατά καιρούς αποφάσεις του του CEO σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα –τελευταία κρούσματα η στελέχωση πολυπληθούς διοικητικής ομάδας από «ημετέρους» με προκλητικά προνόμια και η παραπλάνηση των διεθνών επενδυτών για ενδεχόμενο buyback μέσα στο καλοκαίρι– έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια του ίδιου το πρωθυπουργού, ο οποίος έχει καταλήξει στην άποψή του για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία ο Παύλος Μυλωνάς δεν θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει το βάρος της «επόμενης μέρας» success της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα, η ίδια εικόνα επικρατεί σε όλους τους κορυφαίους υπουργούς, στους σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, και φυσικά στους προβεβλημένους και προνομιακούς ξένους θεσμικούς επενδυτές –και επενδυτικές τράπεζες– που συνεργάζεται η κυβέρνηση.

Προκειμένου να θέσει σε αυστηρό έλεγχο τον Π. Μυλωνά η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια αλλαγών στο διοικητικό σχήμα αμέσως μετά το placement που περιλαμβάνουν από την αποχώρησή του μέχρι την τοποθέτηση δίπλα του στελέχους της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, σε ρόλο αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Για αυτή τη θέση ορισμένες πληροφορίες φέρουν επικρατέστερο τον επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη.

Τα απόλυτα επιτυχημένα placements που διοργάνωσε τους τελευταίους μήνες το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, στην Alpha Bank και εσχάτως στην Τράπεζα Πειραιώς, «εκτόξευσαν» όπως ήταν φυσικό τις μετοχές του Ηλία Ξηρουχάκη τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το γεγονός της επιτυχημένης αποστολής που του ανετέθη, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (απομένουν ουσιαστικά η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και η διάθεση του εναπομένοντος 18% της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του χρόνου) έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα την πληροφορία που θέλει τον Ηλία Ξηρουχάκη να αναλαμβάνει στο άμεσο μέλλον υψηλόβαθμη θέση στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και πιθανότητα του αντιπροέδρου ή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Διαβάστε ακόμη