Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει τις πληγές του από το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τού προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να αναδείξει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει οι εσωκομματικές φωνές κατά των ηγεσιών τους και αυτό δίνει μία ανάσα στην κυβέρνηση αφού πλέον οι προβολείς στρέφονται στην αντιπολίτευση.

Στο ΠΑΣΟΚ, όλοι βάλλουν κατά του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο ότι το κόμμα δεν βγήκε στην δεύτερη θέση και δεν αύξησε πολύ τα ποσοστά του.

Θεωρώ όμως, ότι σε περίοδο ευρωεκλογών είναι δύσκολο να μιλάς για αύξηση ποσοστών όταν μάλιστα είναι παλιό και δοκιμασμένο κόμμα.

Δεν έχουν και την πιο στέρεη νομιμοποιητική βάση αυτές οι αντιδράσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είναι τα μόνα κόμματα που κέρδισαν ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές.

Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι το γεγονός ότι τουλάχιστον 4-5 πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά τον Ανδρουλάκη σημαίνει ότι το κόμμα θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού.

Καταρχάς οι δύο πλευρές διαφωνούν στην ερμηνεία του καταστατικού, θέλουν τώρα εκλογή αρχηγού, όπως το καταστατικό προβλέπει να γίνει αυτό το 2025. Αυτή η θολούρα θα φέρει μεγάλη αντιπαλότητα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το δράμα συνεχίζεται

Μετά τις απανωτές γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη που μπέρδεψε τον Μπελογιάννη με τον Πλουμπίδη που διαβάζει την παλιά Αυγή, μετά την απίστευτη δήλωση που στάθηκε κατά της απόφασης για την πληρωμή των δανείων ήρθε η σειρά του Θανάση Καρτερού να αμφισβητήσει εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα μπαίνει εκ νέου σε φάση εσωστρέφειας αφου σε λίγους μήνες έρχεται το συνέδριο του κόμματος όπου θα τεθούν όλα.

Ο Κασσελάκης πλέον δεν έχει μόνο αυτούς που τον θεωρούν λίγο, φιλελεύθερο και ξένο με την νοοτροπία της αριστεράς.

Έχει απέναντί του και αυτούς που πλέον θέλουν δημοψήφισμα για να γίνει η σύμπραξη κομμάτων για την ενιαία Κεντροαριστερά που «καίει» τους σκοπούς του και την φιλοδοξία του να ηγηθεί όλων των υπολοίπων κομμάτων.

Άλλωστε, παρά τις διαψεύσεις παραμένει ενεργό το σενάριο σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά στην βάση μιας νέας Ελιάς το οποίο μπορεί να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοινοβουλευτικά και να ενδυναμώσει και άλλο το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια εάν το ΠΑΣΟΚ συνέλθει από την δική του εσωστρέφεια…

Ο Μητσοτάκης τα βλέπει όλα αυτά και θεωρεί ότι ίσως θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο τον ανασχηματισμό που όσο να ναι θα φέρει μία μικρή αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στην Κεντροαριστερά, ο Μητσοτάκης την Παρασκευή στο υπουργικό θα δώσει το έναυσμα για έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και νέους αγώνες στα θέματα της καθημερινότητας.

Κάποιοι βέβαια, θα είναι σαν μελλοθάνατοι αφού τους περιμένει καρατόμηση…

Διαβάστε ακόμη