Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής προφανέστατα αναγκάζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε αναδιάρθρωση πολιτικής στρατηγικής και σε ευρύ και ουσιαστικό ανασχηματισμό προσώπων.

Η αποτυχία της υφιστάμενης πολιτικής, υπό την έννοια της λαϊκής επιβράβευσης ή ανοχής, είναι παραπάνω από σίγουρη.

Δεν διεκδικούμε δάφνες μελλοντολόγων, ούτε τυγχάνουμε συνομιλητές του Μητσοτάκη.

Επομένως δεν γνωρίζουμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Συνομιλούμε όμως με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεχόμαστε μηνύματα, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της κοινωνίας και μπορούμε τεκμηριωμένα να εκφράσουμε την άποψή μας.

Καλύτερα να μην κάνει καμία διορθωτική κίνηση ο ΠΘ αν πρόκειται να αλλάξει 5 -6 Υπουργούς και Υφυπουργούς, συνενώσει μερικούς τομείς του κυβερνητικού έργου και τελικά ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή και απωθητική πολιτική πού εφαρμόζει η πλειονότητα των μετριοτήτων πού αποτελούν την κρατική κυβερνητική μηχανή.

Αν πράγματι έλαβε το μήνυμα της Κυριακής πρέπει να ξεκινήσει τις ριζικές αλλαγές από το ίδιο του το «σπίτι», δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επιλογές του εκεί αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων.

Δεν μπόρεσαν, ούτε να μεταφέρουν με ακρίβεια στον Κ. Μητσοτάκη τα τεκταινόμενα στην ελληνική κοινωνία, ούτε να συντονίσουν κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Βουλευτές, στελέχη της κρατικής μηχανής, αλλά και πολίτες, κατηγορούν την κάστα αυτή των πρωθυπουργικών μανδαρίνων για αλαζονεία, έλλειψη ικανοτήτων και συμπλεγματική συμπεριφορά.

Αναφορικά με Υπουργούς, Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, η εικόνα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Η βαθμολόγηση της κυβέρνησης, μετά τις νικηφόρες εκλογές του καλοκαιριού του 2023, είναι πραγματικά κάτω από τη βάση (αν θεωρήσουμε βάση τη στοιχειώδη εφαρμογή των εξαγγελιών της ΝΔ προεκλογικά).

Ο ανασχηματισμός θα έχει νόημα μόνο αν πραγματοποιηθεί στροφή σε μια σειρά πολιτικών της κυβέρνησης πού εκνεύρισαν, δυσαρέστησαν και αηδίασαν την σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η στροφή αυτή όμως μπορεί να πείσει τους καχύποπτους πολίτες, μόνο αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναθεωρήσει αποφάσεις και επιλογές, πού μέχρι τώρα χαρακτηρίζουν την πολιτική του ταυτότητα. Δεν είναι εύκολο.

Αποτελεί όμως μονόδρομο αν επιθυμεί να παραμείνει στην πολιτική ζωή του τόπου με ψηλά το κεφάλι.

Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να προστεθεί στην παρέα παλαιότερων συναδέλφων του Πρωθυπουργών, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι έχασαν την επαφή με την κοινωνία, δεν διάβασαν σωστά τα μηνύματα των πολιτών και των καιρών, με αποτέλεσμα το άδοξο πολιτικό τους τέλος.

Διαβάστε ακόμη