Με επόμενο σταθμό την επικείμενη για τον Δεκέμβριο αναβάθμιση από την Fitch, η χρηματιστηριακή αγορά βιώνει ημέρες ευφορίας, μετά την επιτυχημένο διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και την ολοκλήρωση της εισόδου της ιταλικής UniCredit στην Alpha Bank.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία σημαντική εξέλιξη που αφενός επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι ξένοι επενδυτές απευθείας ή μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς επιστρέφουν στη χώρα, και αφετέρου τίθενται οι βάσεις για βελτίωση των επιδόσεων στο Χρηματιστήριο εφόσον και οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέψουν.
Για τον λόγο αυτόν και η αναμενόμενη για την 1η Δεκεμβρίου αναβάθμιση της Fitch για την ελληνική οικονομία έχει ουσιαστική και όχι συμβολική σημασία.
Κλείνει το κεφάλαιο χρεοκοπία επισήμως, βάζοντας και πάλι τους benchmark τίτλους σε δείκτες που καλώς ή κακώς ακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η προ ημερών σύσταση της JP Morgan στους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα, εν όψει της αξιολόγησης της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα από τα μέσα Μαΐου, με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει την υπόθεση της αναβάθμισης.
Αποκτά επίσης μεγάλη αξία η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στο μέτωπο του χρέους.
Ακόμη και ο πιο αυστηρός οίκος με την Ελλάδα, η Moody’s, έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα θα εμφανίσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ειδικότερα υπολογίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.
To σχέδιο για την Εθνική
Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στη συμπεριφορά των μετοχών των τραπεζών, με κεντρικό σημείο αναφοράς την Εθνική Τράπεζα.
Όπως έγινε γνωστό η δημόσια προσφορά για το 22% των μετοχών της Τράπεζας υπερκαλύφθηκε κατά 8,04 φορές και το ΤΧΣ άντλησε από τη διαδικασία 1.066.557.870,20 ευρώ.
Η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών και δη των μικροεπενδυτών ανήλθε στα 475 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει υπερκάλυψη 1,93 φορές, ενώ στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές που συμμετείχαν στο placement περιλαμβάνονται Fidelity, Blackrock, Lazard, Norges Bank Asset Management, Allianz, Capital Group, GIS, Romerco, IRWS, Wellington.
Η κατανομή και το μείγμα της κρίνονται απόλυτα επιτυχείς κινήσεις.
Εκτιμάται ότι εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ μακροπρόθεσμων και ποιοτικών funds που διαβλέπουν τις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των επόμενων χρήσεων.
Αν και είναι ακόμη νωρίς θεωρείται ότι το επόμενο βήμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν θα βραδύνει, ώστε το ΤΧΣ να προχωρήσει στη διάθεση του υπόλοιπου 19% των μετοχών της Εθνικής και η τράπεζα να καταστεί πλήρως ιδιωτική.
«Η νέα Εθνική Τράπεζα, με τη διαμόρφωση της συμμετοχής του Δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 και την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος που ακολούθησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, δείχνει έτοιμη για την επιστροφή στην κανονικότητα» σημειώνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο.
Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι τώρα αποτελεί προτεραιότητα η εκκίνηση προγραμμάτων επιβράβευσης των μετόχων της τράπεζας.
Για τον λόγο αυτόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή υπό τη μορφή μερίσματος του 25%-30% των κερδών της χρήσης του 2023.
Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την ερχόμενη χρονιά την επαναγορά ιδίων μετοχών από το ΤΧΣ, δεδομένης της πρόθεσης του Δημοσίου να μηδενίσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα.
Θα ακολουθηθεί δηλαδή παρόμοια τακτική η οποία εφαρμόστηκε από την Eurobank μετά την εξαγορά του 1,4% των μετοχών της ΤΧΣ, που μέσω της ακύρωσης των μετοχών αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή προς όφελος όλων των μετόχων.
Η «μεγάλη επιστροφή» του Σωκράτη Κόκκαλη
Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο να συγκεντρώνεται στον χώρο των τραπεζών, αλλά στο παρασκήνιο καταγράφονται και άλλες υψηλής σημασίας επενδυτικές κινήσεις.
Κορυφαία εξ αυτών είναι η μεγάλη επιστροφή στην αγορά με όρους πρωταγωνιστή του Σωκράτη Κόκκαλη.
Σύμφωνα με το «ταμπλό» η Ιντραλότ σημειώνει υψηλό πενταετίας, η Ιντρακόμ σημειώνει υψηλό διετίας, και η Κέκροψ, μετά από μια σημαντική περίοδο στασιμότητας, έπιασε το υψηλό 18 μηνών.
Τι σημαίνει αυτό; Αναλυτές αναφέρουν ότι οι προοπτικές και στους τρεις τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου, ακίνητα, συμμετοχές και λοταρίες, αποτελούν άριστες επενδυτικές επιλογές, μετά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των εταιριών κατά τους τελευταίες μήνες.
Με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης η Ιντρακόμ διέθετε μετρητά στα ταμεία της καθαρά, χωρίς την αξία 27 εκατ. ευρώ των δανείων, 156 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η αξία των ακινήτων της Ιντρακόμ ανέρχεται στα 55,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή η συνολική κεφαλαιακή δυναμική της φθάνει στα 210 εκατ. ευρώ.
Η παράλογη «λογική» των έκτακτων παροχών!
Tις τεράστιες αντιφάσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν κάθετα την σημερινή ελληνική πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει ποσό 350 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να λειανθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Μόνον ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δικαιούνται αυτό το επίδομα προκαλεί ερωτήματα.
Αν η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τόσο υψηλές επιδόσεις που περισσεύει χρήμα για έκτακτο βοήθημα σε 2,3 εκατ. πολίτες, τότε σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που είναι αποκομμένο από την επιτυχία αυτή και ζει –σχεδόν– στα όρια της φτώχειας.
Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο, που πολλοί υποψιάζονται και συζητούν αλλά μένει εκτός πολιτικής ατζέντας.
Μπορεί μέσα στις ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού που περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές παροχές να είναι και αυτές που εμφανίζονται να διαθέτουν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, διαθέτουν όμως όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να εισπράξουν τα έκτακτα βοηθήματα της κυβέρνησης.
Όσο για το ερώτημα πόθεν προέρχονται τα επιδόματα αυτά, οι πάντες γνωρίζουν την απάντηση: Η κυβέρνηση βαφτίζει υπεραπόδοση της οικονομίας τους έμμεσους φόρους, δηλαδή τον υψηλότερο στην Ευρωζώνη ΦΠΑ, καθώς και την υπερβολική φορολογία στα καύσιμα, και όλα καλά!
Άκουσε κανείς να γίνεται λόγος εδώ και μήνες για ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα;
Όλα καλά προφανώς, γιατί δυνάμεις αντίστασης στην κοινωνία δεν υπάρχουν και η αντιπολίτευση συνεχίζει την ενδοσκόπηση…
NASDAQ 100: Κέρδη 15%
Μετά το πολυήμερο ράλι που απέφερε πολύ ισχυρά κέρδη, αφού μετοχές του Nasdaq 100 απέδωσαν μέσα σε τρεις βδομάδες κοντά στο 15%, στη Wall Street ήλθε η ώρα της διόρθωσης.
Σε κάθε περίπτωση ο συνολικός απολογισμός του Νοεμβρίου παραμένει ισχυρός, διατηρώντας έτσι τον τίτλο του πλέον κερδοφόρου μήνα της χρονιάς.
Με την τελευταία διόρθωση η αμερικανική αγορά πήρε «ανάσα» από τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία ήρθαν σε συνέχεια των θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού.
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δείκτη όχι μόνο ενίσχυσε τη βεβαιότητα της αγοράς πως η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αλλά φούντωσε τη συζήτηση από αναλυτές και traders για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, πιθανότατα μέσα στο πρώτο μισό του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το εργαλείο Fed Watch της CME δίνει στο 99,8%(!) τις πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα τον ερχόμενο μήνα.
Διαβάστε ακόμη:
- Χάνει έδαφος στην κούρσα διαδοχής του Βαρθολομαίου στο Πατριαρχείο ο Ελπιδοφόρος
- Φιλορώσος μικροεφοπλιστής που ζει σαν μεγιστάνας, «μπήκε» σε ειδησεογραφικό σάιτ
- Νέα γραμμή άμυνας του Στέφανου Κασσελάκη στην εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ
- Έξι ζευγάρια της ελληνικής σόουμπιζ που έδωσαν τέλος στη σχέση τους μετά το καλοκαίρι