search

UNDERCOVER

Το Χρηματιστήριο των 15-20 μετοχών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων για Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, το τρίπτυχο Τράπεζες – Ενέργεια – «βαριά χαρτιά», οι 240 ξένοι θεσμικοί, οι επικείμενες εκλογές και ο φόβος για μη αυτοδυναμία και συμμαχικές κυβερνήσεις *Ο βίος και η πολιτεία του Δημήτρη Κούτρα: Το καρτέλ, τα τσάμικα με τον Σουφλιά, η Διαπλοκή με τον Μπόμπολα και η… πτώση *Άνω των 22 ευρώ έκλεισε το ντηλ της Τέρνα Ενεργειακής με δύο και όχι έναν αγοραστές: η First και κορυφαίο διεθνές fund, πασίγνωστο στην Ελλάδα – Θα γίνει δημόσια πρόταση *Απάτη Μαμούθ ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που δρούσαν με την μέθοδο Carousel – Πρωταγωνιστικός ρόλος εταιρίας με τον τίτλο Solar *«Σκοτώθηκαν» ένας πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης με αρχηγό πολιτικού κόμματος για τη στάση που κρατάει ο τελευταίος στο θέμα των «υποκλοπών» *Δύο πολύ ισχυρές κυρίες των επιχειρήσεων – εφοπλισμού η μία και της Εξουσίας στον υπέρτατο βαθμό η άλλη, έχουν «παγώσει» τις μεταξύ τους σχέσεις για άγνωστη αιτία!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Δεν χωρεί αμφιβολία, όπως καταδεικνύεται άλλωστε και από το road show που διοργάνωσε η Morgan Stanley με το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» περίπου 240 ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ότι η εγχώρια αγορά είναι ένα χρηματιστήριο 15 – 20 το πολύ μετοχών!

Σε απλά λόγια μιλάμε για μια αγορά δύο ταχυτήτων όπου στην μία ταχύτητα, την πρώτη κατηγορία δεσπόζουν οι Τράπεζες, η Ενέργεια (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος) το μπλοκ των Κατασκευών – Real estate (Ελλάκτωρ- Reds, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Ιντρακάτ), τα Πετρέλαια (Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ) και τα «βαριά χαρτιά» όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Aegean!

Και στην δεύτερη ταχύτητα σχεδόν όλοι οι άλλοι, που χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον μόνο εγχώριων παικτών και παραδοσιακών λόμπι της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους!

Επί του προκειμένου τώρα, το γεγονός είναι πως στο Λονδίνο Alpha, ΔΕΗ και Μυτιληναίος μπήκαν στο κάδρο των ξένων, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στους 3 εισηγμένους ομίλους, οι οποίοι τρέχουν μεγάλα projects και κρύβουν προσδοκίες και προοπτικές σε όλα τα επίπεδα!

Και η επικέντρωση αυτή δεν εξέπληξε κανέναν καθώς λίγο πολύ είναι γνωστό πως και στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται κινήσεις εξυγιαντικές και επεκτατικές.

Ωστόσο οι μεγάλοι ξένοι παίκτες στο road show της Morgan Stanley επέδειξαν ενδιαφέρον κατά πόσον Eurobank και Εθνική θα λάβουν έγκριση από την Φρανκφούρτη για διανομή μερισμάτων κατά το 2023, ενώ την ίδια στιγμή η Τρ. Πειραιώς τράβηξε την προσοχή των δυνατών παικτών, με αφορμή και τα σενάρια ως προς το ενδιαφέρον ξένων funds για την απόκτηση μεγάλων μετοχών που μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση ελέγχου!

Την ίδια ώρα την τιμητική τους φέρεται να είχαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, αλλά και το γκρουπ των τεχνικών ομίλων όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda λόγω Ελληνικού αλλά και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου όπως η Aegean!

Από εκεί και πέρα, με αφορμή την παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη, την τοποθέτηση του στο συνέδριο και τις επαφές που είχε με ισχυρούς ξένους επενδυτές, πέραν της πορείας της οικονομίας και των προοπτικών της που ανέλυσε σε βάθος ο πρωθυπουργός, το ζήτημα που απασχολεί τους μεγάλους ξένους παίκτες είναι το πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Ο μεγάλος φόβος των ξένων όπως προκύπτει από τις μεταξύ τους συζητήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της Morgan Stanley είναι αυτός: εάν η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην περιπέτεια των κυβερνήσεων συνεργασίας!

Και στην δεύτερη περίπτωση, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός ή όχι!!!

Διότι η παρουσία Μητσοτάκη διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα μας!

Αναμφίβολα το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρείται και είναι μείζον για τους ξένους επενδυτές, που εύλογα φοβούνται περιβάλλον ακυβερνησίας και όξυνσης του πολιτικού σκηνικού, που αποτρέπουν την δημιουργία επιχειρηματικού κλίματος και την έλευση ξένων επενδυτών!

Ο βίος και η πολιτεία του Δημήτρη Κούτρα: Το καρτέλ, τα τσάμικα με τον Σουφλιά, η Διαπλοκή με τον Μπόμπολα και η… πτώση!

Tα στερνά τιμούν τα πρώτα λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Αυτή η ρήση φαίνεται στοιχειώνει όλο και πιο πολύ τον άλλοτε ισχυρό άνδρα των εργοταξίων, Δημήτρη Κούτρα.

Ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Μπόμπολα κυριαρχούσε σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, που χόρευε τσάμικα με υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και έκοβε κορδέλες σε αυτοκινητόδρομους με φόντο το λογότυπο της ΑΚΤΩΡ, σήμερα θέτει εμπόδια στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, ελπίζοντας πως θα αρχίσει να συζητιέται το όνομά του.

Οι εποχές που περηφανεύονταν ότι «εγώ έχτισα την Ελλάδα, κι αν δεν υπήρχα εγώ, οι Έλληνες θα μετακινούνταν ακόμη με άμαξες» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον είχε χαρακτηρίσει ως «αρχιερέα του καρτέλ στις κατασκευές».

Όταν ο συνέταιρός του Γιώργος Μπόμπολας, παρέδωσε τα ηνία των ομίλων του στους δύο γιους του, στον μεν Φώτη το MEGA και τον Πήγασο, στον δε Λεωνίδα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κανείς δεν φανταζόταν πως η πορεία τους θα ήταν καταστροφική.

Το MEGA και ο Πήγασος χρεωκόπησαν, ο δε κατασκευαστικός πέρασε από σαράντα κύματα.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που αποχωρώντας από το τιμόνι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Γιώργος Μπόμπολας ανέθεσε στον Δημήτρη Κούτρα, να έχει υπό την «σκέπη» του, τον γιό του και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διοίκηση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

Έτσι ο Δημήτρης Κούτρας, ο άνθρωπος στον οποίο «βάραγαν προσοχές» όλοι οι μηχανικοί στα μεγάλα εργοτάξια της χώρας, μετατράπηκε σε μία «μαριονέτα», δεν αποφάσιζε για τίποτα και απλώς τριγυρνούσε στους διαδρόμους της εταιρείας.

Όταν ο Δ. Κούτρας μαζί με τον Λ. Μπόμπολα βρέθηκαν απέναντι στους αδερφούς Δημήτρη και Σάκη Καλλιτσάντση, έχασαν την μάχη ελέγχου του Ελλάκτωρα μετά την υπερψήφιση από τους μετόχους της πρότασης των τελευταίων και ο κ. Κούτρας, μπήκε στην Ιntrakat, αλλά κι εκεί δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης πούλησε την Ιntrakat στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου, άφησε εκτός του deal τον Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος το φυσάει και δεν κρυώνει.

Η ανούσια τακτική

Σημειώνεται πως η εταιρεία Adamas Group Limited που κατέχει το 8,13% των μετοχών της εισηγμένης υπέβαλε αίτημα για αναβολή της συνέλευσης, η οποία βάσει του νόμου μετατέθηκε κατά 20 ημέρες στην 1η Δεκεμβρίου.

Είναι συμφερόντων του Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος αποχωρώντας πριν τρία χρόνια από την Ελλάκτωρ εισήλθε στην Intrakat.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κούτρας είναι ένα βήμα πριν την εξαγορά της Δομικής Κρήτης, αλλά πριν φύγει και από την Intrakat, επιχείρησε να μπλοκάρει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως σχολιάζουν επιχειρηματικοί κα χρηματιστηριακοί κύκλοι ο κ. Κούτρας με αυτήν την κίνηση επιδιώκει να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή τις μετοχές που κατέχει, τις οποίες φέρονται διατεθειμένοι να αποκτήσει η πλευρά των εφοπλιστών και Εξάρχου.

Άνω των 22 ευρώ έκλεισε το ντηλ της Τέρνα Ενεργειακής! Δύο και όχι ένας οι αγοραστές: η First και κορυφαίο διεθνές fund, πασίγνωστο στην Ελλάδα! Θα γίνει δημόσια πρόταση!

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται από τους …ανυπόμονους και τους κατ’ επάγγελμα καταστροφολόγους, σχετικά με τα deals που δεν έχουν ακόμη κλείσει και παραμένουν ανοιχτά, εμείς σας λέμε τα εξής:

Τα μεγάλα deals, για όποιον γνωρίζει πως εξελίσσονται τέτοιες καταστάσεις, απαιτούν χρόνο και υπομονή! Και όχι βιασύνη και αρπαχτές!

Τέτοιου βεληνεκούς συμφωνίες εμπεριέχουν νομικούς και οικονομικούς ελέγχους, τίμημα, συμφωνίες μετοχών, δημόσιες προτάσεις και πολλές μικρές πλην όμως καθοριστικές λεπτομέρειες που μπορεί να κρύβουν ή να εμπεριέχουν παγίδες!

Για να τελειώνουμε! Το λέμε εμφατικά και κατηγορηματικά! Το deal έχει κλείσει! Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος έχουν ολοκληρωθεί! Το τίμημα είναι άνω των 22 ευρώ! Και θα γίνει Δημόσια πρόταση!

Και κάτι τελευταίο, αλλά καινούριο και αποκαλυπτικό: οι ανάδοχοι – αγοραστές θα είναι δύο και όχι ένας!!! Στη συμφωνία εξαγοράς δεν μετέχει μόνο η First αλλά και κορυφαίο διεθνές fund, πασίγνωστο στην Ελλάδα όπου ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα και το οποίο δεσμευόμαστε την ώρα τούτη και δεν σας το αποκαλύπτουμε!

Αυτά προς το παρόν!

Αρχή για το Ξέπλυμα !Απάτη Μαμούθ ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που δρούσαν με την μέθοδο Carousel και αναφορά στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα – Πρωταγωνιστικός ρόλος εταιρίας με τον τίτλο Solar!

Κύκλωμα εταιρειών που δρούσε με την μέθοδο Carousel ανακάλυψε η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος με το ποσό της απάτης να αγγίζει το ποσό των 42 εκ. ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 20 εκ. ευρώ και δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών 22 εκ. ευρώ.

Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος εταιρίας που στον διακριτικό της τίτλο φέρει το όνομα Solar, ενώ η απάτη επεκτεινόταν από εταιρίες απορρυπαντικών έως υψηλής τεχνολογίας!

Ο έμπειρος εισαγγελέας της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης και λόγω των αστρονομικών ποσών της απάτης απέστειλε την υπόθεση στον Ευρωπαϊκό εισαγγελέα ενώ παράλληλα δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς των 47 φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται λογιστές και φοροτεχνικοί οι οποίοι φαίνεται να ήταν και οι εγκέφαλοι της σπείρας.

Σοκάρει το σύντομο χρονικό διάστημα των εταιρειών που δρούσε η απάτη μιας και αυτή είχε ξεκινήσει το 2019 αλλά και το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα διαπιστώθηκε ότι εμφανίζονταν και σε άλλες “μαϊμού ” εταιρείες ενώ πολλές από τις παραπάνω εταιρείες φαίνεται να είχαν την ίδια διεύθυνση.

Στην παραπάνω απάτη οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με εταιρείες με έδρα στην Βουλγαρία και οι οποίες στην συνέχεια αιτούνταν και έπαιρναν το ΦΠΑ πίσω χωρίς ουσιαστικά να γίνεται και κανένας πλέον ουσιαστικός έλεγχος από τις Δ.Ο.Υ

Σημειώνεται τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συστάθηκε την 1η Ιούνιο υ του 2021 και διεξάγει διασυνοριακές έρευνες για υποθέσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν ζημία άνω των 10 εκατ. ευρώ.

«Σκοτώθηκαν» ένας πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης με αρχηγό πολιτικού κόμματος για τη στάση που κρατάει ο τελευταίος στο θέμα των «υποκλοπών»!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι 2 πολιτικοί άνδρες, ένας προβεβλημένος και επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης και ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος με φιλοδοξίες για ρυθμιστικό ρόλο, που προέρχονται από τον ίδιο χώρο και είχαν διατηρήσει έναν αξιοπρεπή δίαυλο επικοινωνίας, έχουν «σκοτωθεί», λόγω της στάσης που έχει κρατήσει ο τελευταίος στο θέμα των δήθεν υποκλοπών και «παρακολουθήσεων»!

Έγκυροι κύκλοι με γνώση των θεμάτων εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός αρχηγός, που ζηλεύει την επιτυχία του νεαρού πολιτικού ανδρός της κυβέρνησης και τις τυχόν μελλοντικές του βλέψεις στον χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, βρήκε την ευκαιρία να τον «κοντύνει» επιδιώκοντας να τον εμπλέξει με σκόπιμες και συγκεκριμένες διαρροές στις γνωστές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας!

Συνεχίζεται …

Δύο πολύ ισχυρές κυρίες των επιχειρήσεων – εφοπλισμού η μία και της Εξουσίας στον υπέρτατο βαθμό η άλλη, έχουν «παγώσει» τις μεταξύ τους σχέσεις για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία!

Μου λένε ότι, δύο πολύ ισχυρές κυρίες, της επιχειρηματικής ζωής και του εφοπλισμού από την μία και της πολιτικής ζωής – εξουσίας στο πιο υψηλό επίπεδο από την άλλη, έχουν «παγώσει» τις μεταξύ τους σχέσεις, μολονότι επί χρόνια διατηρούσαν στενή προσωπική φιλία!

Τα αιτία της «διαμάχης» των δύο πανίσχυρων γυναικών με τον θεσμικό και εξωθεσμικό ρόλο στον υπέρτατο βαθμό, δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε έχουν διευκρινιστεί!

Πάντως, το γεγονός είναι ότι η ισχυρή κυρία της εξουσίας, στήριξε απόλυτα την προσπάθεια της τότε κολλητής φίλης της να επικρατήσει σε εκλογική αναμέτρηση εντός θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί κυρίαρχη δραστηριότητα για τη χώρα, με απήχηση παγκόσμια!

Μολονότι η κυρία της επιχειρηματικής ζωής και του εφοπλισμού επικράτησε στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση, βοηθούμενη και από τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, εντούτοις στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυριών «πάγωσαν» για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία!

Λέγεται πάντως, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί σχετικά, ότι η κυρία των επιχειρήσεων και του εφοπλισμού θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της σε λίστα Επικρατείας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση – κορυφαίου πολιτικού κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές!

Διαβάστε ακόμη: