Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie, τόνισε ότι «είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη».

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28%, κι αυτό είναι υψηλότερο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ. Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές υπήρχε μια κούραση. Υπήρχε και μια ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα, όπως η ακρίβεια. Εκλεγήκαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα κάνουμε και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σημείωσε: «Το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία. Υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το momentum για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι η υποψηφία του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα. Αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για στήριξη από ομάδες δεξιά του ΕΛΚ. Είναι καλό για την Κομισιόν να έχει μια συνέχεια όσον αφορά την πρόεδρο».

Ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θέτει σε κίνδυνο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών, αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο».

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι «ήταν ένα πετυχημένο εργαλείο στήριξης. Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις κτλ. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά είναι η μείωση της ανεργίας, αυτός είναι ένας από τους στόχους».

Διαβάστε ακόμη