search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αθήνα στο top-10 της Ευρώπης για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Ανάμεσα στις δέκα πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις συγκαταλέγεται η Αθήνα, η οποία καταλαμβάνει την ένατη θέση.

221201202705_epixeirseis-ksenodoxeia-xenodoxeia-lampsa-grand_bretagne-megali_vretania-

Ανάμεσα στις δέκα πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις συγκαταλέγεται η Αθήνα, η οποία καταλαμβάνει την ένατη θέση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deloitte η οποία αποτυπώνει τις τάσεις του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας για το 2023, μία μεγάλη μερίδα εκπροσώπων του κλάδου εκτιμά ότι η Ελλάδα συνολικά έχει θετικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Η πιο ελκυστική πόλη για τέτοιου είδους επενδύσεις παραμένει το Άμστερνταμ, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Λισαβόνα και το Λονδίνο «έπεσε» στην τρίτη θέση. Ακολουθούν το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και το Βερολίνο, ενώ μετά την Αθήνα, τη δεκάδα συμπληρώνει το Δουβλίνο.

Αναλύοντας τις κατηγορίες επενδύσεων, φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία συγκριτικά με τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments). Ως πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων αυτών, το 27% από τους τουλάχιστον 100 ερωτηθέντες εκτιμά ότι τα ίδια κεφάλαια (private equity) θα παραμείνουν η κύρια πηγή μετοχικού κεφαλαίου για εξαγορές ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2023.

Παράλληλα, η προοπτική της ύφεσης, η αδυναμία αναπροσαρμογής των τιμών προς τα πάνω παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και η έλλειψη συμμόρφωσης με την ατζέντα και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης θέτουν σε κίνδυνο την άνθιση του κλάδου μέσα στο επόμενο διάστημα (1-3 έτη).

Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικοί δανειστές αποτελούν την πιο κοινή πηγή χρηματοδότησης χρέους στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά για το 2023, ενώ όλες οι άλλες πηγές έχουν χάσει τη δυναμική τους συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, με εξαίρεση την παραδοσιακή χρηματοδότηση χρέους και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Η Ευρώπη επίκεντρο των επενδύσεων

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων (62%) αναμένουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο θα προέλθει κυρίως από την Ευρώπη, λιγότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον σε επενδύσεις εμφανίζεται αυτή τη στιγμή από τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε σύγκριση με το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές προοπτικές και τον επενδυτικό κύκλο, εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (37%), η Γερμανία (29%) και η Ιρλανδία (28%) βρίσκονται σε πτωτική τάση ως ξενοδοχειακοί επενδυτικοί προορισμοί, ενώ η Ελλάδα (31%) η Ισπανία (33%) και η Πορτογαλία (33%) σε ανοδική πορεία.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, το αυξανόμενο κόστος, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος προσωπικού και η αύξηση των επιτοκίων αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη του κλάδου του Τουρισμού και της Φιλοξενίας. Οι κύριοι παίκτες του συγκεκριμένου τομέα στρέφονται πλέον προς μία πιο αμυντική και συντηρητική πολιτική, εστιάζοντας στη βελτίωση της απόδοσης και στη διαχείριση των ταμειακών ροών τους.

Το 85% των ερωτηθέντων αναφέρει τη «διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων» ως τη νούμερο ένα προτεραιότητα στην ατζέντα τους, ενώ η πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και το reskilling/upskilling στον κλάδο απασχολεί σοβαρά το 63% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, η προοπτική της ύφεσης, η αδυναμία αναπροσαρμογής των τιμών προς τα πάνω παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και η έλλειψη συμμόρφωσης με την ατζέντα και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης θέτουν σε κίνδυνο την άνθιση του κλάδου μέσα στο επόμενο διάστημα (1-3 έτη).

Διαβάστε ακόμη: