Δεύτερες σκέψεις για μετάθεση του placement μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προς το τέλος του έτους, κάνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.

Ο αρχικός σχεδιασμός των τελευταίων εβδομάδων προέβλεπε ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και φυσικά του ΤΧΣ επεδίωκε να προχωρήσει το συντομότερο η συναλλαγή, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως μετά τη λήξη της εξαμηνιαίας περιόδου απαγόρευσης νέας διάθεσης μετοχών λόγω του placement που έχει προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Πλέον όμως το πολιτικό κλίμα φαίνεται να αίρει, τουλάχιστον προς το παρόν, τον παραπάνω σχεδιασμό και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα με επικρατέστερο την μετάθεση του placement για το φθινόπωρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχουν δώσει προτεραιότητα την δεδομένη χρονική στιγμή στις διαδικασίες εξυγίανσης της Attica Bank και συγχώνευσης της με την Παγκρήτια.

Εκτός από το πότε, την αγορά απασχολεί ιδιαίτερα και το ύψος των μετοχών που θα διατεθεί μέσω του placement εάν δηλ αποφασιστεί η διάθεση του συνόλου του 18% που κατέχει το ΤΧΣ ή μέρος του παραπάνω ποσοστού το ύψος του οποίου δεν θα ξεπεράσει το 10%, με το υπόλοιπο να τοποθετείται στο Υπερταμείο,.

Και σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερο θεωρείται το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα μικρό μεν ποσοστό, αλλά το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην πολυμετοχική σύνθεση της Εθνικής μετά το placement.

Τέλος ένα τρίτο ερώτημα που έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως από την αγορά είναι η επόμενη μέρα στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες σενάρια αλλαγών στο διοικητικό σχήμα για την επόμενη μέρα μετά το placement.

Διαβάστε ακόμη