Σταθερά υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις είναι η πρόβλεψη της UBS για την ελληνική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση Global Economics & Strategy, διατηρεί σταθερά την εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 3% το 2025.

Η εκτίμηση είναι πολύ υψηλότερη από τη συναίνεση, με την μέση πρόβλεψη να τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1% με 1,5% για φέτος και λίγο πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η UBS διαπιστώνει ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε στο 3,1% (σε ετήσια βάση) τον Μάρτιο λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε περαιτέρω λόγω των κρατικών παρεμβάσεων. Στο σύνολο του έτους, η UBS εκτιμά τον πληθωρισμό της Ελλάδας στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2024, ήτοι στο στόχο της ΕΚΤ.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών επιδόσεων, η UBS επιβεβαιώνει ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν υψηλότερο από τους στόχους και έφτασε τα 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας επίσης τον στόχο. 

Βαρίδι η Γερμανία

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η UBS προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,6% για το 2024 (με καθοδικό κίνδυνο) και 1,2% για το 2025, με τη Γερμανία να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις, αλλά πρόσφατα έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, με ιστορικό χαμηλό επίπεδο ανεργίας και ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών. Αναμένει, επίσης, ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2% το 2025, καθώς παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων, η UBS εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν κορυφωθεί, στο 4%. Η UBS αναμένει την πρώτη μείωση τον Ιούνιο του 2024, με συνολικές περικοπές κατά 75 μονάδες βάσης πιθανές το 2024 και 100 μονάδες βάσης το 2025.

Διαβάστε ακόμη: