Αντιμέτωπη με αύξηση των εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα μπορούσε να φτάσει τα 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει των μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν μετά την κατάρρευση της Credit Suisse η UBS, σύμφωνα με την Ελβετή υπουργό Οικονομικών Καρίν Κέλερ-Σάτερ στην εφημερίδα Tages-Anzeiger.
Τέτοια ποσά είναι «εύλογα»δήλωσε η Κέλερ-Σάτερ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εκτιμήσεις αναλυτών και άλλων δημοσιεύσεων, αναφέρει η εφημερίδα.
Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν έως και 3,7% στη Ζυρίχη, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 6% την περασμένη εβδομάδα.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει ότι οι συστημικά σημαντικές ελβετικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια έναντι των ξένων μονάδων τους, σύμφωνα με μια ευρεία έκθεση για την τραπεζική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, τα ειδικά για τις τράπεζες επίπεδα κεφαλαίου θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη οι μελλοντικοί κίνδυνοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά ξεχωρίζουν την UBS ως τον μοναδικό παγκοσμίως συστημικό δανειστή της χώρας, θα έβλεπαν τον δανειστή να αντιμετωπίζει μια «σημαντική» αύξηση των κανονιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Η ελβετική εφημερίδα Handelszeitung ανέφερε νωρίτερα την πιθανότητα πλήγματος ύψους 25 δισ. δολαρίων, ενώ ο αναλυτής της Autonomous Research Στεφ Στόλμαν δήλωσε ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της τάξης των 10 έως 15 δισ. δολαρίων θα μπορούσαν να πλήξουν τις προσδοκίες για επαναγορές μετοχών.
Ο Στόλμαν σημείωσε επίσης ότι το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις -με την εφαρμογή του σχετικού διατάγματος να λαμβάνει χώρα το νωρίτερο το 2026- θα δημιουργήσει αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τον κεφαλαιακό σχεδιασμό και τις προοπτικές πληρωμών.
Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα στελέχη του δανειστή έχουν ήδη μιλήσει κατά της ανάγκης για περισσότερα κεφάλαια. Ο πρόεδρος Κόλμ Κέλεχερ τάχθηκε κατά των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων, σε συνέντευξή του στη Neue Zurcher Zeitung τον περασμένο μήνα.
«Αν έχεις υπερβολικά πολλά κεφάλαια, τιμωρείς τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, επειδή οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», δήλωσε. «Έχουμε ήδη κεφαλαιακά αποθέματα που είναι πολύ πάνω από το ελάχιστο ρυθμιστικό όριο».
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος μιας σαρωτικής απάντησης στην πιο σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση της Ελβετίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αντιμετωπίζοντας μια αδυναμία που συνέβαλε στην επιτάχυνση της κατάρρευσης της Credit Suisse πέρυσι.